Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Pro gradu: Britannian ja Neuvostoliiton suhteet 1972-1976

Pro gradu, Tuomas Kulha: OLLAANKO KAVEREITA? Britannian ja Neuvostoliiton kahdenväliset suhteet
liennytyksen ajan Euroopan neuvottelupöydissä 1972–1976



JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO
Tiedekunta – Faculty Humanistinen
Laitos – Department Historian ja etnologian laitos
Tekijä – Author Tuomas Mikko Einari Kulha
Työn nimi – Title OLLAANKO KAVEREITA?
Britannian ja Neuvostoliiton kahdenväliset suhteet
liennytyksen ajan Euroopan neuvottelupöydissä 1972–1976
Oppiaine – Subject Yleinen historia
Työn laji – Level pro gradu- tutkielma
Aika – Month and year marraskuu 2006
Sivumäärä – Number of pages 106

Tiivistelmä – Abstract
Tässä pro gradu- tutkielmassa tarkastelen Britannian ja Neuvostoliiton kahdenvälisiä suhteita liennytyksen ajan Euroopassa vuosien 1972–1976 välisenä aikana. Tutkin suhteita lähinnä brittiläisestä näkökulmasta ja perehdynkin aiheeseen pitkälti Britannian ulkopolitiikkaa käsittelevien alkuperäislähteiden avulla. Britannian ja Neuvostoliiton välisiä suhteita olisi käytännössä mahdotonta tutkia ilman Yhdysvaltain vaikutusta, joten työssäni tutkin myös Yhdysvaltain vaikutusta kummankin valtion ulkopolitiikkaan liennytyksen ajan Euroopan neuvottelupöydissä.

Tutkimukseni kannalta MBFR-neuvottelut ja Etyk näyttelevät tärkeää osaa. Tutkin Britannian ja Neuvostoliiton välisiä suhteita nimenomaan neuvottelujen kautta. Monenkeskiset neuvottelut määrittelivät pitkälti sen, millainen kylmän sodan tilanne kulloinkin oli. Britannian ja Neuvostoliiton väliset suhteet peilautuvat suoraan siitä, millaiset idän ja lännen, siis oikeastaan Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain välit kulloisessakin tilanteessa olivat.

Tuon myös esille Yhdysvaltain suuren roolin Britannian liennytyksen ajan politiikalle. Huolimatta pyrkimyksestään integroitua Eurooppaan, pysyi Britannia vielä liennytyksen aikakaudellakin politiikassaan lähempänä Yhdysvaltoja kuin Länsi-Eurooppaa. Liennytyksen aikakaudella Britannian ja Neuvostoliiton väliset suhteet pääsivät kehittymään ilman suurempia kriisejä. Valtioiden väliset suhteet kehittyivät parempaan suuntaan ja maiden välinen yhteistyö lisääntyi. Kaikkia ongelmia ei kuitenkaan suhteiden tieltä saatu raivattua, vaan etenkin MBFR-neuvottelut osoittivat sen, että idän ja lännen välinen yhteistyö ei ole vielä riittävällä tasolla, jotta kaikki ongelmat suhteissa saataisiin raivattua tieltä. Etykissä Britannia ja Neuvostoliitto työskentelivät yhteisen päämäärän eteen ja lopulta, pitkällisen ”asemasodan” jälkeen maat ja yleisimmin itä ja länsi saavuttivat molempia tyydyttävän ratkaisun. Etykin pitkä työ huipentui ”Helsingin hengessä”, jossa 35 valtion päämiehet allekirjoittivat Etykin päätösasiakirjan. Neuvostoliitto esiintyi mielellään Etykin ja sitä kautta huipennuksensa saavuttaneen liennytyksen voittajana. Tulevaisuus kuitenkin osoitti Etykin olleen voitto myös lännelle ja sitä kautta myös Britannialle.

Pohdin työssäni myös liennytyksen suosion syitä Britanniassa ja Neuvostoliitossa. Molemmat valtiot olivat liennytyksen kannalla pitkälti sisäisten asioiden takia. Britannian sisäpolitiikka oli liennytyksen aikakaudella epävakaata ja Neuvostoliittoa vastaavasti huolestutti taloutensa kehityksen hidastuminen ja osittainen pysähtyminenkin, vaikka kapitalistisille maille se esiintyi optimistisena. Yhdysvaltain halukkuus liennytykseen johtui niin ikään sisäisistä asioista. Vuosien 1972–1976 aikana liennytyksellä oli mahdollisuus kehittyä ja tähän mahdollisuuteen tartuttiin sekä idässä että lännessä ja liennytys saavutti huipentumansa. Britannian ja Neuvostoliiton väliset suhteet kehittyivät liennytyksen ajan Euroopassa paremmiksi kuin koskaan ennen.

Myönteisestä kehityksestä huolimatta ideologinen kamppailu idän ja lännen välillä jatkui ja tämä kamppailu nousikin uudelleen pintaan mentäessä kohti 1970-luvun loppua, kiristäen samalla idän ja lännen välejä.

Asiasanat – Keywords Britannia, Neuvostoliitto, Yhdysvallat, ulkopolitiikka, liennytys, MBFR-neuvottelut, Etyk, kylmä sota, 1970-luku

Säilytyspaikka – Depository Historian ja etnologian laitos

Muita tietoja – Additional information
Saatavana Pdf-tiedostona: http://thesis.jyu.fi/06/URN_NBN_fi_jyu-2006608.pdf

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”