haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


350-vuotta virallista ääntä - The London Gazetten arkistot verkossa
AGRICOLA


The London Gazettea sanotaan maailman vanhimmaksi edelleen ilmestyväksi aikakausjulkaisuksi. Sitä alettiin julkaista vuonna 1665 kun kuningas oli siirtänyt hovinsa Oxfordiin turvaan rutolta, joka tappoi Lontoon seuduilla arviolta 100 000 ihmistä. Oxford Gazetten-nimellä aloittanut lehti muutti nimensä The London Gazzetteksi kun hovi siirtyi takaisin Lontooseen.

The London Gazettesta tuli Englannin ja myös ulkomaailman asioiden virallinen tiedonvälittäjä. Se saattoi kertoa paitsi valtiollisista tapahtumista, veroista tai sotilastukikohtien tilanteista mutta myös isommista tulipaloista tai valitella kurjaa säätilaa. Lehteen painettiin kaikki mikä oli hovin mielestä sopivaa siihen painaa. Jo Oxfordin ajoista lähtien lehden kanteen oli painettu kuuluisat sanat: "Published by Authority"

Tärkeitä olivat sen ulkomaiden tapahtumista kertovat osat joita toimittivat Britannian lähettiläät. Sotatapahtumista kertoivat kenraalit, esimerkiksi Waterloon taistelun tulos julkaistiin ensin The Gazettessa.

Edelleen ilmestyvä lehdessä ilmestyy tietoja hallituksen ja parlamentin päätöksistä julkisia kuulutuksia pakkohuutokaupoista, palkinnoista ja mitaleista. Siinä on myös muistokirjoituksia. Suomessa ilmestyy hiukan vastaavanlainen hallituksen tiedonantoja sisältävä Virallinen lehti - Officiella tidningen perustettiin vuonna 1819

The London Gazetten on nyt tarkoitus digitoida ja julkaista Internetissä kaikki lehden numerot vuodesta 1665 lähtien. Tämä urakka käsittää 56 000 numeroa ja noin 2 miljoonaa sivua tekstiä, sen on arvioitu valmistuvan vuonna 2006.

Tällä hetkellä saatavilla ovat The London Gazetten sotavuosien numerot vuodet 1914-1920 sekä1939-1948 . Lisäksi sukututijoita saatta ilahduttaa sen julkaisemat kaikki kunniamaininnat ja palkinnot vuosilta 1900-1997. Haku sivuilta toimii siten, että hakusana kirjoitettuaan saa koneelleen kyseisen kohdan pdf-version.

The London Gazettesta löytyy Internetistä eri puolilta hajanaisia kokoelmia ja irrallisia numeroita, jotka nekin ovat kiinnostavia, mutta tutkimukselle käyttökelpoisempia ovat pitkät sarjat ja tekstimassat.

The London Gazette

Tässä joitakin esimerkkejä lehdestä html-muodossa:
 • The London Gazette Number 1040 From November 4,. to November 8, 1675.(Electronic Historical Publications)
 • The London Gazette Number 1089 From April 24. to April 27. 1676.(Electronic Historical Publications)
 • The London Gazette- Munday Septemb 3, to Munday Septemp 10, 1666 A detailed account of the Great Fire of London.(David Cornfield)

  Agricolan Tietosanomien pääsivulle

  Tämän numeron pääsivulle Lehden arkisto
  Lehden toimituskunta
  Kaikkien numeroiden sisällysluettelot yhtenä tiedostona


 • Agricolaverkon vintti