haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


AGRICOLAN TIETOSANOMAT

ISSN 1456-1832

AGRICOLA


Numero 5. 1998

Agricolan verkkolehti "Agricolan Tietosanomat" aloitti toimintansa kesäkuussa 1998. Lehti ilmestyy noin kuusi kertaa vuodessa ja se seuraa verkkomaailman tapahtumia humanistisesta ja erityisesti historiantukimuksen näkökulmasta. Lehti julkaisee mm. uutisia verkkoresursseista, uusista kirjoista, CD-romeista, verkkosivuista ja artikkeleista. Se käsittelee myös ajankohtaisia tutkimuskysymyksistä.

Lehden vastaava päätoimittaja on FK Tapio Onnela. Toimituskuntaan kuuluvat: Tutkija Kimmo Antila Savonlinnan maakuntamuseo, Tutkija Mari Jalava Uudestakaupungista, Informaatikko Marita Jokinen, Jyväskylän yliopiston kirjastosta, Historian ja yhteiskuntaopin opettaja Olli Lehtonen, Jyväskylä, FT Heikki Lempa, William Paterson University, New Jersey, USA, Tutkija Raimo Parikka Helsingin yliopisto, Yhteiskuntahistorian laitos, Dosentti Hannu Salmi, Turun yliopisto, historian laitos Tutkija Tapio Salminen, Tampereen yliopiston historiatieteen laitos ja Tutkija Jaakko Suominen Turun yliopisto, historian laitos.

Tapio Onnela: Historiantutkimus Internetin ja digitaalisen kumouksen aikakaudella
Artikkelissa käsitellään Internetin ja myös muun digitaalisen median mahdollisuuksia, ongelmia ja tulevaisuuden näkymiä historiantutkimuksen kannalta.(Artikkeli on päivitetty viimeksi 30.8. 2000)

Kimmo Antila: Elinkeinoelämän keskusarkisto verkossa
Kimmo Antila on haastatellut ELKAN webbisivujen rakentamisesta ja sen ylläpidosta vastaavaa suunnittelijaa Jari Lehtosta. Elkan sivusto palvelee tutkijoita tarjoamalla mahdollisuuden selata arkistoluetteloita ja rekistereitä Internetin kautta.

Uusia palveluja tiedon valtamereltä

Marita Jokinen:Jyväskylän yliopiston kirjaston tutkielmapankki
Jyväskylän yliopiston opinnäytetyöt (pro gradu-, laudatur- ja lisensiaatintyöt sekä osa väitöskirjoista) ovat selattavissa yliopiston kirjaston digitaalisessa arkistossa. Tutkielmapankissa on verkon kautta luettavissa tällä hetkellä 720 opinnäytetyötä.
Jarmo Luoma-aho: Yksityisten keskusarkistojen yhteistietokanta YARK 2000
Suomen elinkeinoelämän keskusarkiston tutkija kirjoittaa yksityisten keskusarkistojen vuonna 2000 avautuvasta arkistotietokannasta. Valmistuessaan tietokanta pitää sisällään perustiedot 25 000:sta järjestöstä, yrityksestä ja henkilöstä.
Mari Jalava: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura - kansanperinnettä ja kirjallisuutta
Mari Jalava esittelee SKS:n verkkosivuston palveluja. Aineistokokonaisuuksista löytyvät luettelot niin aika-, aakkos- kuin aiheenmukaisessa järjestyksessä. Aineistoa on perinteenkeruumatkojen lisäksi kerätty useana vuonna ns. kilpakeruun avulla. Perinnetietoa on talletettu mm. kylätappeluista, arvoituksista, jätkäperinteestä, kummituksista ja joulupukeista.
Marko Natri: Arkistolaitoksen arkistotietokanta
Kansallisarkiston ylitarkastaja Marko Natri esittelee Arkistolaitoksen arkistotietokantaa. Internetin kautta on selattavana viitetiedot noin 18.000 arkistonmuodostajasta ja arkistosta.Tulevaisuudessa on tarkoituksena syöttää arkistotietokantaan myös arkistojen kuvailutietoja.

Ajankohtaista Agricolassa

Agricolan tapahtumakalenteri
Agricolan lisätyt uudet linkit ja palvelut
Agricolan kirja-arvostelut aikajärjestyksessä

Takaisin Agricolan Tietosanomien pääsivulle


Agricolaverkon vintti