haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


AGRICOLAN TIETOSANOMAT

ISSN 1456-1832

AGRICOLA


Agricolan Tietosanomat seuraa verkkomaailman tapahtumia humanistisesta, erityisesti historiantutkimuksen näkökulmasta. Lehti julkaisee uutisia verkkoresursseista, kirjoista, CD-romeista, verkkosivuista ja artikkeleista. Vuodesta 2001 lähtien Agricolan Tietosanomia tehdään läheisessä yhteistyössä toisen historia-alan verkkolehden Ennen&Nytin kanssa. Agricolan Tietosanomat toimii Ennen&Nytin "verkko pullistumana" keskittymällä tarkemmin verkkomaailman tapahtumiin, Ennen&Nytin käsitellessä myös muita historia-alaan liittyviä kysymyksiä.

Agricolan Tietosanomia tehdään päätoimittajan ja eri puolilla Suomea olevan toimituskunnan voimin. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

 • Lehden arkisto
 • Toimituskunta
 • Kaikki sisällysluettelot yhtenä tiedostona

  Numero 4. 2002

  Petri Paju, Petri Saarikoski
  Tietotekniikasta kerätään muistikuvia
  Tietotekniikan arkipäivää ja sen historiaa on tutkittu vähän. Nyt on mahdollisuus osallistua muistitiedon keräykseen ja auttaa tutkijoita hahmottamaan paremmin miten nykyinen, tietotekninen maailmamme oikein syntyi ja kehittyi.
  Tiina Mahlamäki
  Turun yliopiston kulttuurien tutkimuksen laitoksen arkistot
  Turun yliopiston kulttuurien tutkimuksen laitokselle on jo 1950-luvulta asti kerätty folkloristiikan, kansatieteen ja uskontotieteen opetuksen, tutkimuksen ja erilaisten projektien myötä syntyneitä haastattelu-, kysely- käsikirjoitus- ja kuva-aineistoja.
  Jari Lehtonen
  Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkiston valokuvakokoelmat
  Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkistosta löytyy myös runsaasti valokuvia. Arkistossa on arvioitu olevan noin 350.000 - 400.000 kuvaa, joista verkon kautta pääsee katsomaan noin 18000:tta. Merkittäviä kokonaisuuksia ovat mm. Hankkijan, Outokumpu OY:n ja Suomen Seurakuntain Keskinäisen Paloapuyhtiön arkistojen kuvakokoelmat.
  Tapio Onnela
  350-vuotta virallista ääntä - The London Gazetten arkistot verkossa
  Britannian virallinen lehti The London Gazette on alkanut julkaista historiallisia arkistojaan verkossa. Kun urakka on valmis vuoteen 2006 mennessä saatavilla ovat kaikki lehden numerot 1660-luvulta lähtien.
  Mikko Sillanpää
  Roomalaisajan elävää historiaa verkossa
  Erilaiset elävän historian ryhmät ovat saavuttaneet suosiota eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Artikkelissa esitellään roomalaisaikaiseen elävään historiaan liittyviä sivustoja.

  Kirja-arvostelut

  Agricolan kirja-arvostelut:
  Tuoreimmat kirja-arvostelut Agricolan arvostelupalvelusta
  Agricola-Suomen historiaverkon kirja-arvostelut joulukuusta maaliskuuhun 2003.

  Historiallinen yhdistys
  Historiallisia Arvosteluja 1999-2003
  Historiallisen Yhdistyksen vuoden 2003 kirja-arvostelut

  Uusinta Agricolassa:

 • Lehden arkisto
 • Lehden toimituskunta
 • Kaikkien numeroiden sisällysluettelot yhtenä tiedostona
 • Ennen&Nyt-lehden pääsivu


  Agricolan Tietosanomien pääsivulle
 • Agricolaverkon vintti


  FastCounter by bCentral
  24.2. 2003 - 03 -