haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Verta, hikeä, raadantaa, kyyneliä - Churchill-kokoelma verkossa
AGRICOLA


Pitkän elämäntyön Britanniassa tehneen valtiomiehen Sir Winston Churchillin (1874 -- 1965) elämään ja tuotantoon on avautunut mahdollisuus tutustua Internetin kautta. Hänen jättimäisen tuotantonsa luetteloinnin tuloksia on nyt julkaistu Internetissä, sivuston yhteydessä on myös eri asteisille kouluille tarkoitettuja resursseja ja palveluja sekä verkkonäyttely.

Sir Winston Churchillin tuotanto oli poikkeuksellisen laaja, hän ehti elää pitkän ja aktiivisen elämän ja kirjoittaa varsin paljon. Nobelin kirjallisuuden palkinto myönnettiin hänelle vuonna 1953. Kokoelma on jättimäinen käsittäen peräti miljoona erillistä itsenäistä dokumenttia, sen luettelointia on tehty 6 vuotta ja nyt Internetistä on saatavilla noin 70 000 kirjausta käsittävä luettelo.

Cambridgessä sijaitsevan arkiston kokoelman sisältää kaiken Churchillin elämään liittyneen lähtien koulutodistuksista, henkilökohtaisesta kirjeenvaihdosta ja päätyen hänen poliittisessa toiminnassaan syntyneisiin ja vastaanottamiinsa dokumentteihin, valokuviin ja esineisiin.

Kokoelman luettelosta voi tehdä monenlaisia hakuja ja hakutulokset ovat myös melko hyvin kuvailtuja, esim vapaatekstihaulla hakusanalla Finland hakutulos löysi tästä pilottiversiosta 54 dokumenttia. Esimerkiksi tämä kiinnostava toisen maailmansodan aikainen dokumentti kertoo valmistautumisesta kaasusotaan myös Suomea vastaan:

CHAR 20/73/6
30 Mar 1942
Telegram from Sir Archibald Clark Kerr [British Ambassador to the Soviet Union, later 1st Lord Inverchapel] to WSC conveying the text of a message by Premier Joseph Stalin to WSC (dated 27 March 1942) regarding the possible use of poison gas against the Soviet Union by Germany or Finland: expresses gratitude for the British promise to make retaliatory gas attacks against Germany and asks for this to be extended to include Finland; asks the British Government to issue a public warning and offers to make a similar warning in case of a German gas attack on Britain; asks for help in obtaining certain chemical means of defence and counter-attack.

Kaasu tuntuu kiinnostaeen häntä myös vuonna 1919:
Minute by Churchill referring to the use of poison gas against the Bolsheviks, 25 January 1919.

Churchill Archives Centre

 • Churchill Papers sivusto
 • The Churchill Papers Catalogue: Search (pilot version)
 • Sivuilta löytyy myös Churchillin elämäkerta:
  Sir Winston Churchill: Biographical History: By Piers Brendon
 • Verkkonäyttely, Churchill: The Evidence A virtual exhibition of the Churchill Papers Sisältää myös opetusmateriaalia kouluja varten eri vaativuustasoille. Materiaalit ovat ilmaiseksi koulujen käytössä.
 • Churchill-arkisto löytyy Cambridgestä:
  Churchill Archives Centre
  Churchill College
  Cambridge
  CB3 0DS
  United Kingdom
  Telephone: +44 1223 336087
  Fax: +44 1223 336135
  E-mail: archives@chu.cam.ac.uk

 • Aukioloajat muut käytännön tiedot

  Tapio Onnela

  Agricolan Tietosanomien pääsivulle
  Lehden arkisto
  Lehden toimituskunta
  Kaikkien numeroidensisällysluettelot yhtenä tiedostona


 • Agricolaverkon vintti