Maisemansuojelu on kieltämättä monitahoinen kysymys, kun olennaisena osana oleva luonto ei ole staattinen vaan muuttuu väistämättä ajassa. "Arkistointi" on siten mahdotonta muuten kuin kuvaamalla. Olennaisinta tässä lienee silloin ettei tehdä mitään peruuttamattomia muutoksia, tuhota maisemallisesti ja/tai kulttuurisesti arvokkaita kohteita esim. soranotolla tai avohakkuilla ja sitä seuraavalla maanmuokkauksella...
Toisaalta uskon, että suomalaisen maiseman aukkoisuutta menneinä aikoina on suuresti yliarvioitu, johtuen mm. Edmiund von Bergin kuvauksesta tarkastusmatkaltaan Suomessa vuonna 1858 (Kertomus Suomenmaan metsistä). Puolentoista kuukauden matkan aikana hän ei ymmärrettävistä syistä ehtinyt poiketa kovin kauas silloisista pääkulkureiteistä, ja hänellä oli myös ilmeisiä poliittisia syitä liioitella talonpoikien puun käyttöä.
Toinen kysymys on sitten milloin ennallistaminen kohti jotain muinaista olotilaa on perusteltua. Milloin esimerkiksi puuston raivaaminen puistomaisen maiseman luomiseksi on perusteltua, ja milloin alue on arvokkaampi metsäisempänä esimerkiksi lajiston ja ihmisten virkistäytymisen kannalta. Alue kuin alue on väistämättä vuosisatojen kuluessa ollut hyvinkin erilaisen näköinen, millä perusteella arvotetaan mikä ulkoasu on "arvokkain".
Maisemaan sisältyvien muinaismuistojen suhteen kysymyksen luulisi olevan jo paljon helpompi. Suomessa on niin vähän muinaismuistoja, ettei muuten kuin äärimmäisen pakottavissa oloissa saisi tehdä mitään mikä tuhoaisi tai vaarantaisi niitä (Suomi ei ole mikään Italia, jossa muinaismuistoihin kompastuu). Kustannus/hyöty-analyysissä jostain kohteesta saatava puu, luulisi tässä painavan hyvin vähän. Suomussalmen hakkuissa on kuitenkin vaarannettu maakuntakaavaan merkittyä polkua, joka on yksi parhaiten säilyneistä historiallisista kulkureiteistä Venäjän Karjalan ja Suomen välillä, kaatamalla sen varsi lähes puuttomaksi.
Maisemankin suojelussa Metsähallituksella tuntuu myös olevan oppimista. Keskisuomalainen (8.5.2010, s. 8) uutisoi, että: "Metsähallituksen äskettäinen aukkohakkuu Pyhäkankaan karsikon lähellä on herättänyt keskustelua vanhan kirkkotien maiseman turmelemisesta."
RAINER KALLIO Jyväskylästä toteaa: "Ei kulje vanha kärrytie enää avaran metsikön halki, tienvarressa polun alkupäässä on puupinot, eikä tietä karsikkoon ole enää olemassa" ja kysyy: "Kuka on vastuussa kansallisaarteen tuhoamisesta, Museovirasto vai Metsähallitus?"
http://www.ksml.fi/mielipide/mielipidek ... ton/559790
Muistan noin kymmenisen vuotta sitten lukeneeni perusteellisen ruotsalaisen teoksen muinaismuistojen huomioimisesta hakkuista? Onkohan sellaista tehty Suomessa? Jos ei, niin voisi olla perusteltua tehdä.