haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Ruotsin Itä-Intian kauppakomppanian asiakirjoja ilmestynyt verkkoon
AGRICOLA


Ruotsin Itä-Intian kauppakomppania toimi vuosina 1731-1813. Se sai yksinoikeudet Kiinan kauppaan Ruotsissa vuonna 1731 mutta se teki myös Intiaan suuntautuvia kauppamatkoja. 1700-luku oli Euroopassa suurta Kiinan ihailun aikaa, joka näkyi esimerkiksi ajan muodeissa, kuvataiteessa ja arkkitehtuurissa. Kauppakomppaniaa on kiittäminen muun muassa arrakilla maustetun punssin leviämisestä Ruotsiin.

Ruotsin Itä-Intian kauppakomppania oli muiden 1600-luvulla perustettujen eurooppalaisten kauppakomppanioiden kaltainen organisaatio, jonka pääkonttori sijaitsi Göteborgissa. Kauppakomppanian liiketoimet olivat aikanaan erittäin tuottoisia. Ruotsista se vei rautaa ja puutavaraa ja toi posliinia, silkkiä ja teetä. Kauppakomppanialla oli Kantonissa jopa omia tehtaita, jotka valmistivat Europpaan tuotavia tavaroita.

Nyt Göteborgin yliopiston kirjasto on julkaissut kauppakomppanian laivojen asiakirjoja Internetissä. Ostindiska kompaniets digitala arkiv sivustosta löytyy digitoituna tällä hetkellä 1700 tekstisivua kaikkiaan noin 10 000 sivua käsittävästä kokoelmasta. Sivusto on laadittu yhteistyössä Göteborgin ylipiston historian laitoksen kanssa.

Kokoelmassa on luettavissa nimirullat Cronprins Gustaf (1781), Gustaf Adolph (1797), Gustaf III (1791) ja Finland (1769) laivoista. Sekä päiväkirjat laivoista Cronprins Gustaf (1781-83) ja Gustaf Adolph (1797-1800). Lisäksi on saatavilla Christopher Henric Braadin (1728-81) laatima matkakuvaus "Beskrifning på skeppet Götha Leijons resa" vuosilta 1750-1752.

Projektin tarkoitus, kuten monilla tämänkaltaisilla projekteilla, on ollut saada kokemuksia digitoitujen aineistojen käytöstä ja käytettävyydestä erilaisia järjestelmiä kokeilemalla. Projekti päätyi käyttämään Flashpix kuvamuotoa. Kuvat näkyvät joko erityisellä selaimiin ladattavilla "plug-inneillä", eli lisäohjelmilla tai sitten Java aplettien kanssa. Kuvien selaaminen ainakin Javan kanssa on aika hidasta. Sivusto vaatii lisäksi yleensä selaimien nelosversion toimiakseen kunnolla. Kun lisäohjelmat saa väkerrettyä koneseen sivusto toimii kohtuullisen jouhevasti ja kätevästi, kuviin pääsee zoomaamaan varsin syvälle ja liikkuminen isompien ja pienempien osien välissä onnistuu melko hyvin.

Sivuilla voi selata asiakirjoja kuvina, siirrellä ja suurennella asiakirjoja tietokoneen näytöllä. Toistaiseksi erityisiä hakuja ei voi tehdä, mutta palvelun ylläpitäjät ovat rakentamassa aiheen mukaan selattavia hakutoimintoja joiden avulla saisi helposti selville vaikkapa kaikki kaupppakomppanian laivoilla seilanneiden Turusta kotoisin olleiden nimet. Työ vaatiii kuitenkin melkoista historiallista asiantuntemusta ja jota projektille tarjoaa Göteborgin yliopiston historian laitos tutkijoiden ja opinnäytetöiden avulla.

  • Lisää tietoja Itä-Intian kauppakomappaniasta saa Göteborgin museon tekemästä kauppakomppaniasivustosta.

    Tapio Onnela

    Sisällysluettelo 3/99
    Agricolan Tietosanomien pääsivulle

  • Agricolaverkon vintti