haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


AGRICOLAN TIETOSANOMAT

ISSN 1456-1832

AGRICOLA


Agricolan Tietosanomat seuraa verkkomaailman tapahtumia humanistisesta, erityisesti historiantukimuksen näkökulmasta. Lehti julkaisee uutisia verkkoresursseista, kirjoista, CD-romeista, verkkosivuista ja artikkeleista. Vuodesta 2001 lähtien Agricolan Tietosanomia tehdään läheisessä yhteistyössä toisen historia-alan verkkolehden Ennen&Nytin kanssa. Agricolan Tietosanomat toimii Ennen&Nytin "verkko pullistumana" keskittymällä tarkemmin verkkomaailman tapahtumiin, Ennen&Nytin käsitellessä myös muita historia-alaan liittyviä kysymyksiä.

Agricolan Tietosanomia tehdään päätoimittajan ja eri puolilla Suomea olevan toimituskunnan voimin. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

 • Lehden arkisto
 • Toimituskunta
 • Kaikki sisällysluettelot yhtenä tiedostona

  Numero 4. 2001

  Kanerva Eskola:
  Verkkofoorumi ja hyvä teksti
  Verkossa kirjoittaville suurin ongelma on se, että verkon traditio on vielä vieras. Vaikka verkko mediana lähestyy jo keski-ikää, se silti tuntuu uudelta. Verkosta ei ole olemassa samanlaista voimakasta mielikuvaa kuin esimerkiksi kirjojen, tv-ohjelmien tai vaikka tieteellisten artikkeleiden rajoituksista, mahdollisuuksista ja suhteesta ympäröivään elämään.
  Ari Häyrinen:
  Kolmiulotteista historian kirjoitusta
  Kolmiulotteinen mallintaminen on tapa rakentaa vaihtoehtoista todellisuutta tietokoneen muistiin. Virtuaalitodellisuus on keino viedä ihminen tuon vaihtoehtoisen todellisuuden sisään. Kun tähän lisätään vielä neljäs ulottuvuus eli aika, niin pääsemme visuaaliseen historian uudelleen rakentamiseen.
  Aila Narva:
  Kurkistus Norjan arkistolaitoksen tutkijapalveluihin
  Ylitarkastaja Aila Narva, Kansallisarkistosta kertoo Norjan arkistolaitoksen palveluista.
  Jyrki Ilva:
  Valoa nettikulttuurin alkuhämärään
  Google ilmoitti joulukuussa 2001 laajentaneensa hakupalvelunsa sisältämää Usenetin keskusteluryhmien arkistoa takautuvasti aina vuoteen 1981 saakka. Arkiston sadat miljoonat artikkelit tarjoavat mielenkiintoisen näköalan koko nettikulttuurin kehitykseen.
  Anu Lahtinen:
  Digitaalinen kulttuuri ja kirjoittaminen - iltaseminaarin antia
  Millainen on tämän digitaalisen kulttuurin nykytilanne ja tulevaisuus? Millaisia vaatimuksia uusi julkaisuformaatti asettaa kirjoittajilleen, millaisia seikkoja tulisi ottaa huomioon aineiston toimitusvaiheessa? Nämä kysymykset nousivat esiin Turun historiallisen yhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa "Digitaalinen kulttuuri ja kirjoittaminen" 30.1.2002.

  Kirja-arvostelut

  Agricolan kirja-arvostelut:
  Tuoreimmat kirja-arvostelut Agricolan arvostelupalvelusta
  Agricola-Suomen historiaverkon kirja-arvostelut tammikuusta helmikuuhun 2002.

  Historiallinen yhdistys
  Historiallisia Arvosteluja 1999-2002
  Historiallisen Yhdistyksen vuoden 2002 kirja-arvostelut

  Uusinta Agricolassa:

  Lehden arkisto
  Lehden toimituskunta
  Kaikkien numeroiden sisällysluettelot yhtenä tiedostona


 • Agricolaverkon vintti

  -->