haku kartta
hakemisto

NYPL Digital Gallery: historiakuvien aarreaitta

Kuva: New York Public Library

New Yorkin Public Libraryn hallussa on yksi maailman suurimmista kuvakokoelmista. Osa siitä on nyt nähtävänä julkisesti Internetissä. NYPL Digital Gallery sisältää kuvaharvinaisuuksia ja sieltä löytyy inspiraatiota paitsi tutkijoille, myös muille kuvista kiinnostuneille katsojille. Saatavilla on huikeat 275 000 kuvaa, hakupalvelut toimivat hienosti ja kuvien selailu on vaivatonta.

New York Public Libraryn digitoituun kuvakokoelmaan voi tutustua hakusanojen kautta, mutta käyttäjälle tarjotaan myös mahdollisuutta selailla teemoja tai kokoelmia. Digitointityö on vielä kesken, ja kuluvan vuoden aikana kokoelma täydentyy, minkä jälkeen verkossa nähtävien kuvien määrä on jo puoli miljoonaa. New Yorkin Public Libraryn teko on linjassa Yhdysvalloissa muutenkin yleisen periaatteen kanssa: tehdä asioita julkiseksi verkon välityksellä. Kuville annetaan käyttölupa tutkimuskäyttöön, mutta palvelun kautta pystyy hakemaan kuvia myös julkaisutarpeisiin kohtuuhinnalla.

Kuvakokoelman arvoa lisää se, että kuvat on valikoituja ja kokoelma on huolella toimitettu. Aineisto sisältää painokuvia, käsikirjoituskopioita, valokuvia, karttoja, postikortteja, keräilykortteja, ruokalistoja, julisteita ja muuta. Kuviin on liitetty arkistotietoja, jotka tekevät erilaiset hakutoiminnot mahdolliksi ja jotka mahdollistavat aineiston hyödyntämisen tutkimuskäytössä.

Aineisto skaalautuu kolmeen kokoon. Suurimmat kuvakoot ovat viitisensadan pikselin kokoisia, mikä mahdollistaa tarkemmankin tutkimisen. Skannausjälki on kohtuullista, vaikkakin monet alkuperäiset kuvat ovat niin pieniä, että rakeilta ei kuvissa voi välttyä. Kortit ja muut kaksipuoliset aineistot mukaan lukien jotkin valokuvat pystyy kääntämään ympäri. Lisäksi palvelu tuntuu toimivan luotettavasti eikä vaadi mitään erillisiä asennuksia omalle koneelle.

Kuva: New York Public Library

Suurin osa kuva-aineistosta on, luonnollisesti, pohjoisamerikkalaista. Kuitenkin muitakin maanosia koskevaa aineistoa riittää, onhan kuvien kokonaismäärä niin valtava ja taustalla olevat kokoelmat kansainvälisiä. Vanhimmat kuvat ovat keskiaikaisten käsikirjoitusten jäljennöksiä ja piirroskuvitusta löytyy 1400-luvulta lähtien. 1900-luvun jälkipuolen kuvat ovat harvemmassa.

Kuvakokoelmista löytyy joistain digitaalisista kuva-arkistoista aikaisemminkin tuttuja kokoelmia mutta sitäkin enemmän kuvaharvinaisuuksia. Yhdysvaltalaisia maisemakuvia esitellään eri vuosisadoilta, piirroskuvia Yhdysvaltain itsenäisyystaistelusta, New Yorkin katunäkymiä ja rakennuksia löytyy toistakymmentuhatta, valokuvia Yhdysvaltain sisällissodasta, Venäjän sisällissodan aikaisia julisteita, teatterimainoksia ja -kuvia eri puolelta maailmaa, tuotekatalogeja, ruokalistoja ja monta muuta.

Hakupalveluilla voi etsiä kuriositeetteja. Kuvia löytyy esimerkiksi George Washingtonin silmälaseista, 1930-luvun visiosta tulevaisuuden televisiosta, 1800-luvun baseball-pelaajista, Marxin veljeksistä teatterilavalla ja vaikkapa kuva suomalaisesta kolikosta tupakkarasioihin piilotetusta keräilysarjasta. Kuva löytyy ensimmäisenä hakusanalla Finland - ja ehkä kuvastaa myös jotain kansallisuuksiin liittyvistä stereotypioista.


Kuva: New York Public Library

NYPL Digital Gallery http://digitalgallery.nypl.org/nypldigital/index.cfm

Henri Terho

 

Tämän numeron pääsivulle
Agricolan Tietosanomien pääsivulle
Agricolan Tietosanomien arkisto

Lehden toimituskunta


Historian äärelle | Tutkimus, opetus, seurat | Arkistot, kirjastot, museot | Ajankohtaista
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute | Etusivulle

Etusivulle