haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Suomalaisen Kirjallisuuden Seura - kansanperinnettä ja kirjallisuutta
AGRICOLA


Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) on kulttuurijärjestö, joka on keskittynyt ns. kansallisiin tieteisiin - eli kansanperinteen, kielen, kirjallisuuden ja kulttuurihistorian tutkimukseen, julkaisemiseen ja arkiston sekä kirjaston ylläpitämiseen. Varsinaiset toimitilat, mm. arkistot ja kirjasto sijaitsevat Helsingin Kruunuhaassa. SKS tiedottaa toiminnastaan ja kokoelmistaan hyvin myös verkkosivuilla . Näiltä sivuilta selviää, miten mahtavat kokoelmat suomalaista kulttuurihistoriaa SKS:n arkistojen kätköissä on.

SKS:n arkisto jakautuu kahteen erilliseen osastoon: Kansanrunousarkistoon ja Kirjallisuusarkistoon. Näiden lisäksi SKS:n alaisuudessa toimii myös kirjasto ja kustantamo. Selkeän yksinkertaiset verkkosivut ohjaavat eri osastojen tiedon lähteille. Verkkosivuilta löytyvät yksityiskohtaiset ohjeet niin arkistojen kuin kirjastonkin käytöstä ja aukioloajoista.

SKS:n Kansanrunousarkisto on lajissaan maailman laajimpia. Arkistoon on talletettu 1830-luvulta lähtien perinnetietoa käsikirjoituksina yli 500 hyllymetriä, ääninauhoina noin 14 500 tuntia ja valokuvia on noin 110000kpl. Kirjallisuusarkistoon on talletettu mm. suomalaisten kirjailijoiden omia arkistoja sekä kirjailijahaastatteluja.

Verkkosivuilta löytyy monia arkisto- ja kirjastoluetteloita, joiden avulla kokoelmien laajuus ja monipuolisuus selviävät. Kansanrunousarkiston kaikista aineistokokonaisuuksista löytyvät luettelot niin aika-, aakkos- kuin aiheenmukaisessa järjestyksessä. Aineistoa on alkuaikojen perinteenkeruumatkojen lisäksi kerätty useana vuonna ns. kilpakeruun avulla. Perinnetietoa on talletettu mm. kylätappeluista, arvoituksista, jätkäperinteestä, kummituksista ja joulupukeista.

Osa arkistojen materiaalista on myös digitaalisessa muodossa ja sitä voi etsiä SKS:n omasta viitetietokannasta tai MUISTI-yhteistietokannan kautta. Digitaaliseen muotoon on tähän mennessä siirretty mm. Kansanrunousarkiston vanhinta käsikirjoitusaineistoa 1600-luvulta 1870-luvulle. Tämä aineisto sisältää mm. arvoituksia, satuja ja kalevalamittaisia runoja. Aineistoa voi SKS:n tietokannasta etsiä mm. aineistotyypin, tekijän tai vapaasanahaun perusteella. Tietokannasta etsitystä käsikirjoituksesta saadaan ensin näkyviin viitetiedot, joista selviävät kaikki asiakirjaan liittyvät taustatiedot sekä pieni kuva itse käsikirjoitusarkista. Kuvaa klikkaamalla saadaan asiakirja suuremmaksi ja voidaan lukea sivu sivulta aidosta asiakirjasta otettua digitaalikuvaa.

Kirjallisuusarkiston kokoelmista on siirretty sähköiseen muotoon mm. kansalliskirjailijoidemme käsikirjoituksia sekä valokuvia. Kirjallisuusarkiston aineistosta voidaan etsiä omalle ruudulle luettavaksi esimerkiksi Eino Leinon käsin kirjoittama luonnos Nocturnesta, jonka hän on kirjoittanut kesällä 1903.
Mari Jalava

Sisällysluettelo 5/98
Agricolan Tietosanomien pääsivulle

Agricolaverkon vintti