haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


AGRICOLAN TIETOSANOMAT

ISSN 1456-1832

AGRICOLA


Numero 3-4. 2000

Agricolan Tietosanomat seuraa verkkomaailman tapahtumia humanistisesta, erityisesti historiantukimuksen näkökulmasta. Lehti julkaisee uutisia verkkoresursseista, kirjoista, CD-romeista, verkkosivuista ja artikkeleista. Se käsittelee myös ajankohtaisia tutkimuskysymyksiä. Lehteä tehdään päätoimittajan ja eri puolilla Suomea olevan toimituskunnan voimin. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehden arkisto ja tekijät. Kaikkien numeroiden sisällysluettelot yhtenä tiedostona

Jaakko Suominen:
Nettiantikat - bibliofiilin virtuaaliset paratiisit?
Miten verkkoantikvariaatit toimivat? Löytyykö niistä vielä mitään? Entä häviääkö kirjojen hakemisen ilo, kun hyllyjen selailun ja suorien kysymysten sijasta turvaudutaan tietokonevälitteiseen toimintaan?
Hannu Salmi:
"Ansichten aus Helsingfors": kotimaisen elokuvan historiaa verkossa
Ulkoministeriön ylläpitämä Virtual Finland on julkaissut katkelman vuonna 1911 valmistuneesta elokuvasta Finland. Runsaan kahden minuutin mittaisessa elävässä kuvassa näemme autonomian ajan lopun Helsinkiä mereltä käsin, raitiovaunun kyydistä Esplanadilla, puistosta ja jälleen mereltä.
Keskustelua H-verkossa:
Historiantutkimuksen sukupuolisuus
H-verkossa käytiin vilkas keskustelu historiantutkimuksen sukupuolisuudesta. Keskustelupuheenvuorot julkaistaan nyt Agricolan Tietosanomissa uudelleen ilmestymisjärjestyksessä.
Kimmo Antila:
Tekniikkaa ja kulttuuria Tanskanmaalta
Teknik@Kultur -lehti käsittelee teknillisten museoiden toimintaa, tekniikan- ja teollisuuden historiaa sekä aihepiiristä ilmestyneitä uusia tutkimuksia. Sivuilta löytyy myös tietokanta tanskalaisista alan museoista.
Anu Lahtinen:
Tietotekniikan valoisaa ja vähän pimeääkin historiaa internetissä
Kuinka alun perin syntyi ajatus tietokonehiirestä? Milloin ja missä alan ammattilaiset löysivät ensi kertaa "tietokonebugin"? Mitä tekemistä IBM:llä ja natseilla on toistensa kanssa?
Anu Lahtinen:
Eadweard Muybridge ja "lentävän hevosen" arvoitus
Eadweard Muybridge oli merkittävä varhainen valokuvauksen pioneeri, jonka tuotantoa esittelee kaksi verkkosivustoa.
Jouko Nurmiainen:
Historiallisia karttoja Amerikasta
Yhdysvaltalainen, karttojen faksimileversioita sekä sähköisessä että painetussa muodossa tuottava Cartography Associates julkaisee Internetissä laajaa, pääasiassa amerikkalaisten historiallisten karttojen yksityiskokoelmaa.
M.G. Soikkeli:
Kommunismi syntipukkina?Paneeli suomalaisten suhteesta "Kommunismin mustaan kirjaan"
Helsingin yliopiston päärakennuksessa pidetyssä SKP:n järjestämässä seminaarissa käsiteltiin "Kommunismin musta kirja" -teosta kriittiseen sävyyn.

Kirja-arvostelut

Agricolan kirja-arvostelut:
Tuoreimmat kirja-arvostelut Agricolan arvostelupalvelusta
Agricola-Suomen historiaverkon kirja-arvostelut syyskuusta 2000 lähtien.

Historiallinen yhdistys
Historiallisia Arvosteluja 2000
Historiallisen Yhdistyksen vuoden 2000 kirja-arvostelut

Uusinta Agricolassa:

Takaisin Agricolan Tietosanomien pääsivulle

Agricolaverkon vintti