haku kartta
hakemisto

Suvorovin kanavat

Kuva Museoviraston Suvorovin kanavat -projektista.

Museovirasto tiedottaa verkkosivuillaan erilaisista meneillään olevista hankkeista, joissa se on mukana. Hankkeiden ja projektien verkkosivut ovat usein kiinnostavia ja monipuolisia kokonaisuuksia. Esimerkiksi Museoviraston rakennushistorian osasto on julkaissut lähiaikoina sivuillaan pari kiinnostavaa kokonaisuutta, joista tässä esitellään Suvorovin kanavista kertova sivusto.

Lappeenrantaan sijoitettu Venäjän Saimaan laivasto käytti Kutveleen, Käyhkään, Kukonharjun ja Telataipaleen kanavia Savonlinnan ja Lappeenrannan välisellä vesitiellä. Kenraali Aleksander Suvorovin 1790-luvulla rakennuttamat Saimaan neljä sotakanavaa olivat osa laajempaa Kaakkois-Suomen linnoitusjärjestelmää. Nyt ne ovat tärkeä osa koko Saimaan vesialueen historiaa.
Kuva Museoviraston Suvorovin kanavat -projektista.

Museovirasto on johtanut laajaa kanavien yhteistyössä toteutettua entisöintihanketta, jossa ovat olleet mukana Etelä-Karjalan maakuntamuseo, Savonlinnan maakuntamuseo, Järvi-suomen Merenkulkupiiri, paikallisia TE-keskuksia, Joensuun yliopisto Etelä-Savon ympäristökeskus ja Tiehallinto. Sivusto esittelee kanavien historiaa teksteillä, runsaalla kuvituksella sekä yhdellä kanavia havainnollistavalla animaatiolla.

Kuva Museoviraston Suvorovin kanavat -projektista.

Sivuilta on luettavissa myös kiinnostavia artikkeleita kuten Ljudmila Ivanovna Spiridonova artikkeli Venäjän Saimaan laivaston toiminnasta 1780 - 1810 avulla. Sivujen kautta voi tutustua myös Kaakkois-Suomen vanhojen kanavaympäristöjen kasvistojen inventointeihin.

Sivuston käyttöliittymä ja ulkoasu ovat mukavan yksinkertaisia ja tyylikkäitä. Klikkaamalla avautuvien isompien kuvien toiminnassa oli tätä kirjoitettaessa valitettavia vikoja. Sivusto on julkaistu myös venäjänkielisenä. On hienoa, että Museovirasto tekee näin toimintaansa tunnetuksi julkaisemalla projektiensa aineistoja vapaasti verkossa.

Suvorovin kanavat (Museoviraston rakennushistorian osasto)

Tapio Onnela

 

Tämän numeron pääsivulle
Agricolan Tietosanomien pääsivulle
Agricolan Tietosanomien arkisto

Lehden toimituskunta


Historian äärelle | Tutkimus, opetus, seurat | Arkistot, kirjastot, museot | Ajankohtaista
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute | Etusivulle

Etusivulle