haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Eadweard Muybridge ja "lentävän hevosen" arvoitus
AGRICOLA


Eadweard Muybridge oli merkittävä varhainen valokuvauksen pioneeri, joka siirtyi 1850-luvulla Britanniasta San Franciscoon ja sai mainetta kuuluisana valokuvaajana. Vuonna 1872 hän sai 40 000 dollarin stipendin ratkaistakseen arvoituksen, joka oli ammoisista ajoista askarruttanut hevosharrastajia: nousivatko täyttä vauhtia liikkuvan hevosen kaikki jalat jossakin liikkeen vaiheessa ilmaan?

Lukuisten kameroiden avulla ja kuuluisa Occident-ravihevonen tutkimuskohteenaan Eadweard Muybridge tallensi hevosen liikkeet askel askelelta ja tavoitti todella hetken, jolloin liikkeessä oleva hevonen "lensi" maanpinnan yläpuolella. Tämä valokuvien sarja teki hänestä kuuluisan - ja johti katkeraan oikeudenkäyntiin siitä, oliko kunnia annettava valokuvaajalle vai sponsorille.

Eadweard Muybridge jatkoi tämän jälkeenkin kokeilujaan kuvasarjoilla ja kehitti laitteen (zoopraxiscope), jolla ällistynyt yleisö saattoi nähdä kahdentoista nopeasti vaihtuvan kuvan sarjan, liikettä jäljittelevän "elävän kuvan". Kuvat olivat hyvin nykiviä ja horjuvia, mutta omana aikanaan ja vieläkin todella vaikuttavia, ja nämä liikkuvat kuvasarjat tekivät Muybridgestä pioneerin, joka mullisti valokuvauksen ja loi pohjaa elokuvan innovaatioille. 1880-luvulla Muybridge työskenteli Pennsylvanian yliopistossa, missä hän valokuvasi lukemattomia kuvasarjoja liikkuvista ihmishahmoista. Tuloksena oli teos "The Human Figure in Motion".

Yksinkertaisina ja silti hyvin vaikuttavina Muybridgen kuvat ovat loistavaa ainesta nettisivuilla käytettäväksi ja katseltavaksi. Liiketutkielmat tavallisista ihmisistä toimissaan, mutta alastomina, tuo kuville omansalaista absurdia ja samalla klassista kauneutta. Hahmojen liiketutkielmat ovatkin innoittaneet useita internet-sivustojen tekijöitä.

Muybridgen animaatioihin voi tutustua hänelle omistetulla sivustolla myös sivustolla: Chronophotographical Projections Eadweard Muybridge, Alkuperäisistä muokatuissa kuvasarjoissa näkyy käveleviä ja kiipeileviä lapsia ja aikuisia, seppiä takomassa, tanssiva nainen ja urheilijoita. WWW-esittely on osa laajempaa sivukokonaisuutta, joka esittelee varhaisia valokuvauksen pioneereja.

Michael Linderin sivuilla vierailija voi tutustua Muybridgen elämäkertaan, jota on koristeltu Muybridgen omin animaatioin ja 1800-luvun julkaisuformaatteja jäljittelevin fontti- ja taittoratkaisuin. Sivusto esittelee Muybridgen elämää panoraamakuvaajana ja liiketutkielmien tekijänä - sekä hänen uransa päättymistä murhaan , minkä jälkeen hän joutui vetäytymään julkisuudesta ja palaamaan kotimaahansa Englantiin. Höysteeksi on tarjolla myös mykän elokuvan aikaista musiikkia, joka tuo lisätunnelmaa tummapohjaisille sivuille. Muybridge on innoittanut nuorempaakin säveltäjäkuntaa: Philip Glass on omistanut hänelle sävellyksensä The Photographer (1983), joka ei kuitenkaan ole tarjolla netissä.

Anu Lahtinen
Turun yliopisto
Historian laitos, Suomen historia

Agricolan Tietosanomien pääsivulle
Lehden arkisto
Lehden toimituskunta
Kaikkien numeroiden sisällysluettelot yhtenä tiedostona


Agricolaverkon vintti