haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Historiallisia karttoja Amerikasta
AGRICOLA


Yhdysvaltalainen, karttojen faksimileversioita sekä sähköisessä että painetussa muodossa tuottava Cartography Associates julkaisee Internetissä laajaa, pääasiassa amerikkalaisten historiallisten karttojen yksityiskokoelmaa. Hankkeen taustana oleva David Rumsey Collection on parikymmentä vuotta sitten toimintansa aloittanut, erityisesti 1700- ja 1800-luvun painatteisiin keskittynyt karttakokoelma, ja onpa kokoelmassa jonkin verran mainitun aikakauden karttoja myös muualta maailmasta.

Kokoelmaan kuuluu muun muassa harvinaisia kartastoja, karttapalloja, merikortteja ja myös runsaasti käsinpiirrettyjä karttoja. Kokoelman Internetissä julkaisemista perustellaan halulla parantaa karttojen saatavuutta ja käyttökelpoisuutta. Vuoden 2000 lopussa karttoja onkin saatu tietoverkkoon hieman reilut 3000 kappaletta, ja on odotettavissa, että niiden määrä kasvaa jo lähitulevaisuudessa lisää. Julkaisijan reilut puoli vuotta vanhassa lehdistötiedotteessa nimittäin ennakoidaan vuodenvaihteen karttamääräksi jo viittätuhatta ja vuoden 2001 lopun tilanteeksi peräti kymmentätuhatta karttaa. Aivan tässä julkaisutahdissa ei ole pysytty, mutta yhtä kaikki, erityisesti USA:n itäosien historiallisesta maantiedosta kiinnostuneet pitävät sivustosta varmasti jo nykymuodossaan. Onhan vain luonnollista, että laajin tarjonta kartoista on peräisin siltä alueelta Yhdysvaltoja, jolta rajaseutu siirtyi lännemmäksi jo kokoelman kohdeajankohdan alkuvaiheessa. Tosin löytyypä kokoelmasta erittäin merkittäviä kartastoja myös vielä karttojen piirtohetkellä kesyttömiin läntisiin ja pohjoisiin erämaihin matkanneilta tutkimusretkikunnilta.

Mielenkiintoiseksi tämän faksimileprojektin tekee digitoitujen karttojen korkea laatu ja ilmainen käyttöoikeus yksityistarkoituksiin. Erityisesti Pohjois-Amerikan historian opiskelijat, tutkijat ja harrastajat saavatkin varmasti kokoelmasta paljon irti, eikä kokoelman selailuun tarvita ajanmukaista kotitietokonetta ihmeellisempiä välineitä. Kyseessä on kuitenkin graafinen materiaali, mikä tarkoittaa suuria tiedostokokoja, ja palvelun käyttäjän pullonkaulaksi muodostuukin tavalliseen tapaan Internet-yhteys, mikäli karttojen yksityiskohdista haluaa päästä nauttimaan jouhevasti. Laajakaistayhteydet soveltuvatkin myös näiden karttojen selailuun selvästi perinteisempää modeemitekniikkaa paremmin.

Toinen tekninen yksityiskohta, joka karttojen ystävien on syytä huomata, koskee kotitietokoneen näytön suorituskykyä. Vanhemmilla SVGA-näytöillä ja pienimuistisilla näytönohjainkorteilla varustetuissa koneissa korkealaatuinenkin digitointityö menettää erityisyytensä ja satunnaiselle netinkäyttäjälle syntyy todellisuudessa ammattitaitoisesti toteutetusta kokoelmasta vain vaatimaton ja suttuinen kuva. Tekniset murheet ovat kuitenkin kaikilla grafiikkaa painottavilla sivuilla läsnä, eikä nyt esiteltävän karttakokoelman toteuttajia voi pitää niistä millään tavalla vastuullisina. Itse asiassa on enemmänkin paikallaan korostaa Cartography Associatesin ja sen selainpalveluntuottajan Luna Imaging -yhtiön onnistumista teknisissä ratkaisuissa. Kokoelma sentään toimii vanhemmissakin mikroissa, vaikka pääseekin varsinaisesti oikeuksiinsa vasta uusissa tietokoneissa, ja hautkin onnistuvat varsin pienin odotteluin.

Jonkinlaista perspektiiviä esitelty palvelu saa puolestaan, kun sitä verrataan julkisten instituutioiden ylläpitämiin Internet-karttakokoelmiin. Amerikan historian osalta merkittävin näistä kuuluu maailman suurimmalle kirjastolle: The Library of Congress ylläpitää American Memory -projektiinsa kuuluvaa kokoelmaa vanhoista kartoista vuosilta 1500--1999. Kongressin kirjaston noin neljästä ja puolesta miljoonasta karttalehdestä on toki digitoitu vain pieni murto-osa, mutta silti verkossa on ilmeisesti ainakin tuhansia karttoja (tarkkaa tietoa lukumäärästä ei ole laitettu esille!), ja lisäksi mainitulta kotisivustolta löytyy lisätietoja myös kokoelman niistä osista, joita ei ole verkkojulkaistu. Huomionarvoista on tässä yhteydessä kuitenkin se, ettei edes kongressin kirjaston käsialaa oleva verkkototeutus ole teknisesti sen korkeatasoisempi kuin Rumseyn kokoelmalla. Käyttöliittymä on toki erilainen ja hakumenetelmät hierarkisoitu alakokoelmittain, ja vaikka palvelu toimii hyvin ja sinänsä kätevästi, on esimerkiksi lähitarkasteluun zoomattujen karttojen "vierittäminen" kuvaruudulla hieman kömpelöä. Mutta täytyy samalla sanoa, että tämäkin palvelu kelpaa hyvinkin esimerkiksi mille hyvänsä vastaavalle instituutiolle maailmassa. Amerikkalaiset ovat ainakin meitä suomalaisia edellä vanhojen karttojen nettikokoelmissaan.
David Rumsey Collectioniinkannattaa tutustua jos vanhat kartat kiinnostavat

Jouko Nurmiainen,
Historian laitos
Helsingin yliopisto

Agricolan Tietosanomien pääsivulle
Lehden arkisto
Lehden toimituskunta
Kaikkien numeroiden sisällysluettelot yhtenä tiedostona


Agricolaverkon vintti