haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Koululaisten Comenius Migration -projekti tutkii siirtolaisuutta
AGRICOLA


Helsingin yhteislyseo on tehnyt yhteistyössä ruotsalaisen Troja Skolan ja belgialaisen Burger Maria-Middelarinstituti koulun kanssa Comenius Migration -projektin Yhteistyön hedelmänä on syntynyt opettaja Jarmo Matikaisen johtamana yläasteen oppilaiden tekemiä siirtolaisuustutkielmia, jotka on julkaistu Internetissä. Projetki on rahoitettu EU:n varoilla.

Suomalaisen siirtolaisuuden taustaksi projektiin on kirjoitettu ilmeisesti opettajan toimesta neljä tiivistettyä selvitystä: suomalaisten alkuperä, rajamaa, Amerikan kuume ja Siirtolaisuus toisen maailmansodan jälkeen.

Oppilaille on annettu seuraavia tehtävä:
1. Etsi, onko sinulla sukulaisia Ruotsissa. Kirjoita heidän tarinansa.
2. Etsi, onko sinulla sukulaisia, jotka muuttivat luovutetulta alueelta toisen maailmansodan jälkeen. Kirjoita heidän tarinansa.
3. Haastattele luokkatovereitasi, jotka ovat tulleet siirtolaisina Suomeen ja kirjoita heidän tarinansa.

Tällä tavoin on syntynyt mukavan persoonallisia oppilastöitä, esimerkiksi: "The story of my great grandmother in America and in Russia", "The stories of Carl Kantola and Kustaa Jakonpoika Kantola in USA during 1860`s", "My family was evacuated from Ruskeala during the Second World War", "My family migrated from Filippines to Finland". Tekstit ovat suhteellisen lyhyitä, mutta aiheeseen paneutuminen tulee selvästi esille. Tärkeimpinä tietolähteinä on käytetty Siirtolaisuusinstituutin sivuja ja Sukutietotekniikka ry:n HisKi-tietokantaa
Lukija, joka on tottunut netissä surffailemaan, jää kaipaamaan jotain klikattavaa. Tässä suhteessa työt lienevät vielä keskeneräisiä. Muutamat oppilasryhmät ovat tehneet yleisluontoisempia tutkielmia, koska eivät ole löytäneet sukujuuristaan tutkielman aihetta.
Olli Lehtonen

Sisällysluettelo 3/98
Agricolan Tietosanomien pääsivulle

Agricolaverkon vintti