nylander kirjoitti:Emma-Liisa kirjoitti:On myös kummallista, että Klinge ei joko ole lukenut tai ainakaan ota huomioon Apusen ja Wolfin Pettureita ja patriootteja, vaan pysttelee vain ennaltanaulituissa käsityksissä. Tätä voi verrata esim. Jutikkalaan.
Siis millä tavalla Klingen olisi pitänyt ottaa huomioon Apusen ja Wolffin
Pettureita ja patriootteja?
Siten, että siellä ko. opuksessa sanottiin, että syjsyn 1939 neuvotteluissa vaadittu raja oli NL:lle vain välitavoite, josta oli sopiva lähteä etenemään tilaisuuden tullen. Ja että sekä Pietari Suuren raja että Kymijoen raja (jota NL kesällä 1944 tavoitteli)tarjosivat myös hyvät hyökkäyslähtökohdat.
nylander kirjoitti: Mielestäni kirjan kokonaissanoma (grosso modo) on hyvin paasikiviläinen: Neuvostoliiton ja Suomen suhteiden suuri linja kulki keväästä 1938 kevääseen 1948 siten, että Neuvostoliitto lopulta saavutti tavoitteensa Suomen suunnalla: riittäväksi katsomansa turvallisuustakeet.
Itse asiassa kirjan avainkäsite on modus vivendi, eli vastakkaisten etujen yhteensovittaminen.
Jos itse olet havainnut kirjan perussanomaksi sen, että NL aina ja kaikkialla mainitulla aikavälillä pyrki "sovjetisoimaan" Suomen [/quote]
Jalonen vastasi jo tähän perusteellisesti, mutta kerrataan vielä: NL:n tavoitteet muuttuivat tilanteen mukaan.
(Sekin jäi minulle arvoitukseksi, mitä Jutikkala tähän kuuluu.)
No hän muutti käsityksiään.
Olemme siis saaneet tietää, että molemmat emeritukset, Ylikangas ja Klinge, ovat osoittaneet harvinaisen "huonoa argumentointikykyä". [/quote]
No mitäpä muuta osoittaa Klingen väite, että toisen maailmansodan syttymiseen oli syypää Puolan ulkoministerin jääräpäisyys. Tämän kai voinee tulkita niin, että jos Hitler vain olisi saanut Danzigin, hän ei olisi pyytänyt enempää. Klinge näet mainitsee Hitlerin motiiviksi vain saksalaisvähemmistöt, vaikka Hitler nimenomaan ei Tshekkoslovakiassa tyytynyt Münchenin sopimukseen.
Klinge ei näytä tajuavan edes sellaista perustavaa asiaa, että vaikka jollakin valtionpäämiehellä olisi sinänsä hyvältä kuulostava syy, niin sitä pitää punnita sen valossa, mihin se johtaa. Ja jos se johtaa maailmansotaan, niin syyn pitää olla todella merkittävä. Ei sellaiseen yleensä ryhdytä niistä syistä joita propagndassa käytetään.
Monet viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että Hitler oli vuosia valmistautunut sotaan (esim. talousohjelma 1936). Kyse oli vain siitä, milloin sota syttyisi. Saksan ainoa mahdollisuus oli hyökätä varhain ja nopeasti, koska mitä enemmän aikaa kului, sitä enemmän vaaka kallistui vastustajien puolelle.