Lea Murto-Orava
Viestit: 394
Liittynyt: 21.11.05 14:09
Viesti: Kotisivu

Laatokan kivisilmäjumalasta Jakkarilan saliin - kymmenen vuotta ”Kuukauden esineitä”


Suomen kansallismuseon verkkosivuilla on esitelty kuukauden esine jo kymmenen vuoden ajan. Ensimmäinen esittely, Laatokan kivisilmäjumala, julkaistiin marraskuussa 2002. Kymmenen vuoden aikana on tälläkin tavalla tehty tunnetuksi Kansallismuseon esinekokoelmia ja esitelty kaikkiaan 121 esinettä, joista useat eivät ole museossa pysyvästi näytteillä.

Idea Kuukauden esine -sivuun saatiin ulkomaisten museoiden verkkosivuilta. Erityisenä esikuvana ovat olleet Nordiska museetin Månadens föremål -sivut. Aluksi kuukauden esineistä kirjoittivat Kansallismuseon kokoelma- ja tutkimusyksikön kansatieteen vastuualueen tutkijat. Vuonna 2009 ilmestyivät ensimmäiset museon historiallisten kokoelmien esineitä esittelevät artikkelit. Nykyään esittelyjä tuotetaan tasapuolisesti molemmista kokoelmista. Tänä vuonna myös museon rahakammio on liittynyt mukaan artikkelien tuottamiseen.

Kuukauden esine -sivulla on esitelty ja esitellään hyvinkin erilaisia esineitä eri aikakausilta 1600-luvulta nykypäivän esineistöön asti. Ajatuksena on myös sitoa esiteltävä esine tai esineet asiayhteyteensä, taustalla oleviin ilmiöihin ja ajan ihmisten elämään. Sivuilta saa tietoa esimerkiksi leipäkoneesta, Larin Parasken harakasta, Mikki Hiirestä, pulputuspannusta, joulukuusen sähkökynttilöistä, Kuopion tuomiokirkon sammakkoarkuista, Armfeltin kengistä, voivakasta, Pappa-Tunturista ja yli sadasta muusta esineestä.

Kaikki julkaistut esittelyt marraskuusta 2002 alkaen ovat edelleen luettavissa Kansallismuseon verkkosivuilla, suomeksi ja ruotsiksi. Sivujen kymmenvuotista olemassaoloa juhlistaa artikkeli, jonka aihe on yksittäistä esinettä suurempi: Kansallismuseossa sijaitsevan Jackarbyn (Jakkarilan) salin koristemaalaukset.

Kuukauden esineet 2012 ovat Kansallismuseon verkkosivuilla osoitteessa http://www.nba.fi/fi/kansallismuseo/kok ... esine_2012 , sivun vasemmasta reunasta ja alalaidasta löydät linkit Kuukauden esineisiin 2002-2011.

Luettelo Kuukauden esineistä marraskuu 2002 – marraskuu 2012 on Museoviraston verkkosivuilla pdf-tiedostona osoitteessa http://www.nba.fi/fi/File/1757/kuukaude ... 2-2012.pdf

Lisätietoja: amanuenssi Antti Metsänkylä, puh. 040 128 6384, antti.metsankyla@nba.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”