haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Trumanin arkisto - Berliinin ilmasillasta sarjakuviin
AGRICOLA


Yhdysvaltojen presidentilliset kirjastot ovat kovaaa vauhtia verkottumassa. Presidentilliset kirjastot tai paremminkin arkistot saivat alkuunsa kun Franklin D. Rooseveltin aineistot sijoitettiin Hyde Parkissa, New Yorkissa olevaan rakennukseen ja siitä lähtien kaikki Yhdysvaltojen presidentit ovat noudattaneet samaa käytäntöä.

Uusimpia kokoelmia ovat Harry S. Trumanin (Yhdysvaltojen presidenttinä 1945-1953) kirjaston verkossa julkaisut dokumentit. Trumanin kirjasto on julkaissut nyt uuden kokoelman Berliinin ilmasiltaan 1948-1949 liittyviä dokumentteja. Berliinin ilmasilta 1948-1949 kokonaisuus sisältää 13 kokoelmaa, jossa on mm. CIA:n raportteja, ulkoministeriön tutkimuksia, kirjeitä ja lehdistötiedotteita. Kokoelmista on tehty lyhyet yhteenvedot ja dokumentit on varustettu perustiedoilla tekijästä, vastaanottajasta, päivämäärästä. Kokonaisuuteen on liitetty D.M. Giangrecon ja Robert E. Griffinin teoksesta Airbridge to Berlin - The Berlin Crisis of 1948, its Origins and Aftermath otettuja katkelmia, jotka tarjoavat aiheen mukaan jaoteltuja taustatietoja tapahtumista. Kokoelmaan on lisäksi liitetty valokuvakokoelma, jossa on yli 100 digitoitua valokuvaa Berliinin ilmasillasta.

Trumanin arkistosta löytyy myös laaja kokoelma hänen poliittiseen uraansa liittyviä pilapiirroksia sekä kiinnostavana erikoisuutena presidentin vaalikampanjaa varten 1940-luvulla tehty sarjakuva Trumanin elämästä ja toiminnasta.
Tapio Onnela

Sisällysluettelo 2/99
Agricolan Tietosanomien pääsivulle

Agricolaverkon vintti