Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Vuoden 1918 kapinan kuva sittenkin vääristynyt?

JariL kirjoitti:
Pikakysely: kuinka yleistä esimiehen aseenkäyttöoikeuden harjoittaminen yleensä edes oli valkoisella puolella sisällissodan aikana? Suoralta kädeltä mieleeni tulee kyllä yksi esimerkki jääkärien Kuurinmaan-kaudelta sekä toinen Aunuksen-retkeltä, mutta sisällissodan osalta lyö juuri nyt tyhjää.
Omien sotilaiden ampumisesta olisi seurannut vain se, että miehet olisivat lähteneet kotiin ja jättäneet upseerit sotimaan keskenään. Tai sitten aseella kuria pitävään upseeriin olisi osunut omien luoti sopivan tilaisuuden tullen. Kannattaa myös muistaa että valkoisten kutsunnatkin onnistuivat hyvin ilman teloituksen uhkaakikn. Upseerin aseenkäyttö edellyttää hieman paradoksaalisesti, että armeijassa on sellainen kuri että sen voi aseen käytöllä palauttaa.
Pala Suomen historiaa -sivustolla ollaan toista mieltä.

Valkoisessa armeijassa upseerien valta miehiin oli ehdoton, sotilaskarkuruudesta voitiin rangaista kuolemalla. Jokunen pikateloitus laitettiinkin Tampereen taistelun aikana toimeen. 
[Lähde: http://www.palasuomenhistoriaa.net/?Suo ... i_armeijaa]

Valkoiset eivät onnistuneet aluksi värväyksessä. Vasta kun jääkärit saapuivat valkoiset ottivat asevelvollisuuden käyttöön vuoden 1878 asevelvollisuuslain mukaan.

Sodan loppupuolella myös punaiset yrittivät ottaa käyttöön asevelvollisuuden.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Vuoden 1918 kapinan kuva sittenkin vääristynyt?

Vetehinen kirjoitti:Ehkä siihen on syynsä, miksi Hulphersin kirjaa ei ole digisoitu, mutta saat sen divarista. Ennen kuin ostat, kannattaa tutustua mitä Walther Hulphersista sanotaan ja hänen kirjastaan Med svenska brigaden.


"Boken ger uttryck för en stark nationalism, men även rasism, och är genomsyrad av antibolsjevikiska stämningar"
Mitä tarkoitat "syynsä"? Sano suoraan älä vihjaile.
Kyllä minä tämän Huphersista tiesin, mutta ei se minun silmissäni tee lähteestä yhtään sen huonompaa. Siksi halusinkin sen nostaa esille keskustelussa. En arvota lähteitä ideologisesti kuten sinä varsin usein tunnut tekevän, sinullahan on selvä poliittinen agenda jota ajat. Huphersin tekstin tulkinta ja liittäminen oikeaan kontekstiin onkin jo kokonaan toinen juttu, siis kun asiaa tarkastelleean historianatutkimuksen näkökulmasta, ei poliittisesta näkökulmasta.

Minusta kaikki menneisyyden lähteet ovat lähtökohtaisesti yhtä arvokkaita, on historiantutkijan tehtävä kysyä lähteeltä oikeita kysymyksiä. Hulphersin teos lienee harvoja aikalaiskuvauksia vuoden 1918 sodasta ja siksi arvokas lähde, joka olisi kätevää saada digitaalisessa muodossa.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Vuoden 1918 kapinan kuva sittenkin vääristynyt?

Vetehinen kirjoitti: Valkoisessa armeijassa upseerien valta miehiin oli ehdoton, sotilaskarkuruudesta voitiin rangaista kuolemalla. Jokunen pikateloitus laitettiinkin Tampereen taistelun aikana toimeen. 

Relevantti kohta vahvennettu. Se, että karkuruudesta voitiin rankaista kuolemalla - mikä on varsin tavallista armeijassa kuin armeijassa - ei käy todisteeksi sille täysin mielikuvitukselliselle väitteelle, minkä esitit.

Toistettakoon, että ylempänä totesit yksikantaan valkoisen armeijan suomenkielisten sotilaiden osallistuneen terroriin ja laittomiin teloituksiin siksi, koska he pelkäsivät muuten itse joutuvansa ruotsinkielisten upseeriensa ampumiksi. Lauseesi kuului, sanasta sanaan: "Suomenkielinen miehistö noudatti upseerien käskyjä. Ellei olisi noudattanut, olisi saanut katsella itse kiväärin piippuun".

Tarkoituksesi ei varmaankaan ole esitellä suomalaisia jonkinlaisena tahdottomana ja johdateltavissa olevana nöyristelevänä, pelkurimaisena ja sen vuoksi kaikesta vastuusta vapautettavissa olevana orjakansana, mutta aika hyvin onnistut kyllä sellaisen vaikutelman antamaan.


Best,

J. J.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Vuoden 1918 kapinan kuva sittenkin vääristynyt?

Tapio Onnela kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti:Ehkä siihen on syynsä, miksi Hulphersin kirjaa ei ole digisoitu, mutta saat sen divarista. Ennen kuin ostat, kannattaa tutustua mitä Walther Hulphersista sanotaan ja hänen kirjastaan Med svenska brigaden
Mitä tarkoitat "syynsä"? Sano suoraan älä vihjaile.
Netistä löytyneiden kommenttien perusteella Hulphers kuvaa enemmän omaa ruotsalaista kansalliskiihkoaan, rasismiaan ja vihaansa bolshevikkeja vastaan. Oletan että kirjan sisältöä ei ole Ruotsissa pidetty tarpeeksi antoisana digitalisoitavaksi.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Vuoden 1918 kapinan kuva sittenkin vääristynyt?

Jussi Jalonen kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti: Valkoisessa armeijassa upseerien valta miehiin oli ehdoton, sotilaskarkuruudesta voitiin rangaista kuolemalla. Jokunen pikateloitus laitettiinkin Tampereen taistelun aikana toimeen. 

Relevantti kohta vahvennettu. Se, että karkuruudesta voitiin rankaista kuolemalla - mikä on varsin tavallista armeijassa kuin armeijassa - ei käy todisteeksi sille täysin mielikuvitukselliselle väitteelle, minkä esitit.
Mielestäni vahventamatta jättämäsi kohta upseerin valta miehiin oli ehdoton on myös relevantti.

Valkoisen armeijan upseerien vallankäytöstä omaa miehistöönsä ei tunnu löytyvän juuri mitään tutkittua tietoa.
Jussi Jalonen kirjoitti:Toistettakoon, että ylempänä totesit yksikantaan valkoisen armeijan suomenkielisten sotilaiden osallistuneen terroriin ja laittomiin teloituksiin siksi, koska he pelkäsivät muuten itse joutuvansa ruotsinkielisten upseeriensa ampumiksi. Lauseesi kuului, sanasta sanaan: "Suomenkielinen miehistö noudatti upseerien käskyjä. Ellei olisi noudattanut, olisi saanut katsella itse kiväärin piippuun".
Värität lauseitani omilla tulkinnoillasi.

Upseerien valta miehistöön oli ehdoton. Valkoisen armeijan upseerit olivat pääosin tsaarin armeijan entisiä upseereja ja kovaan preussilaiseen kuriin koulutettuja jääkäreitä.

Kummankin maan armeijassa upseerien valta miehistöön lienee ollut ehdoton.
Jussi Jalonen kirjoitti:Tarkoituksesi ei varmaankaan ole esitellä suomalaisia jonkinlaisena tahdottomana ja johdateltavissa olevana nöyristelevänä, pelkurimaisena ja sen vuoksi kaikesta vastuusta vapautettavissa olevana orjakansana, mutta aika hyvin onnistut kyllä sellaisen vaikutelman antamaan.
Sinulla on väärä vaikutelma.

Suomalaisten joukossa oli varmasti rikollisiin tekoihin syyllistyneitä rivimiehiä molemmilla puolilla rintamaa. Teloittajia löytyy aina ja ilmeisesti sekä punaiset että valkoiset käyttivät heitä likaisen työn tekemiseen.

Mikä oli saksalaisen Eduard Ausfeldin ja hänen nimittämänsä ruotsalaisprikaatin luutnantin Reichenbergin vastuu alla olevassa kuvassa esiintyvistä vangeista, joita Reichenbergin piti vartioida?

Kuva

Ausfeld ja Reichenberg olisivat voineet estää teloitukset, jos olisivat halunneet. Eivät halunneet. He ovat saattaneet näyttää esimerkkiä teloittamalla itse kuten Erik Grotenfeld teki Uudellamaalla.

Vastuu armeijan tekosista on sen johdolla. Siksi valkoiset armahdettiin heti sisällissodan jälkeen.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Vuoden 1918 kapinan kuva sittenkin vääristynyt?

Hülphersin teoksesta tehtyjen lainausten perusteella hän näyttää tunteneen suurta vastenmielisyyttä myös punaisiin kohdistuneisiin teloituksiin ja raakuuksiin, jotka hän laittaa suomalaisen rodun barbaarisuuden piikkiin. Tämä on aivan eri asia kuin että ruotsalaiset olisivat halunneet teloituksilla tuhota suomalaisen rodun Suomesta tai osasta sitä. Sille et taida Vetehinen hyvä saada minkäänlaista vahvistusta mistään teoksesta.
Vetehinen kirjoitti:Upseerien valta miehistöön oli ehdoton. Valkoisen armeijan upseerit olivat pääosin tsaarin armeijan entisiä upseereja ja kovaan preussilaiseen kuriin koulutettuja jääkäreitä.Kummankin maan armeijassa upseerien valta miehistöön lienee ollut ehdoton.
Tottakai valkoisen puolen upseerienkin valta oli muodollisesti ehdoton ja kuolemanrangaistus voimassa. Mutta valkoisilla oli kuitenkin käsissään toisenlainen armeija kuin tiukasti koulutettu preussilainen tai niinikään vuosien asevelvollisuudelle perustunut venäläinen. Et voi rinnastaa suomalaisia valkoisia näihin. Vielä 1918 alussa Suomella ei ollut minkäänlaista armeijaa. Kyse oli aluksi täysin kouluttamattomista joukoista, jotka olivat alttiita perääntymään taistelussa, mutta halukkaita osallistumaan kaikkeen muuhun.

Tiedän useita ihmisiä omasta suvustani, jotka pakenivat punaisten heihin kohdstamien uhkailujen vuoksi valkoisten puolelle ja liittyivät joukkoihin vapaaehtoisina. Heitä eivät ruotsalaiset pakottaneet yhtään mihinkään. Sodan jälkeen he jatkoivat aktiivisesti paikallisessa suojeluskunnassa, vaikka olivat jo asevelvollisuuslain kannalta yli-ikäisiä. Ruotsalaisia tai ruotsinkielisiä kyseiseen suojeluskuntaan ei koskaan kuulunut.

Kyllä teloituksista ja niitä suorittaneista yksiköistä pitäisi olla riittävästi tutkimustietoa, joka osoittaa valtaosan olleen suomenkielisten tekemiä. Mm. Jaakko Paavolaisen Valkoinen terrori käsittelee surmia juuri tekijyyden ja motiivin näkökulmasta.

Vapaaehtoisuuden pohjalta ei saatu kuitenkaan riittävästi miehiä kokoon ja siirryttiin käyttämään 1878 asevelvollisuuslakia. Punakaartillahan oli lähes jatkuvasti mies- ja varusteylivoima.
Vetehinen kirjoitti:Vastuu armeijan tekosista on sen johdolla. Siksi valkoiset armahdettiin heti sisällissodan jälkeen.
Varmasti näin on. Tästä näkökulmasta tapahtumia ei kuitenkaan voi vielä ymmärtää. Armahtamisesta päätettiin vasta joulukuussa 1918. Emme ole enää käräjä- tai kenttäoikeuden istunnossa, vaan keskustelemme historiallisista tapahtumista. Sinulla ei ole yhtään faktatietoa joka todistaisi systemaattisesta etnis-rodullisesta puhdistamisesta tai ruotsinkielisten ratkaisevasta roolista teloituksissa.

Ihmettelen edelleen miksi sitten et syytä punaisesta terrorista venäläisiä. Miksi pestä vain valkoinen suomenkielinen puoli puhtaaksi ja jättää punaisten osalta se tekemättä. Et ole suostunut vastaamaan tähän vaikka useat henkilöt ovat sitä sinulta kysyneet. Tarkoituksesi lienee poliittinen ja tähtää jonkinlaisen kansallis-bolshevistisen rintaman luomiseen.

JariL
Viestit: 435
Liittynyt: 13.02.09 14:40

Re: Vuoden 1918 kapinan kuva sittenkin vääristynyt?

Vetehinen voisi ehkä ensimmäiseksi varmistaa kuvansa paikan? Makasiinit oli käsittääkseni tehty aaltopellistä, joten kuvan rakennus ei liene makasiini vaan jokin niistä lukemattomista muista paikoista joissa Tampereella ihmisiä surmattiin. Tavara-asema vai jokin muu paikka?

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Vuoden 1918 kapinan kuva sittenkin vääristynyt?

JariL kirjoitti:Vetehinen voisi ehkä ensimmäiseksi varmistaa kuvansa paikan?
Minä olen vastuussa kuvasta, se löytyi aluperin Savon Sanomista ja sen kuvatekstissä lukee:
"Teloitettujen punakaartilaisten ja venäläisten ruumiita tavara-aseman seinustalla Tampereella."
http://www.savonsanomat.fi/viihde/kirja ... 1918/71448

JariL
Viestit: 435
Liittynyt: 13.02.09 14:40

Re: Vuoden 1918 kapinan kuva sittenkin vääristynyt?

Ok, kiitokset tiedosta. Tavara-aseman seinää vasten ammuttiin vankeja mutta makasiini sai myös osansa. Luotien repimä pelti vietiin kai museoon kun makasiinit purettiin.

Tässä muuten mielenkiintoinen radiodokumentti siitä ketä makasiineilla ammuttiin.
http://www.youtube.com/watch?v=p16Ld1U2 ... re=related Sen mukaan ilman tutkimista ammuttiin virolaiset ja venäläiset. Kelatkaa 6 min kohdalle. Venäläisen tunnistusmenetelmä muuten viittaa siihen, että ruotsalaiset eivät valinneet ammuttavia, olisivat voineet joutua itsekin rivin jatkoksi;-)

Myöhemmin makasiineissa toimi ilmeisesti myös tuomioistuin, jonka tuomioita pantiin myös täytäntöön tavara-asemalla. Pöytäkirjoja ei kai ole säilynyt, vai onko?


JariL
Viestit: 435
Liittynyt: 13.02.09 14:40

Re: Vuoden 1918 kapinan kuva sittenkin vääristynyt?

http://www.youtube.com/watch?v=cNyE-5dA ... re=related

Ohessa yksi versio ruotsalaisen prikaatin hyökkäyksestä punaisten silmin nähtynä. 8 min kohdalla.


Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Vuoden 1918 kapinan kuva sittenkin vääristynyt?

Vetehinen kirjoitti: Pala Suomen historiaa -sivustolla ollaan toista mieltä.
Valkoisessa armeijassa upseerien valta miehiin oli ehdoton, sotilaskarkuruudesta voitiin rangaista kuolemalla. Jokunen pikateloitus laitettiinkin Tampereen taistelun aikana toimeen. 
[Lähde: http://www.palasuomenhistoriaa.net/?Suo ... i_armeijaa]
Jos Vetehinen olisi oikeassa, Mannerheim olisi teloituttanut suuren joukon upseereita, jotka toimivat Tampereella vastoin hänen selvää käskyään, ettei laittomia teloituksia saa tehdä.

Kun ei kerran edes ylipäällikkö saanut alaisiaan tottelemaan, niin miten sitten alemmat upseerit olisivat onnistuneet? Laittomuuksia oli kerta kaikkiaan liian paljon, että niitä olisi voinut ruveta rankaisemaan, jos sota aiottiin voittaa. (Punaiset toimivat ihan saman logiikan mukaan.)

Tunnetaan tapauksia, joissa sukualiset antoivat "väärällä" puolella taistelleesta langettavan lausunnon. Nimenomaan "omaa", joka ryhtyy "petturiksi", vihataan vielä enemmän kuin vierasta.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Vuoden 1918 kapinan kuva sittenkin vääristynyt?

Emma-Liisa kirjoitti:Jos Vetehinen olisi oikeassa, Mannerheim olisi teloituttanut suuren joukon upseereita, jotka toimivat Tampereella vastoin hänen selvää käskyään, ettei laittomia teloituksia saa tehdä.

Kun ei kerran edes ylipäällikkö saanut alaisiaan tottelemaan, niin miten sitten alemmat upseerit olisivat onnistuneet?
Suomen lakia, joka olisi määrännyt vankien käsittelystä, ei ollut.

Helmikuun lopulla pääesikunta antoi "ohjeet sota-ajan oikeudenkäytöstä", jota sittemmin alettiin kutsua "ammutaan paikalla"-ohjeeksi.[1] Kyseessä oli siis vain ohje, eikä mikään lakiin perustuva määräys.
[Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Valkoinen_terrori]

Valkoinen armeija halusi itselleen vangeista huolehtimisen.

Epäselvyyttä ilmeni kuitenkin siinä, oliko vangeista vastuussa yksin päämaja vai kuuluiko asia myös Vaasassa istuvalle valkoiselle senaatille. Loppujen lopuksi päädyttiin siihen, että sotilasviranomaiset huolehtivat vankeinhoidosta, kunnes vangit olivat lopullisesti tuomitut. Ylimmäksi elimeksi muodostettiin Valloitettujen alueiden turvaamisosasto (VATO).
[Lähde: http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/hu ... nkinav.pdf]

Punaiset vangit olivat siis sotilaiden vastuulla. Sotilasviranomaiset huolehtivat vankeinhoidosta teloittamalla vangit.

VATOsta ja sen toiminnasta on vähän tietoa. Sotasurmat-dokumentti ei edes mainitse VATOa.

Sodan loppuvaiheessa ylipäällikkö Mannerheim pyrki keskittämään valloitettujen alueiden haltuunoton ja vangiksi saatujen punaisten käsittelyn armeijan käsiin. Tämä merkitsi sitä, että huhti-toukokuussa Suomessa vallitsi ”sotilasdiktatuuri”, jollaiseksi sitä on luonnehdittukin.
Lähde: https://www.doria.fi/bitstream/handle/1 ... sequence=1 sivu 83]
Emma-Liisa kirjoitti: Laittomuuksia oli kerta kaikkiaan liian paljon, että niitä olisi voinut ruveta rankaisemaan, jos sota aiottiin voittaa. (Punaiset toimivat ihan saman logiikan mukaan.)
"Laittomuuksien" eli vankien teloittamisten määrä kertoo, että ne olivat suunnitelmallista toimintaa, eivätkä satunnaisten rivimiesten päähänpistoja.
Emma-Liisa kirjoitti:Tunnetaan tapauksia, joissa sukualiset antoivat "väärällä" puolella taistelleesta langettavan lausunnon. Nimenomaan "omaa", joka ryhtyy "petturiksi", vihataan vielä enemmän kuin vierasta.
Ilmiantajia löytyy aina.

Esimerkkejä löytyy pilvin pimein: Natsi-Saksa, Itä-Saksan Stasi, Neuvostoliitto jne.

Suomen sisällissota on myös esimerkki samasta ilmiöstä, jossa jotkut ihmiset antavat naapurinsa ilmi päästäkseen naapuristaan eroon tietäen tai tietämättään, että vallassa olijat teloittavat ilmiannetun.

On päinvastaisiakin esimerkkejä. Suomalaiset suojelivat vangittuja punaisia valkoiselta terrorilta.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Vuoden 1918 kapinan kuva sittenkin vääristynyt?

Vetehinen kirjoitti:
Emma-Liisa kirjoitti: Laittomuuksia oli kerta kaikkiaan liian paljon, että niitä olisi voinut ruveta rankaisemaan, jos sota aiottiin voittaa. (Punaiset toimivat ihan saman logiikan mukaan.)
"Laittomuuksien" eli vankien teloittamisten määrä kertoo, että ne olivat suunnitelmallista toimintaa, eivätkä satunnaisten rivimiesten päähänpistoja.
Yrität nyt tahallisesti sekottaa toisiinsa eri asiat. On puhe Tampereen valtauksesta, jossa valkoinen armeija joukkomitassa toimi vastoin ylipäällikkönsä selvää määräystä.
Vetehinen kirjoitti: Suomalaiset suojelivat vangittuja punaisia valkoiselta terrorilta.
Lause on totaalisti mieletön. Valkoiset olivat suomalaisia ja punaiset olivat suomalaisia.

Se valkoinen, joka on näyttävimmin puolusti punaisia, oli ruotsinkielinen Hjalmar Linder, Mannerheimin ex-lanko.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Vuoden 1918 kapinan kuva sittenkin vääristynyt...

nylander kirjoitti: Siksi on mielestäni tasapuolisuuden nimessä oivallinen asia, että professori Markku Kuisma on uudessa kirjassaan Sodasta syntynyt. Itsenäisen Suomen synty Sarajevon laukauksista Tarton rauhaan 1914 - 1920 (WSOY 2010) selkeästi tuonut esille vuoden 1918 sodan vapaustaisteluaspektin ohella myös ja ennen kaikkea sodan luokkaluonteen. Lainaan Kuisman kirjasta katkelman:
Kevään 1918 sota olikin olemukseltaan samanaikaisesti kansallista vapaustaistelua ja luokkasotaa, jossa omistava, hyväosainen ja valtaan tottunut valkoinen Suomi otti yhteen köyhän, osattoman ja vanhat valtarakenteet murskaamaan pyrkivän proletaarisen, punaisen Suomen kanssa. - - Molemmat osapuolet näyttivät olevan valmiita asettamaan luokkaedut itsenäisyyshaaveiden edelle. Tästä syystä punaiset tukeutuivat taistelussaan Leninin venäläiseen asevoimaan. Ja valkoiset syyllistyivät samaan syntiin turvautumalla saksalaisten sotajoukkojen apuun ja muovaamalla sen jälkeen Suomesta Saksan uskollista alusmaata.
Jos siis Ehrnrooth oli aikanaan löytävinään Suomen vanhasta, jakamattomasta työväenliikkeestä "arkaaista vihaa", hänen olisi ollut hyvä edellisen sitaatinkin valossa pohtia myös, mikä sellaisen vihan oli matkaansaattanut.
En ole tätä Kuisman uusinta vielä lukenut, mutta oletan, että hän - kuten parissa edellisessäkin teoksessa - esittää populaarissa muodossa, mitä on suurissa talouselämää koskevissa tutkimuksissaan saanut selville.

Siksi lainaan tähän Metsäteollisuuden maata, jossa myönnetään epäkohdat ja niiden aiheuttamat tunteet mutta sanotaan myös (s. 590-1): "Suomea odotti Venäjän tie, ja se vähä mitä siitä vuodenvaihteessa 1917-1918 tietdettiin, riitti kauhistuttamaan niitäkin, jotka eivät luokka- tai taloudellisten etujensa vuoksi hyljeksineet sosialistisia tai pitkälle meneviä sosialireformistisia uudistuksia."
- - -
Parempi maailma, oikeudenmukaisuuteen perustuva, kapitalismia korkeampi yhteiskuntajärjestelmä ja sen luoma parempi ihminen kuuluivat vielä unelmien maailmaan - tai ainakin niitä oli mahdoton saavuttaa nopeasti tilanteessa, jossa puute, nälkä, työttömyys ja pienet palkat säilysivät, vaikka viimeinekin etuoikeuksistaan kiinnipitävä kapitalisti tai tilanherra olisi ajettu ajasta ikuisuuteen. Konkreettista todellisuutta olivat sen sijaan parempaa maailmaa lupaavien harjoittama väkivaltainen sortovalta, terrori ja diktatuuri, jotka astuivat kansalaisvapauksien, oikeusvaltion ja demokratia tilalle. Komentotalous ja yrittäjien likvidointi avasivat tietä täydelliseen köyhtymiseen, rappioon ja talouden romahdukseen, joka vei viimeisimmätkin mahdollisuudettorjua nälkää ja parantaa työväestön asemaa."

(594) "Ja itse asiassa vastuu väkivallasta ja kaaoksesta vieritettiin oikeille harteille - siitäkin huolimatta, että yläluokan sosiaalinen ja kielellinen eristäytyminen, uudistusvastarinta ja alhaisempana ihmisrotuna pidetyn suomalaisen alaluokan halveksunta selittäisikin osan väkivaltaisista purkauksista. Työväenliike ei ollut halunnut hajaannuksen ja heikkenemisen pelostaan puhdistautua kurittomista ja rikollista aineksista huolimatta onien työvöenjohtajien vaatimuksista. Se ei myöskään tukenut senaattiin pyrkimyksiä järjestyksen ja yhteiskuntarauhan palauttamiseksi antautuessaan bolsevikkien vietelyksille ja pelätessään kaartien ja venäläissotilaiden pistimiin nojaavan valta-asemansa heikkenemistä. Ja avatesaan väkivallan Pandoran lippaan sillä ei ollut enää voimia sen sulkemiseen: sen oli käytävä sotaa, vaika se oli uskonut selviävänsä etuvartiokahakoilla."

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Vuoden 1918 kapinan kuva sittenkin vääristynyt?

Emma-Liisa kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti:
Emma-Liisa kirjoitti: Laittomuuksia oli kerta kaikkiaan liian paljon, että niitä olisi voinut ruveta rankaisemaan, jos sota aiottiin voittaa. (Punaiset toimivat ihan saman logiikan mukaan.)
"Laittomuuksien" eli vankien teloittamisten määrä kertoo, että ne olivat suunnitelmallista toimintaa, eivätkä satunnaisten rivimiesten päähänpistoja.
Yrität nyt tahallisesti sekottaa toisiinsa eri asiat. On puhe Tampereen valtauksesta, jossa valkoinen armeija joukkomitassa toimi vastoin ylipäällikkönsä selvää määräystä.
Mikä on ylipäällikön selvä määräys, johon viittaat?
Emma-Liisa kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti: Suomalaiset suojelivat vangittuja punaisia valkoiselta terrorilta.
Lause on totaalisti mieletön. Valkoiset olivat suomalaisia ja punaiset olivat suomalaisia.
Valkoisten ylimmät upseerit olivat suomenruotsalaisia ja ulkomaalaisia. Valkoisten joukoissa palveli ruotsalaisia ja punaisten puolella jonkin verran venäläisiä. Ja saksalaiset nousivat maihin avustamaan valkoisia.
Emma-Liisa kirjoitti:Se valkoinen, joka on näyttävimmin puolusti punaisia, oli ruotsinkielinen Hjalmar Linder, Mannerheimin ex-lanko.
Suomen rikkain mies Hjalmar Linder saattoikin tehdä näkyvän tempun kirjoittamalla punavankien kohtelusta vankileireillä. Hän kirjoitti punavankien puolesta Huvudstadsbladetiin sisällissodan jo päätyttyä. Itse hän oli sodan aikana Ruotsissa. Ehkä kirjoituksensa johdosta, ehkä muistakin syistä, hän joutui lähtemään Suomesta.

Huvudstadbladetin toimitus vastasi Linderin kirjoitukseen:
”Sellaisia kohtaan, jotka ovat syyllistyneet punabandiittien eläimellisiin väkivallantekoihin, ei tarvitse osoittaa mitään armeliaisuutta”, lehti julisti. ”Yhteiskunnan syvään juurtunut oikeustaju vaatii kostoa. Puhdistus on tehtävä perusteellisesti, ja sillä on oltava toivottu vaikutus. Sitä tosiseikkaa, että punaisia tukeneet työläisperheet kärsivät puutetta, ei voida nyt auttaa.”
[Lähde: http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa ... aalla-1918]

Suomenruotsalaisten pää-äänenkannattaja oli siis perusteellisen punaisten puhdistuksen kannalla.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”