haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


AGRICOLAN TIETOSANOMAT

ISSN 1456-1832

AGRICOLA


Agricolan Tietosanomat seuraa verkkomaailman tapahtumia humanistisesta, erityisesti historiantukimuksen näkökulmasta. Lehti julkaisee uutisia verkkoresursseista, kirjoista, CD-romeista, verkkosivuista ja artikkeleista. Vuodesta 2001 lähtien Agricolan Tietosanomia tehdään läheisessä yhteistyössä toisen historia-alan verkkolehden Ennen&Nytin kanssa. Agricolan Tietosanomat toimii Ennen&Nytin "verkko pullistumana" keskittymällä tarkemmin verkkomaailman tapahtumiin, Ennen&Nytin käsitellessä myös muita historia-alaan liittyviä kysymyksiä.

Agricolan Tietosanomia tehdään päätoimittajan ja eri puolilla Suomea olevan toimituskunnan voimin. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

 • Lehden arkisto
 • Toimituskunta
 • Kaikki sisällysluettelot yhtenä tiedostona

  Numero 3. 2001

  Tapio Onnela:
  Mainilan ankat - puuttuuko medialta historiantaju?
  Suomalaisissa tiedotusvälineissä on viime päivinä kauhisteltu ulkomaille leviävää "väärää" historiakuvaa Suomen historiasta. European Schoolnetin sivulta lähteneessä linkissä oli lehtietojen mukaan väitetty, että Suomi aloitti talvisodan ampumalla ns. Mainilan laukaukset. Sivuston toimittaja John Simkins ihmettelee asiasta noussutta kohua: "eikö Suomessa kyetä erottamaan toisistaan näkökulmaa, lähdettä ja niistä tehtyä tulkintaa?"
  Tapio Onnela, Jaakko Suominen
  Digitaaliset lähteet ja historiantutkimus
  Digitaalisista tietovarannoista ja dokumenteista on tullut yhä tärkeämpiä myös historiantutkimukselle ja niiden merkitys tulee kasvamaan tulevaisuudessa entisestään. Vaikka tiedonkäsittelyssä, siirrossa ja tallentamisessa käytettävät uudet mediat tuovat uudenlaisia ongelmia ja haasteita tutkimukselle, lähteiden lukemisen (lähdekritiikin ) tai lähdetekniikan kannalta kyse ei loppujen lopuksi ole kovin suuresta muutoksesta.
  Anu Lahtinen:
  Lähteitä ja sanaselityksiä Ruotsin keskiajan tutkijoille
  Keskiajan tutkimuksen apuna on kohtuullisen runsaasti erilaista materiaalia Internetissä, myös Ruotsin ja Suomen keskiaikaa koskevaa lähteistöä on saatavilla verkon kautta. Tietokantojen ja verkkojulkaisujen käyttö ei aina ole tutkijan kannalta ongelmatonta.
  Tapio Onnela
  Verta, hikeä, raadantaa, kyyneliä - Churchill-kokoelma verkossa
  Pitkän elämäntyön Britanniassa tehneen valtiomiehen Sir Winston Churchillin (1874 -- 1965) elämään ja tuotantoon on avautunut mahdollisuus tutustua Internetin kautta. Hänen jättimäisen tuotantonsa luetteloinnin tuloksia on nyt julkaistu Internetissä, sivuston yhteydessä on myös eri asteisille kouluille tarkoitettuja resursseja ja palveluja sekä verkkonäyttely.
  Anu Lahtinen:
  Red Emma - radikalismin historiaa Berkeleyn yliopiston palvelimella
  Liettualaissyntyinen tehdastyöläinen, sairaanhoitaja ja anarkisti Emma Goldman, "Red Emma" (1869 - 1940), oli amerikkalaisen radikalismin ja feminismin keskeinen varhainen vaikuttaja. Hän kannatti sananvapautta, syntyvyyden säännöstelyä, tasa-arvoa, ammattijärjestötoimintaa ja kahdeksantuntista työpäivää. Emma Goldmanin elämää ja tuotantoa esitellään Internetissä monipuolisesti.

  Kirja-arvostelut

  Agricolan kirja-arvostelut:
  Tuoreimmat kirja-arvostelut Agricolan arvostelupalvelusta
  Agricola-Suomen historiaverkon kirja-arvostelut marraskuusta 2001 tammikuuhun 2002.

  Historiallinen yhdistys
  Historiallisia Arvosteluja 1999-2001
  Historiallisen Yhdistyksen vuoden 2001 kirja-arvostelut

  Uusinta Agricolassa:

  Lehden arkisto
  Lehden toimituskunta
  Kaikkien numeroiden sisällysluettelot yhtenä tiedostona


 • Agricolaverkon vintti