haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Keskiaikaa saksalaisittain, mutta ei pelkästään saksalaisen keskiajan tutkijoille
AGRICOLA


Anglosaksisten keskiajan verkkoresursseja linkittävien palveluiden, kuten Labyrinthin , Netserfin ja WWW-Medieval Resources -sivuston rinnalla on jonkin aikaa ollut myös saksalaisen Erlangenin Yliopiston Historian laitoksen keskiajan historian dosentin, Stuart Jenksin pyörittämä sivustoHistorische Resourcen im NetzTämä hansatutkijana aloittaneen Jenksin sivusto on ajankohtaisuudessaan ja selkeydessään usein anglosaksisia keskiajan linkkilistoja nopeampi, käyttökelpoisempi ja tutkimuksellisemmin orientoitunut. Erlangenin kautta löytyvät linkit saksalaiseen, mutta myös globaalin keskiajantutkimuksen ajankohtaisiin tapahtumiin sekä tärkeimpiin verkkoresursseihin kuten sanakirjoihin, arkistoihin ja elektronisen julkaisun projekteihin

Stuart Jenksin ja Frankfurt am Mainin yliopistossa työskentelevän Felicitas Schmiederin hiljattain aloittaman projektin Anschriften deutschsprachiger Mediävisten tavoitteena puolestaan on kerätä tiedot kaikista saksan kieltä hallitsevista keskiajantutkijoista sekä heidän erikoistumisalueistaan kautta maailman. Tämän hankkeen listoilla on jo useita suomalaisiakin keskiajantutkijoita.

Erlangenin sivuilta löytyi myös linkki kaikkia meitä salaperäisellä tavalla koskettavan Millenium ja Y2K -uhan tutkijoille. Verkossa on alkanut aivan hiljattain ilmestyä erityisesti historian näkökulmasta aihetta tarkasteleva lehti Journal of Millennial Studies , jonka artikkeleita ovat mm. Denis Croutzetin (Sorbonne) Millennial Eschatologies in Italy, Germany, and France: 1500-1533 sekä Ernie Hilbertin (Oxon) Preludes to Armageddon: Apocalyptic Clamor and Complaint in Britain, 1850-1914.
Tapio Salminen

Sisällysluettelo 2/99
Agricolan Tietosanomien pääsivulle

Agricolaverkon vintti