haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Taistelu pergamentista asiakirjapohjana
AGRICOLA


Iso-Britannian Parlamentissa käytiin syksyllä äänekäs kamppailu pergamenteista asiakirjapohjana. Kuulostaako eksoottiselta? Ehkä, mutta niin vain kävi, että Parlamentin alahuoneen "takapenkkiläiset" puolueesta riippumatta torjuivat Blairin hallituksen esityksen asiakirjojen laatimista koskevasta uudistuksesta 68 äänen enemmistöllä. "Suuri voitto konservatiivisuudelle", ilkkuivat "takapenkkiläiset" tuloksen paljastuttua. Parlamentti ei luovu satojen vuosien perinteestään.

Pääministeri Tony Blairin hallituksen esityksen mukaan Parlamentin asiakirjojen arkistokappaleet olisi vastedes painettu arkistokelpoiselle erikoispaperille, jonka on luvattu kestävän 500 vuotta. Uudistus olisi säästänyt verovaroja 30 000 puntaa vuodessa.

Useat Parlamentin edustajat lausuivat epäilyksensä uudistuksen mielekkyydestä. Konservatiivien Gerald Howarth muistutti, että jo Kaarle I:n kuolemantuomio (1640-luvulla) oli kirjoitettu pergamentille. "Kuka voi väittää, että arkistopaperi kestää 300-400 vuotta? Me emme voi ottaa sellaista riskiä."

Konservatiivien Owen Patersonin mukaan olisi surullista luopua materiaalista, joka on toiminut hyvin. Monien edustajien mielestä ei ollut yksinkertaisesti riittäviä perusteita luopua pitkästä perinteestä. Työväenpuolueen Brian White totesi uudistuksen lisäävän työttömyyttä, kun pergamentteja valmistava yritys menettää valtion tilaukset.

Hallituksen esitystä kannatti mm. työväenpuolueen Nick Palmer, joka yritti vakuuttaa, ettei pergamentti ole tulipalon sattuessa arkistopaperia turvallisempi. Palmer vetosi kansanedustajiin myös muistuttamalla eläintensuojelun periaatteista: eläintuotteita ei pidä käyttää ellei se ole täysin välttämätöntä. Palmerin mielestä työllisyysnäkökohdat eivät voineet olla ratkaisevia tässä asiassa. Hallituksen esitys ei kuitenkaan saanut riittävää kannatusta.

Parlamentin asiakirjoista vanhimmat ovat vuodelta 1497. Ne ja kaikki sen jälkeen laaditut pergamenttiasiakirjat säilytetään Parlamentin ylähuoneen kirjastossa. Toiset arkistokappaleet Parlamentin asiakirjoista toimitetaan nykyisin Valtionarkistoon (Public Record Office, Kew).

Pergamentit Parlamentin asiakirjoja varten valmistaa pieni, 12 työntekijän yritys Buckinghamshiressä. Yrityksellä on yli 130 vuoden kokemus pergamenttien valmistuksesta. Vasikan nahka on korvannut raaka-aineena lampaan nahan.

Markku Leppänen
Ylitarkastaja

Sisällysluettelo 4/99
Agricolan Tietosanomien pääsivulle

Agricolaverkon vintti