haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Ekomuseo Bergslagen ja muita teollisen historian museoita
AGRICOLA


Ekomuseo ei ole nimestään huolimatta ekologinen museo, vaan tietyn alueen maiseman, ympäristön ja historialliset kohteet käsittävä kokonaisuus. Ekomuseot ovat tavallisesti keskittyneet teollisen historian esittelyyn. Tiennäyttäjinä toiminnalle olivat 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa alkunsa saaneet Ekomusee Le Creusot Ranskassa ja The Ironbridge Gorge Museum Englannissa.

Keski-Ruotsissa sijaitsevan Bergslagenin alueen ekomuseo sai tänä vuonna arvostetun Michelet-palkinnon vuoden parhaana teollisuushistoriallisena museona. Ekomuseon www-sivuilla esitellään kattavasti museon näyttelykohteet, mm. Unescon maailmanperintölistaan. kuuluva Engelsbergin ruukki, mutta niillä on myös tiiviitä tietopaketteja ruukeista ja raudanvalmistuksesta.

Alueellisista museokokonaisuuksista on käynnistetty keskustelua myös Suomessa. Vanhojen rautaruukkien käyttöä matkailukäytössä on pohdittu mm. Raphael-ohjelmaan kuuluneessa Iron and Man- hankkeessa.

Ekomuseoista voi lukea lisää Nordisk Museologin numerosta 1996:2. Lehti pitää sisällään myös ekomuseoita esittelevän bibliografian.
Kimmo Antila

Sisällysluettelo 4/98
Agricolan Tietosanomien pääsivulle

Agricolaverkon vintti