haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Jassot, jukeboksit ja videopelit intohimon kohteena - peliautomaattien keräily Internetissä
AGRICOLA


Postimerkkien tai jopa vanhojen autojen kanssa puuhailu on monelle tuttua. Jos ei innostus ole omakohtaista, niin ainakin lähipiiristä löytyy keräilykärpäsen pureman uhri. Baareissa ja markettien auloissakin kököttävät flipperit, hedelmäpelit, pajatsot ja kolikkovideopelit saattavat myös saada keräilijän sormet syyhyämään. Tällaisia henkilöitä varten on keväällä 1998 perustettu SPEL ry. Kirjainlyhenteen takaa paljastuu "nimihirviö" Suomen peliautomaattihistoriallinen seura.

SPEL ry:n tarkoituksena on säilyttää ja restauroida vanhoja pelejä, kerätä alan tietoutta ja ylläpitää yhteyksiä ulkomaisiin vastaaviin yhdistyksiin. Seuran jäsenistöllä on hallussaan yhteensä melkein sata erilaista peliautomaattia. Yhdistys kokoaa myös pelitietopankkia, josta tällä hetkellä löytyy noin 150 vanhan flipperin, 20 jukeboxin ja 70 muun peliautomaatin manuaalit ja kytkentäkaaviot sekä 30 kirjan kokoelma alan kirjallisuutta.

Peliautomaattihistoriallisen seuran toimintaan kuuluu kokouksia ja näyttelyitä. Aikaa vierähtää myös peliautomaatteja kunnostettaessa. Yhteisenä haaveena on saada laitteita ja kunnostustöitä varten lämmin ja kuiva varastotalli. Sponsoreita yhdistys hakee teettääkseen sarjoja esimerkiksi 1950-luvun flippereiden osista ja hankkiakseen vanhoja elektroniikan testilaitteita automaatteja varten.

Lisää tietoa seurasta Suomen peliautomaattihistoriallisesta seuran kotisivulta

Arktinen tietokonemuseo

Toinen lähinnä video- ja tietokonepelinostalgikoille suositeltava verkkosivu on Pelikonepeijoonien virtuaalimuseo, 'The Arctic Computer and Console Museum'. Se on kolmen tietokone- ja videopeliharrastajan, Manu Pärssisen, Ville Heinosen ja Mikko Heinosen yhteinen hanke.

Sivujen alta löytyy tietoa vanhoista mikrotietokoneista ja pelikonsoleista, joita keräilijäkolmikolle on kertynyt kymmenittäin. Heidän tarkoituksenaan on laajentaa kokoelmaa pikkuhiljaa - aina rahavarojen salliessa. Keräilykuume on elävästi aistittavissa siitä innosta, jolla sivuja ja konekuvauksia on tehty.

Elektronisten pelikoneiden ja automaattien keräily näyttääkin olevan tulossa yhä suositummaksi. Yhtenä syynä tähän on 1980-luvun pelisukupolven tulo aikuisikään ja myös varttuneempien pelaajien voimistuva kiinnostus laitehistoriasta. Tärkeänä tiedonvälityskanavana ja yhteysvälineenä on luonnollisesti Internet, joka on luultavasti merkinnyt renessanssia myös monille "perinteisemmille" keräilyharrasteille.
Jaakko Suominen

Sisällysluettelo 2/99
Agricolan Tietosanomien pääsivulle

Agricolaverkon vintti