haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


AGRICOLAN TIETOSANOMAT

ISSN 1456-1832

AGRICOLA


Numero 4. 1999

Agricolan verkkolehti "Agricolan Tietosanomat" aloitti toimintansa kesäkuussa 1998. Lehti ilmestyy noin kuusi kertaa vuodessa ja se seuraa verkkomaailman tapahtumia humanistisesta ja erityisesti historiantukimuksen näkökulmasta. Lehti julkaisee mm. uutisia verkkoresursseista, uusista kirjoista, CD-romeista, verkkosivuista ja artikkeleista. Se käsittelee myös ajankohtaisia tutkimuskysymyksistä.

Lehden vastaava päätoimittaja on FK Tapio Onnela. Toimituskuntaan kuuluvat: Tutkija Kimmo Antila Savonlinnan maakuntamuseo, Tutkija Mari Jalava Uudestakaupungista, Suunnittelija Jyrki Ilva, Helsingin yliopiston kirjasto, Informaatikko Marita Jokinen, Jyväskylän yliopiston kirjastosta, Historian ja yhteiskuntaopin opettaja Olli Lehtonen, Jyväskylä, FT Heikki Lempa, Columbia University, USA, Tutkija Karl-Erik Michelsen Helsingin yliopisto, Tutkija Sakari Ollitervo, Turun yliopiston historian laitos, Tutkija Raimo Parikka Helsingin yliopisto, Yhteiskuntahistorian laitos, Tutkija Mikko Piippo, Helsingin yliopisto, Dosentti Hannu Salmi, Turun yliopisto, historian laitos Tutkija Tapio Salminen, Tampereen yliopiston historiatieteen laitos ja Tutkija Jaakko Suominen Turun yliopisto, historian laitos.

Jyrki Ilva:
Opinnäytteitä verkossa - katsaus yliopistojen tutkielmapankkeihin
Artikkelissa luodaan katsaus neljän suomalaisen yliopiston tutkielmapankeissa valittuihin julkaisustrategioihin ja pohditaan opinnäytejulkaisuihin liittyviä ongelmia ja mahdollisuuksia.

Tapio Salminen:
Eurooppalaista keskiaikaa eurooppalaisille kouluille
WindMills-sivusto on keskiaikaa käsittelevä opetuskokeilu jota Tapio Salminen esittelee. Hän pohdiskelee artikkelissaan laajemminkin keskiajan esittämisen ongelmia.

Tapio Onnela:
Mainoksia vuosilta 1911-1955
Vanhoja mainoksia ja muitakin kiinnostavaia digitointihankkeita Duken yliopiston harvinaisten kirjojen, käsikirjoitusten ja erikoiskokoelmien kirjaston verkkojulkaisuhankkeesta.

Markku Leppänen:
Taistelu pergamentista asiakirjapohjana
Sähköisen tallentamisen huuman aikakaudella on hyvä muistaa, että muitakin tallennusmuotoja edelleen käytetään. Onkohan Iso-Britannian Parlamentti ainoa organisaatio maailmassa, joka ei vieläkään luota arkistokelpoiseen paperiin? Kansallisarkiston ylitarkastaja Markku Leppänen kertoo Ison- Britannian parlamentin äänestyksestä jossa pergamentti voitti paperin.

Tapio Onnela:
MIRATOR on uusi keskiaikaan painottuva suomalainen verkkojulkaisu
Jyväskylän yliopiston historian laitoksella on perustettu keskiajan tutkimukseen ja tuntemukseen erikoistunut uusi tieteellinen verkkojulkaisu.

Tuoreimmat kirja-arvostelut Agricolan arvostelupalvelusta
Agricola-Suomen historiaverkon tuoreimmat kirja-arvostelut on koottu arvostelupalveluun lokakuu-joulukuu 1999 välisenä aikana tulleista arvosteluista.

Ajankohtaista Agricolassa

Agricolan tapahtumakalenteri
Agricolan lisätyt uudet linkit ja palvelut
Kaikki Agricolan kirja-arvostelut aikajärjestyksessä

Takaisin Agricolan Tietosanomien pääsivulle


Agricolaverkon vintti