Roomalaisajan elävää historiaa verkossa
Elävän historian harrastajlle verkko tarjoaa maantieteelliset rajat ylittäviä mahdollisuuksia yhteistoimintaan. Tässä artikkelissa tarkastellaan roomalaisaikaan erikoistuneita ryhmiä. Elävän historian harrastajat keskittyvät monasti menneiden aikakausien työkaluihin, aseisiin, sisustuksiin tai vaatetukseen. Ryhmien Internet-sivut sisältävät tietoja ryhmistä ja heidän valmistamistaan varusteista ja vaatteista sekä muista aktiviteeteista.
Viimeisen vuosikymmenen aikana erilaiset elävän historian (eng. historical re-enactment) ryhmät ovat saavuttaneet suosiota eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Elävää historiaa ei tule sekoittaa myös suurta suosiota saaneisiin live-roolipeleihin, vaikka näillä harrastuksilla onkin paljon yhteistä.
Elävä historia:
Jotkin elävän historian ryhmät sanoutuvat irti kaikenlaisesta live-roolipelaamisesta, toiset haluavat ottaa toimintaansa vaikutteita kummastakin vaihtoehdosta. Jokainen elävän historian ryhmä onkin omanlaisensa. Jotkin keskittyvät lähinnä tiedon vaihtoon, toiset kokoontumisten järjestämiseen ja kolmannet ehkä kumpaankin.
Elävän historian ryhmiä on monelta eri aikakaudelta ja kulttuurista. Tässä artikkelissa keskityn vain roomalaisaikaan erikoistuneisiin ryhmiin. Roomalaisajan elävän historian ryhmät voidaan jakaa karkeasti kahtia: roomalaisiin ja Rooman vihollisiin/liittolaisiin. Ajallisesti ryhmien pääpaino on tasavallan lopulla ja keisariajan alussa. Monet roomalaisryhmät ovat järjestäytyneet legioonien nimen alle, enemmän tai vähemmän paikallishistoriallisista syistä.
Monilla elävän historian ryhmillä on Internet-sivut, joihin kannattaa tutustua. Ne sisältävät usein tietoa paitsi ryhmästä itsestään, myös heidän valmistamistaan varusteista ja vaatteista. Näistä saa varmasti hyviä vinkkejä ja ideoita, jos haluaa valmistaa itselleen periodiin liittyviä tavaroita. Usein ryhmien jäsenet ovat historian harrastajia tai ammattilaisia ja ovat tehneet paljon työtä selvittääkseen valitsemansa periodin, kulttuurin ja yhteiskuntaluokan arkielämää. Tietystä aikakaudesta kiinnostuneelle historian harrastajalle tai ammattilaiselle voikin olla hyödyksi tutustua myös aikakautensa arkielämään. Emme tietysti koskaan pääse irti omasta todellisuudestamme, mutta ehkä elävän historian kautta saatamme löytää uusia näkökulmia ja tapoja ajatella omia mielenkiinnon kohdeitamme.
Seuraavaksi muutamia nettisivuja, joilta löytyy tietoa roomalaisaikaan erikoistuneisita elävän historian ryhmistä. Kannattaa myös tutkia heidän tarjoamiaan linkkejä, joista usein löytyy erikoisalueittain tietoa. Näiden jälkeen esittelen muutamia esineiden, vaatteiden, aseiden ja varusteiden valmistajia. Lopuksi muutamia yleisiä sivustoja roomalaisesta arkipäivän elämästä.
Living History and Reenactors
Hyvä ensimmäinen sivu legioonalaiseksi aikovalle, mutta sisältää samalla paljon muuta perustietoa. Osa suurempaa kokonaisuutta, joka esittelee perustietoa erilaisista roomalaiseen maailmaan ja elämään liittyvistä ilmiöistä.
Legio II Augusta
Luultavasti kuuluisin roomalaisaikaan erikoistunut elävän historian yhdistys.
Toimii näyttävästi Englannissa. Sivuilta löytyy monia artikkeleita.
Legio XV Apollinaris, Norja
Suuri norjalainen legioona, jolla on myös oma leiri. Sivuilta löytyy kattavasti
tietoa heidän toiminnastaan.
Legio XX Valeria Victrix Ballistaria
Legendaarinen elävän historian yhteisöjen mittakaavassa. Sivusto sisältää
runsaasti tietoa roomalaisten erilaisista heittokoneista ja ohjeita niiden
rakentamista varten. Lisäksi esitellään kreikkalaisia ja keskiaikaisia
heittokoneita.
Gladiaattoreita Unkarista
Aikojemme gladiaattorit eivät ehkä löydykään formulan ratin takaa vaan Unkarista? Mielenkiintoinen sivusto unkarilaiselta ryhmältä, joka on erikoistunut gladiaattorinäytöksiin.
Ambiani, Caesarin aikaisia gallialaisia
Mielenkiintoinen sivusto, jolta löytyy paljon kuvia ja tietoa ryhmän toiminnasta.
Legio VIIII Hispania, Australia
Cohors I Vardulorum, Auxilia eli apujoukot
3. - 5. vuosisadan roomalaisia
Kelttejä ja roomalaisia Hispaniassa
Kuuluisa kokoontuminen Italiassa
Kirjoituksen laati Mikko Sillanpää (Caius Curius Saturninus). Kiitokset avusta
Jonas Nilssonille (Gallus Minucius Iovinus) Ruotsiin ja Alejandro Carneiro
Lópezille (Gnaeus Salix Galaicus) Espanjaan.
Tämä ja muut Roomalinkit-sarjan tekstit löytyvät myös Regio Finnican Internet-sivuilta
.
Agricolan Tietosanomien pääsivulle
Tämän numeron pääsivulle
Lehden arkisto
Lehden toimituskunta
Kaikkien numeroiden sisällysluettelot yhtenä tiedostona