Maria Kallio
Viestit: 99
Liittynyt: 24.09.09 09:38
Paikkakunta: Pirkkala, Turku

Watergate-skandaalin salatut todistajanlausunnot julki


Neuvostojohtaja Leonid Brezhnev presidentti Nixonin vieraana kesällä 1973. Kuva: Wikimedia Commons.

Yhdysvaltojen entisen presidentin Richard Nixonin Watergate-skandaaliin liittyvät salaiset todistajanlausunnot aiotaan julkaista. Liittovaltion tuomari teki asiasta päätöksen eilen ja vetosi lausunnossaan asiakirjojen tärkeään rooliin Yhdysvaltojen historiassa. Salaisiksi julistettujen kuulustelupöytäkirjojen julkaisemista anoi Watergate-skandaalia tutkinut historioitsija Stanley Kutler. Hän on kirjoittanut aiemmin useita teoksia skandaalin taustoista ja tapahtumista.

Tuomarin mukaan erikoiset olosuhteet ja asiakirjojen historiallinen kiinnostavuus painavat vaa`assa enemmän kuin tarve salassapidosta. Suurelle valamiehistölle annetut tiedonannot tai lausunnot on tapana pitää salaisina. Watergaten roolia Yhdysvaltojen historiassa ei voi kuitenkaan vähätellä ja aihe edelleen kiinnostaa niin tutkijoita kuin yleisöäkin.

Presidentti Nixonin antaman lausunnon julkistamisen toivotaan lisäävän tieteellistä keskustelua ja tavallisten amerikkalaisten ymmärrystä Watergate-skandaaliin liittyvistä tapahtumista. Presidentti Barack Obaman hallinto on vastustanut tietojen julkaisua vedoten muun muassa lausunnossa esiintyvien ihmisten yksityisyydensuojaan. Päätöksen tehneen tuomarin mielestä kyseessä olevat perusteet eivät kuitenkaan olleet riittäviä asiakirjojen salaamiseen. Esimerkiksi presidentti Richard Nixon kuoli jo 17 vuotta sitten ja lukuisat muut tapaukseen liittyneet henkilöt ovat jo kirjoittaneet aiheesta kirjoja tai antaneet vapaaehtoisia lausuntoja osallisuudestaan Watergateen.

Nixonin antamat lausunnot valamiehistölle ei kuitenkaan ilmesty julkisuuteen vielä vähään aikaan myönteisestä päätöksestä huolimatta. Nimittäin hallituksella on vielä mahdollisuus valittaa tuomarin päätöksestä ja ryhtyä vastatoimiin.

Lähde:
"Judge orders release of grand jury testimony of President Richard Nixon" Daily Telegraph 29.7.2011

Lisätiedot:
Watergate-skandaali Ylen Elävässä arkistossa

Washington Postin The Watergate Story-sivusto

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”