haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Teollista raunioromantiikkaa Detroitissa
AGRICOLA


Moderni teollisuusyhteiskunta muuttaa nopeasti myös ulkoista muotoaan. Eräs nopeasti muuttunut alue on Yhdysvaltojen autoteollisuuden suurkaupunkia Detroitia, jonka teollisesta historiasta on tehty kuviin painottuva verkkonäyttely. http://www.bhere.com/ruins/ The Fabulous Ruins of Detroit näyttelyn on koonnut omista valokuvistaan Lowell Forest Boileau.

Näyttely esittelee muun muassa teollisuushistorian merkittävimpiin rakennuksiin kuuluvan vuonna 1909 valmistuneen T-mallin fordeja tuottaneen tehdasrakennuksen. Tehtaassa käytetttiin hyväksi ensimmäisen kerran suuressa mittakaavassa liikkuvan kokonpanolinjan periaatteita.Detroitin Highland Parkissa sijaitseva rakennus on nykyisin osittain varastokäytössä.Boileau vie katsojan myös Fordin vuonna 1904 valmistuneeseen Piquette Avenuen tehdasrakennukseen jossa T-mallin tuotanto aloitettiin ennen siirtymistä liukuhihnatuotantoon.

Näyttelyssä esitelllään myös Detroitin "kulta-ajan" muita rakennuksia kuten rikkaiden teollisuspohattojen omistamia rappeutuneita palatseja, ylväitä keskikaupungin tavarataloja ja hotelleja, jotka ovat joutuneet kovan rakennemuutoksen kourimiksi. Monet Detroitin suuruudenajan rakennuksista on jo ehditty purkaa tai räjäyttää hajalle ja Boileau on dokumentoinnut tätä prosessia.

Teolisen rakennemuutoksen seurauksena Detroitin kaupungin väestömäärä on laskenut 1950-luvun kahdesta miljoonasta nykyiseen miljoonaan samalla kun asukasluku on lähiseuduilla kasvanut viiteen miljoonaan. Keskikaupunki tyhjeni ja slummiutui teollisuuden vähitellen hävittyä sieltä ja monet ihmiset muuttivat perässä.

Sivuilla edetään eräänlaisen kuvallisen turistikierroksen mukana rakennus rakennukselta reittiä josta voi poiketa tarkastelemaan rakennuksia paremmin oman kiinnostuksen mukaan, joistakin kohteista on saatavilla hieman enenmmän informaatiota.Näyttely on melko impressionistinen, haikeisiin vaikutelmiin ja katoavuuden romantiikkaan keskittyvä. Tarkempaa historiallista taustatietoa ei rakennuksista juuri ole saatavilla vaan Boileau on tyytynyt lähinnä dokumentoimaan näkemäänsä.Vanhoja arkistokuvia rakennuksista ei myöskän ole nähtävillä. Sivuilta löytyy myös kuva-animaatioita joissa rakennuksien räjäytyksiä on dokumentoitu.

Boileau haluaa kiinnittää huomiota teollisen perinteen vaalimisen tärkeyteen. On sääli, että moderniin teolliseen yhteiskuntaamme keskeisesti vaikuttaneet rakennukset on jätetty niin vähälle huomiolle ja annettu niiden pahasti rappeutua vaikka ne voidaan aivan hyvällä syyllä rinnastaa mihin tahansa muihin kulttuurimme muistomerkkeihin: kirkkojen, tempeleiden ja linnojen raunioihin tai hellällä kädellä vaalittuihin suurmiesten koti-interiööreihin. Teollisuusrakennukset vain kertovat meidän ajastamme, arvoistamme ja kulttuuristamme paljon enemmän kuin nämä monasti keinotekoiset rekonstruktiot.

Lisää Detroitin teollisuudesta kertovia valokuvia löytyy myös Bill Schwabin sivuilta: The Rouge Industrial Landscap

Muita teollisen kultturin muistomerkkejä voi käydä katsomassa vaikkapa Saksassa Ruhrin alueella, jonne on rakennettu laaja matkailureitistö kuuluisien teollisuusrakennusten varaan. Erinomainen kotimainen esimerkki on Verlan puuhiomo ja pahvitehdas.
Tapio Onnela

Sisällysluettelo 3/99
Agricolan Tietosanomien pääsivulle

Agricolaverkon vintti