Jaakko Hakkinen
Viestit: 687
Liittynyt: 18.09.06 17:09
Viesti: Kotisivu

Re: Kielikysymys

ekyto kirjoitti:
Jaakko Häkkinen kirjoitti:
Ekyto kirjoitti:Minä taas puhuin suomenkielisistä kielimerkityksessä. Sinä alat olemaan jo sekavampi kuin Vetehinen ja lähestyt Simonaho-tasoa.

Kieli ei liity kansallisuuteen. Viittomakieliset tai vastasyntyneet vauvatkin voivat olla kansallisuudeltaan suomalaisia aivan kuten suomenkieliset ja ruotsinkielisetkin.
Miksi kommentoit vaikket ole lukenut tai ainakaan ymmärtänyt viestiäni? Tietenkään kieli ei liity kansalaisuuteen..
Minä kirjoitin "kansallisuuteen", en "kansalaisuuteen". Miksi kommentoit, vaikka et lukenut sitä kunnolla, tai ainakaan ymmärtänyt?
Luin sen sinun puolestasi vahingossa "oikein", koska en kuvitellut edes sinun pystyvän noin absurdeihin heittoihin! Tietenkin kieli liittyy kansallisuuteen - sen sijaan kansalaisuuteen se ei liity. Samaan kansalaisuuteen kuuluvilla ei tarvitse olla yhteistä äidinkieltä, samaan kansallisuuteen kuuluvilla täytyy. Ennen viestiäsi Vetehinen lainasi:

"Etninen ryhmä eli kansa tai kansallisuus on joukko ihmisiä, jotka muiden mielestä muodostavat erillisen ryhmän kielen, uskonnon, alkuperämaan tai kulttuurin perusteella, jotka itse katsovat muodostavansa erillisen ryhmän ja jotka osallistuvat yhteiseen kulttuuriin tai alkuperään perustuviin toimintoihin"

Suomenkieliset ovat kansallisuus, etninen ryhmä, johon ruotsinkieliset eivät koe kuuluvansa: he eivät ole "finne" (kansallisuus) vaan "finländare" (kansalaisuus). Koska uskonnon, tapojen tai kulttuurin osalta erot näiden välillä ovat mitättömiä (verrattavissa suomenkielisten sisäiseen variaatioon), on tärkein kansallisuuksia erottava tekijä kieli.

On täysin absurdia väittää, että kieli ei liittyisi kansallisuuteen. Kuuromykät jotka eivät opi puhumaan ovat poikkeus, jonka pohjalle ei voi rakentaa sääntöä.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Kielikysymys

Jaakko Häkkinen kirjoitti: On täysin absurdia väittää, että kieli ei liittyisi kansallisuuteen. Kuuromykät jotka eivät opi puhumaan ovat poikkeus, jonka pohjalle ei voi rakentaa sääntöä.
Ekyton ajatus, että viittomakielten olemassa oleminen todistaisi, ettei kieli liittyisi kansallisuuteen on väärä, sillä suomalaiset viittomakieliset lukevat suomenkielistä tekstiä ja puhetta huulilta ja tietääkseni moni oppii puhumaan suomea. Heillä on kieli - suomi. Viittomakielisyys tai kuuromykkyys ei siis ole poikkeus.

Suomessa on kaksi viittomakieltä: suomalainen ja suomenruotsalainen. Erikoista että tuossakin seikassa on ero.

Viittomakieltä käyttävät ovat kaksikielisiä: viittomakieli ja suomi.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Kielikysymys

Termien kansalaisuus-kansallisuus ero ei toki ole kaikilta osin aivan selvä, mutta silti kysyn ja ihmettelen edelleen, miksi tämän eron tekeminen selväksi nykypäivänä on niin ehdottoman tärkeä? -Loppujen lopuksihan ero käy ilmi kontekstista, aivan kuten sanan "kuusi" osalta. Mahdolliset sekaannukset kielen käyttötilanteissa ovat teoreettisia.

Ennemminkin pitäisi kysyä, että miksi tätä eroa ei ole suomen kielessä tehty. Toisten mielestä syy on ruotsinkielisten salaliitto. Oma käsitykseni on se, että eroa ei ole tehty, koska se ei ole ollut tärkeä, vaan on haluttu korostaa yhtenäisyyttä. Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen. Miksi se ero yhtäkkiä ja juuri nyt on niin tärkeä?

Esimerkiksi ajoneuvon kansallisuus on itse asiassa puhtaasti kansalaisuus-termi. Ei ajoneuvolla ole etnisyyttä eikä kieltä. Se tuleekin luultavasti suorakäännöksenä englannin nationality-sanasta, joka tosiaankin tarkoittaa ennen muuta kansalaisuutta.

Peter Tikka
Viestit: 166
Liittynyt: 03.08.06 16:53
Paikkakunta: Espoo

Re: Kielikysymys

Vetehinen kirjoitti:Suomen armeija ilmoittaa ampuvansa Syndalenissa Hangossa. Siitä tiedän, että Syndalen on Hangossa.
Niinpä. Pilkkaaat ja herjaat muita (= Jussi Jalosta ja minua) oman tietämättömyytesi perusteella. Osoittautuu että virheelliset tietosi perustuvatkin johonkin puolustuslaitoksen epämääräiseen ilmoitukseen eikä tietystikään paikallistuntemukseen. Sitten pilkkaat Jalosta koska Jalonen ei tiennyt, että jostain sinun lukemastasi ilmoituksesta ilmenee, että Syndalen ei sijaisekaan siellä missä se sijaitsee vaan jossain muualla, ilmeisesti puolustuslaitoksen nimikkeistön mukaan sen Hangoksi lukemallaan alueella. Minä esimerkiksi en muka sinusta tajunnut, missä olin kun olin Syndalenisssa ampumaleirillä, koska en ollut lukenut puolustusvoimain ilmoitusta siitä, missä olin. Katsoko lähtiessäsi Vaasaan – oletan että asut niillä nurkilla – puolustusvoimien ilmoituksesta minne lähdet vai lähdetkö vain Vaasaan, jonka sijainnin tiedät? - Maantiedon olet korvannut puolustusvoimain ilmoituksilla. Hyvä, Vetehinen, oikein hyvä.
Peter Tikka kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti:Ålänningarna och åländska företag betalar i form av statliga skatter och avgifter - och enligt finländsk lag
Suomeksi tuo on, että ahvenanmaalaiset ja ahvenanmaalaiset yritykset maksavat valtiollisia veroja ja maksuja - ja suomenmaalaisen lain mukaan.

Tuossa Petskun kopioimassa pätkässä näkyy sana suomenmaalainen ja nyt se on liitetty Suomen lakiin. Suomenmaalainen laki. Suomenmaalaisia lakeja ei kuitenkaan ole olemassakaan virallisesti vaan virallinen termi on finska lag. Finländsk lag on siis väärin.
Niinkö??? Todellako niin???

Olet pähkähullu Vetehinen, täysin pähkähullu! ”Suomenmaalainen laki” - sinun "finska lag" on ihan itse keksimäsi sanahirviö, jolla ei ole mitään tekemistäkään Suomen lain kanssa paitsi ihan yhtä ihkaomassa mielikuvituksessasi.

Suomen lait – Finlands lagar – julkaistaan Suomen Säädöskokokoelmassa – i Finlands författningssamling – ja myös kokoelmateoksessa Finlands lag. Finlands Lag-teoksen (joka käsittää 2380 sivua + liiteosa) muuten punakantinen päällys on otsikoitu isoilla kullatuilla kirjaimilla:

”FINLANDS LAG”.

Se alkaa sanoilla ”Den senaste upplagan av lagverket Finlands Lag utkom”. "Finska lag" on ruotsin kielen kieliopin vastaista ja lähinnä jotain keksimääsi siansaksaa, Vetehinen! Virhe olisi myös puhua ruotsiksi "svenska lag'ista". Vetehinen yksinkertaisesti korvaa puutteellisen ruotsin kielen taitonsa väitteillä. Artikkelin sanamuodoissa käytettiin termiä "Finlands lag" täysin moitteetta - sinun käännöksesi sen sijaan oli törkeähkö virhe - jossa oikein kirjoitettu korjattiin vääräksi.

Finlands Lag-teoksen hakemisto tuntee esimerkiksi termistön: Finlands (ei finska) akademi, Finlands (ei finska) Bank, L om specialdepositioner i Finlands (ei finska) Bank, Finlands flagga, (ei finska flagga), Finlands Lejons Orden, (ei finska Lejons Orden), Finlands Grundlag (ei finska grundlag), Finlands Regeringsform (ei finska Regeringsform), Finlands Röda Kors (ej finska röda kors), Finlands vapen (ei finska vapen). You name it, Vetehinen, you just name it!

Ennen kuin laki tulee voimaan se on promulgoitava ja julkaistava Suomen säädöskokoelmassa - kungöras i Finlands författningssamling (ei finska författningssamling). Vasta sen jälkeen voidaan puhua Suomen voimassaolevasta laista – om gällande finsk lag (ei ”finska lag” muttei liioin "finländska lag"). Sinun laintuntemus ja valtiosääntöoikeudern kieliasiantuntemus ovat siinä määrin puutteelliset että kun sinä alat rintaäääneen puhua "Finska lag'ista" en tiedä ratkeaisinko äänekkäästi vollottamaan – äääääihääiiihihihihyyyyyy - vai puhkeaisiko mahtavaan röhönauruun!!!

Juuri valtiosääntöoikeuden puutteellisessa tuntemuksessa virheesi ilmenevätkin täysin. Valtiosääntöoikeus on virheillesi kuin kovaääninen jollain 1000 Watin tehostimella - huudatat virheitäsi ääneen kuin nautakarja huutaa päästyään kesälaitumelle. Kun puhut ”suomenmaalaisesta perustuslaista” - om ”finska grundlag” ei kukaan edes ymmärrä mitä tarkoitat.Termistösi on siansaksaa.

Juttusi ”finska lag'ista” ovat todella koomisia, Vetehinen, täysin koomisia. Oletko miettinyt sirkuspellen uraa ihan vakavissasi? Kun lyö kätensä ruskeaan kasaan pitääkö se tehdä Vetehisen tavoin?

Eihän Vetehinen-paran virhe ole mitenkään sellaisenaan niin mahtavan järisyttävä mutta tämän itsepintainen pysyminen virheissään – joka on alun alkaen ollut vain kielellinen sammakko - on mahtavaa kokoluokassaan. Sen sijaan on Vetehinen oikeassa siinä, että Suomen laissa käytetään järjestelmällisesti sanaa "finsk" - suomalainen, ei sanaa "finländsk". Poikkeuksia en ole havainnut ainuttakaaan tästä säännöstä, josta on kymmeniätuhansia - ellei satojatuhansia - esimerkkejä.

Finska lag, totta tosiaan. Finska lag! - Jeesus meitä auttakoon, Vetehinen on täällä taas.


++ Peter
Viimeksi muokannut Peter Tikka, 25.05.11 05:56. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Tomppa
Viestit: 116
Liittynyt: 08.07.10 22:46

Re: Kielikysymys

jsn kirjoitti:Termien kansalaisuus-kansallisuus ero ei toki ole kaikilta osin aivan selvä, mutta silti kysyn ja ihmettelen edelleen, miksi tämän eron tekeminen selväksi nykypäivänä on niin ehdottoman tärkeä?
Kyseessä on ainastaan ruotsinkielisten suomalaisten asennevamma jossa halutaan torjua suomalaisuus kaikilta tasoilta ja korostaa ruotsalaisuutta vastaavasti. Tämä ongelma ei poistu ennenkuin kaikki etuisuudet mitä ruotsinkieli antaa poistetaan ja perustuslaillinen yhdenvertaisuusperiaate saatetaan voimaan.

Tomppa
Viestit: 116
Liittynyt: 08.07.10 22:46

Re: Kielikysymys

Peter Tikka kirjoitti:Sitten pilkkaat Jalosta koska Jalonen ei tiennyt, että jostain sinun lukemastasi ilmoituksesta ilmenee, että Syndalen ei sijaisekaan siellä missä se sijaitsee vaan jossain muualla, ilmeisesti puolustuslaitoksen nimikkeistön mukaan sen Hangoksi lukemallaan alueella.
"Syndalen on pääasiassa Uudenmaan Prikaatin käytössä oleva ampuma-alue Hangossa lähellä Tvärminneä ja Koverharia. Ampuma-alueen pinta-ala on noin 1 900 hehtaaria ja sitä käytettiin 210 vuorokautena vuoden 2005 aikana. [1] Ampuma-alueen keskuksena toimii Koverharin tehtaiden läheisyydessä sijaitseva leirialue, jonka yhteydessä toimii myös Uudenmaan prikaatin satama. Alueen maasto koostuu pääasiassa hiekkakankaasta ja -dyyneistä, joita rikkovat Sandöträsketin järvi sekä Tvärminneträsketin umpeensoistunut järvi." Wiki

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Kielikysymys

Tomppa kirjoitti:
Peter Tikka kirjoitti:Sitten pilkkaat Jalosta koska Jalonen ei tiennyt, että jostain sinun lukemastasi ilmoituksesta ilmenee, että Syndalen ei sijaisekaan siellä missä se sijaitsee vaan jossain muualla, ilmeisesti puolustuslaitoksen nimikkeistön mukaan sen Hangoksi lukemallaan alueella.
"Syndalen on pääasiassa Uudenmaan Prikaatin käytössä oleva ampuma-alue Hangossa lähellä Tvärminneä ja Koverharia. Ampuma-alueen pinta-ala on noin 1 900 hehtaaria ja sitä käytettiin 210 vuorokautena vuoden 2005 aikana. [1] Ampuma-alueen keskuksena toimii Koverharin tehtaiden läheisyydessä sijaitseva leirialue, jonka yhteydessä toimii myös Uudenmaan prikaatin satama. Alueen maasto koostuu pääasiassa hiekkakankaasta ja -dyyneistä, joita rikkovat Sandöträsketin järvi sekä Tvärminneträsketin umpeensoistunut järvi." Wiki

Ei herrammakiesus. Hyvä on, kerrataan vielä.

Tämä mainittu keskustelun sivujuonne sai siis alkunsa puolustusvaliokunnan puheenjohtajaksi nousseen ja tuolloin vielä puolustusministerinkin paikasta haaveilleen Jussi Niinistön ehdotuksesta lakkauttaa Dragsvikin varuskunta. Niinistön mukaan varuskunnalla olisi vain kielipoliittinen merkitys. Mainitsin, että Syndalenin ampuma-alueella on kyllä sotilaskoulutuksen kannalta paljonkin merkitystä. Totesin kirjoituksessani ampuma-alueen sijaitsevan "[Dragsvikin] varuskunnan alueella" (sic) ja mainitsin myös Kaartin Jääkäripataljoonan käyttävän sitä.

Tässä vaiheessa Vetehinen alkoi vaahdota siitä, miten ampuma-alue sijaitsee Hangossa eikä suinkaan Tammisaaressa siellä varuskunnan alueella. Tämä on suoraan sanoen sitä kuuluisaa välimerkkiin sekaantumista, koska alue sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä varuskunnasta, ja on Uudenmaan prikaatin hallinnoima, mitä tietysti tarkoitin tuolla ilmaisullani. Voisi olettaa, että Vetehinen olisi tajunnut tämän asian, mutta ei.

Samaten hän nosti metelin siitä, että Kaartin Jääkäripataljoona on sijoitettu Helsinkiin. Totta kai se on. Mitään muuta en väittänytkään. Siitä huolimatta mainittu yksikkö käyttää myös tuota Syndalenin ampuma-aluetta harjoituksissaan.

Vetehisen pedanttisuus on sinänsä omaperäistä, kun huomioi hänen oman tässä samaisessa ketjussa harrastamansa sekoilun "Vaasan ruotsinkielisestä varuskunnasta". Siis siitä varuskunnasta, joka on ollut lakkautettuna jo useamman vuoden, ja joka ei edes toimiessaan ollut ruotsinkielinen.

Sen lisäksi olen Vetehisen mukaan kuulemma rasisti ja kiihkoilija, pelkästään sen vuoksi, koska Dragsvikin sulkeminen ei ole mielestäni hyvä idea, ja koska se on mielestäni myös vastoin lakia. Sen sijaan muutamat Perussuomalaisen puolueen kansanedustajat eivät kuulemma ole rasisteja, vaikka he ovat laukoneet yhtä sun toista rotufiksaatioista todistavaa tekstiä sekä kuuluneet Suojelupoliisin aikoinaan "natsihenkiseksi" luonnehtimaan yhdistykseen. Kuuleman mukaan olen herjannut ja solvannut tämän kykypuolueen nousevia lahjakkuuksia törkeästi, mikä on tietysti hauska kuulla.

Siinä pikainen tiivistys tämän ketjun ajatustenvaihdosta. Ai niin, tuon ohella viittasin everstiluutnantti Jarmo Niemisen blogissaan esittämiin perusteluihin Dragsvikin säilyttämisen tärkeydestä, mikä ilmeisesti oli aivan järkyttävän oikeistolaista. Sen lisäksi Emma-Liisa taisi jossain kohtaa sanoa jotain aivan satunnaista professori Ylikankaasta, mikä tietysti herätti oitis paikalla sen tavanomaisen epäillyn. Kaikki on siis palstalla vallan hyvin, ja jutustelu etenee perinteisessä Agricolan leppeässä hengessä.



Best,

J. J.

Peter Tikka
Viestit: 166
Liittynyt: 03.08.06 16:53
Paikkakunta: Espoo

Re: Kielikysymys

Usko Lujanen kirjoitti:Jatkakaa silti, tämä keskustelu on sekavuudessaan aika viihdyttävää. Missä Syndalen muuten on jos ei Hangossa?
Hyvä kysymys.

Ennen kuin vastaan muistutan siitä, että keskustelu lähti liikkeeller Vetehisen ivatessa Jussi Jalosta siitä, ettei tämä tiennyt tuota sinänsä sivuasiaa. Kun puutuin asiaan Vetehinen esitti jonkin Puolustusvoimain tiedotteen, ja kertoi saaneensa tiedon Syndalenin sijainnista siitä. Jussi Jalonen ei kait ollut lukenut tiedotetta – kuka lukisi niitä, elleivät ne kosketa itseään - selvittääkseen itselleen Syndalenin sijainnin, joka oli vain pääasian eli ruotsinkielisen varuskunnan säilyttämisen eräs sivu-juoni, Syndalenin ampuma-alue kun on muidenkin kuin Dragsvikin (ruotsinkielisen) varuskunnan käytössä. Tästä Vetehisen Jussi Jalosen ivaamisesta juttu alkoi kun minä, joka olin ollut ampumassa Syndalenin ampuma-alueella ja tiedän sen sijainnin siis melkoisen tarkasti, puutuin asiaan.

Syndalen sijaitsee Google Earth-kartassa itse Hankoniemen kaikkein kapeimmalla kohdalla siis suurinpiirtein koordinateissa P 59.52,10, I 23,13,54. Se sijaitsee Koverhaaran muistaakseni 5,7 metrin syväyksen (7,7 metrin?) laivasataman kohdalla (meidän teltta-majoitus oli Koverhaaran satamasta n. puoli kilometrä pohjoiseen.

Kunnallisesta jaotuksesta en ole tarkasti yksittäiskohdittain perillä, en liioin voimassaolevasta maanmittaushallituksen tiedoista. Kunnallisessa jaossa alkaa alue (lännestäpäin katsottuna) Hangon kaupungista, seuraavaksi tulee (siirryttäessä itään) Raasepori, tämän jälkeen tulee (aiemmin Karjaa, joka on nykyään Raaseporia), Inkoo, Siuntio, Kirkkonummi, Espoo ja Helsinki. Syndalen sijaitsee Raaseporin keskuksesta Tammisaaresta (jossa Dragsvik sijaitsee) n. 20 km itään, jolloin vasta seuraavana tulee Hanko. Paikkakuntalaisille on Syndalen kuitenkin kaukana Hangon kaupungista. Välisssä ovat ainakin Visko, Krogars, Santala ja Hanko Pohjoinen. Lähinnä ovat siis Koverhaara laivasatamineen ja kait Tvärminne sekä (itäpuolella) Lappohja ja Harparskog. Syndalen kuuluu kait puolustusvoimissa Dragsvikin varuskunnan ylläpidettäviin alueisiin.

Maanmittaushallituksen tiedoista minulla ei ole enempiä tietoja. Maarekisterin mukaisia kyliä on alueella useita.

++Peter

P.S. Tompan Wikisitaatti on tämän päivän tietoa, eikä siitä ollut Vetehisellä mitään tietoa tämän esittäessä Jalosta ivaavan tekstinsä. Tämä vastasi vasta minulle - mutta vetämällä hihastaan Puolustusvoimienh tiedotteen, ei mitään Wikisitaattia (joka sekin on itse asiassa sama (puolustusvoimien) tieto, jonka Vetehinenkin esitti. Maisemakuvaus Wikipediassa vastaa minunkin havaintoja.

Sinänsä asia on sivujuoni. Pääasiaa lähimmäksi kyllä tuli Vetehisen suorastaan koominen sekoilu "finska lag'ista", josta Vetehinen tiesi muka kaiken erinomaisilla (lue: kieliopiltaan kehnolla) kyvyllä ruotsin kielessä.


Sama

ekyto
Viestit: 596
Liittynyt: 27.03.07 15:33

Re: Kielikysymys

Jaakko Häkkinen kirjoitti:

"Etninen ryhmä eli kansa tai kansallisuus on joukko ihmisiä, jotka muiden mielestä muodostavat erillisen ryhmän kielen, uskonnon, alkuperämaan tai kulttuurin perusteella, jotka itse katsovat muodostavansa erillisen ryhmän ja jotka osallistuvat yhteiseen kulttuuriin tai alkuperään perustuviin toimintoihin"
Lukisit edes tuon oikein. Siinä on "tai"-sana. Se merkitsee, ettei kaikkien ehtojen tarvitse täyttyä . Samaan kansallisuuteen riittää, että kuuluu samaan kulttuuriin ja alkuperämaahan. Uskontoa tai kieltä siinä ei enää tarvita. Eivätkö sinusta esimerkiksi ortodoksiset suomalaiset ole suomalaisia? Pitääkö olla luterilainen?

Kokemuksesta tiedän, että esimerkiksi Vaasan suomenkielisten kulttuuri ja tavat ovat lähempänä Vaasan ruotsinkielisten kulttuuria ja tapoja kuin Kajaanin suomenkielisten kulttuuria ja tapoja. Jos yllä olevan määritelmän kaikkien ehtojen tarvitsisi täyttyä, niin Vaasan suomenkieliset eivät olisi samaa kansallisuutta Kajaanin suomenkielisten kanssa, koska heillä on samasta kielestä huolimatta eri kulttuuri ja alkuperä, joskus jopa eri uskonto. Toisaalta he eivät myöskään olisi samaa kansallisuutta Vaasan ruotsinkielisten kanssa, koska heillä samasta alkuperästä, kulttuurista ja yleensä samasta uskonnosta huolimatta on eri kieli.

Tomppa
Viestit: 116
Liittynyt: 08.07.10 22:46

Re: Kielikysymys

Jussi Jalonen kirjoitti:Ei herrammakiesus. Hyvä on, kerrataan vielä.
Ei tarvitse kerrata koska en tiedä ketään jota kiinnostaisi tietää missä missä joku Syndalen tai vastaava peräluoto sijaitsee ja teille ruotsinkielisille tämä näyttää olevan vain sivuraiteitten etsimistä mikä nyt ei ole mitenkään uusi ilmiö.

ekyto
Viestit: 596
Liittynyt: 27.03.07 15:33

Re: Kielikysymys

Vetehinen kirjoitti:
Jaakko Häkkinen kirjoitti: On täysin absurdia väittää, että kieli ei liittyisi kansallisuuteen. Kuuromykät jotka eivät opi puhumaan ovat poikkeus, jonka pohjalle ei voi rakentaa sääntöä.
Ekyton ajatus, että viittomakielten olemassa oleminen todistaisi, ettei kieli liittyisi kansallisuuteen on väärä, sillä suomalaiset viittomakieliset lukevat suomenkielistä tekstiä ja puhetta huulilta ja tietääkseni moni oppii puhumaan suomea. Heillä on kieli - suomi. Viittomakielisyys tai kuuromykkyys ei siis ole poikkeus.

Suomessa on kaksi viittomakieltä: suomalainen ja suomenruotsalainen. Erikoista että tuossakin seikassa on ero.

Viittomakieltä käyttävät ovat kaksikielisiä: viittomakieli ja suomi.
Myös moni ruotsinkielinen oppii puhumaan suomea, englantia, jne. Samaten kuin moni suomenkielinen oppii puhumaan ruotsia, englantia, jne. Joten mikä olikaan pointtisi?

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Kielikysymys

Tomppa kirjoitti: Ei tarvitse kerrata koska en tiedä ketään jota kiinnostaisi tietää missä missä joku Syndalen tai vastaava peräluoto sijaitsee.


Teikäläistä näytti kiinnostavan varsin pitkähkön sitaatin verran. Toisaalta ymmärrän kyllä senkin, jos puolustusvoimain käytössä oleva ampuma-alue ei herätäkään mitään mielenkiintoa tahollasi. Voihan olla, että suoritit itse siviilipalveluksen.
Tomppa kirjoitti: Teille ruotsinkielisille tämä näyttää olevan vain sivuraiteitten etsimistä mikä nyt ei ole mitenkään uusi ilmiö.
Olen suomenkielinen.



Best,

J. J.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Kielikysymys

Jussi Jalonen kirjoitti:
Tomppa kirjoitti: Ei tarvitse kerrata koska en tiedä ketään jota kiinnostaisi tietää missä missä joku Syndalen tai vastaava peräluoto sijaitsee.


Teikäläistä näytti kiinnostavan varsin pitkähkön sitaatin verran.
Kiitos Tompalle siitä wikiartikkelista, joka ilmeisesti niittasi tiedon oikeaksi.
Jussi Jalonen kirjoitti: Toisaalta ymmärrän kyllä senkin, jos puolustusvoimain käytössä oleva ampuma-alue ei herätäkään mitään mielenkiintoa tahollasi. Voihan olla, että suoritit itse siviilipalveluksen.
Hauskaa tässä olisi, että siviilipalvelusmies kertoo armeijan käyneille ja ampuma-alueista kiinnostuneille, jotka eivät usko edes Suomen armeijan tiedotetta, missä ampuma-alue sijaitsee.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Kielikysymys

Peter Tikka kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti:Suomen armeija ilmoittaa ampuvansa Syndalenissa Hangossa. Siitä tiedän, että Syndalen on Hangossa.
Niinpä. Pilkkaaat ja herjaat muita (= Jussi Jalosta ja minua) oman tietämättömyytesi perusteella. Osoittautuu että virheelliset tietosi perustuvatkin johonkin puolustuslaitoksen epämääräiseen ilmoitukseen eikä tietystikään paikallistuntemukseen.
Tietoni perustuu Suomen armeijan antamaan tietoon.
Peter Tikka kirjoitti:
Peter Tikka kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti:Ålänningarna och åländska företag betalar i form av statliga skatter och avgifter - och enligt finländsk lag
Suomeksi tuo on, että ahvenanmaalaiset ja ahvenanmaalaiset yritykset maksavat valtiollisia veroja ja maksuja - ja suomenmaalaisen lain mukaan.

Tuossa Petskun kopioimassa pätkässä näkyy sana suomenmaalainen ja nyt se on liitetty Suomen lakiin. Suomenmaalainen laki. Suomenmaalaisia lakeja ei kuitenkaan ole olemassakaan virallisesti vaan virallinen termi on finska lag. Finländsk lag on siis väärin.
Niinkö??? Todellako niin???

Olet pähkähullu Vetehinen, täysin pähkähullu!
Olet tietenkin Petsku oikeassa, että tein ruotsin kielioppivirheen. Kirjoitin myös epäselvästi ja epätarkasti.

Ahvenanmaalaiset siis puhuvat suomenmaalaisesta (finländsk) laista eivätkä Suomen laista.

Klingen mukaan suomenmaalainen finländsk ei esiinny Suomen lakien ruotsinkielisissä teksteissä lainkaan.

"Officiellt erkänns i Finland, framför allt i svensk lagtext, i princip bara formen finsk: finsk medborgare, Finska staten, finska marken, finska folket, Finska viken, finska armén, finska trupper, finska landslaget osv."

Laeissa esiintyy siis vain finsk eikä finländsk.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Kielikysymys

Jussi Jalonen kirjoitti:Tässä vaiheessa Vetehinen alkoi vaahdota siitä, miten ampuma-alue sijaitsee Hangossa eikä suinkaan Tammisaaressa siellä varuskunnan alueella.
Pitää paikkansa. Kirjoitin ettei se ole varuskunta-alueella Tammisaaressa vaan Hangossa.
Jussi Jalonen kirjoitti:Vetehisen pedanttisuus on sinänsä omaperäistä, kun huomioi hänen oman tässä samaisessa ketjussa harrastamansa sekoilun "Vaasan ruotsinkielisestä varuskunnasta".
Minulla oli hetken väärä käsitys Vaasan prikaatin sijainnista, jonka korjasin lähes kuukausi sitten.
Jussi Jalonen kirjoitti:Sen lisäksi olen Vetehisen mukaan kuulemma rasisti ja kiihkoilija, pelkästään sen vuoksi, koska Dragsvikin sulkeminen ei ole mielestäni hyvä idea, ja koska se on mielestäni myös vastoin lakia.
Varuskunnan ja joukko-osaston sekoittamisestasi keskenään oli jo aikaisemmin puhetta.

En muista kutsuneeni sinua rasistiksi, mutta olen sitä mieltä, että jos suomenruotsalainen joukko-osasto ei saa olla samassa varuskunnassa yhdessä suomalaisten ja muiden kanssa, on kyse rasismista. Sekoitat ehkä itsesi tuolla tavalla ajatteleviin.
Jussi Jalonen kirjoitti: Sen sijaan muutamat Perussuomalaisen puolueen kansanedustajat eivät kuulemma ole rasisteja, vaikka he ovat laukoneet yhtä sun toista rotufiksaatioista todistavaa tekstiä sekä kuuluneet Suojelupoliisin aikoinaan "natsihenkiseksi" luonnehtimaan yhdistykseen.
En ole puuttunut sinun perussuomalaisia rasismista syyttäviin teksteihisi. Mainitsin kerran, että Halla-aho sai tuomion uskonrauhan rikkomisesta, kuten Salama 60-luvulla.
Jussi Jalonen kirjoitti: Kuuleman mukaan olen herjannut ja solvannut tämän kykypuolueen nousevia lahjakkuuksia törkeästi, mikä on tietysti hauska kuulla.
En ole perussuomalaisten herjaamiseesi puuttunut.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”