Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Vuoden arkistoteko -palkinto Jukka Kukkoselle

Arkistojen päivän toimikunta on nimennyt vuoden 2012 arkistoteoksi erikoistutkija Jukka Kukkosen elämäntyön valokuvahistorian ja kuva-arkistotyön parissa.

Jukka Kukkonen on tehnyt alalla uraauurtavaa selvitys-, tutkimus- ja julkaisutyötä 1970-luvun alusta lähtien. Valokuvahistoriallisella tutkimustyöllään hän on tuonut esille suomalaisen varhaisen valokuvan keskeiset aineistot kuva-arkistoissamme ja luonut tunnistamisen välineitä kuva-aineistoille.

Kukkonen on ollut kuva-arkistoaineistoja ja valokuvahistoriaa koskevan tiedon väsymätön jakaja ja hankkija, joka on jaksanut paneutua intensiivisesti eri tiedon tarvitsijoiden tarpeisiin. Hänen kuva-arkistotietämyksensä ja pettämätön visuaalinen muistinsa on ollut korvaamaton apu myös satojen teosten kuvatoimitustyössä.

Kukkonen on toiminut myös kuva-aineistojen pelastajana: ilman häntä useita valokuva- ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita, jopa korvaamattomia aineistoja olisi päätynyt kuva-arkistojen sijaan kaatopaikalle.

Ei ole liioiteltua sanoa, että Jukka Kukkonen on ollut luomassa tiedon traditiota suomalaiselle kuva-arkistoalalle ja valokuvahistorialle.

Kunniamaininnat Tuula Juvoselle ja Harry Halénille

Toimikunta myönsi lisäksi kaksi kunniamainintaa. Dosentti Tuula Juvonen sai kunniamaininnan toiminnasta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historian tallentamisen ja näkyväksi tekemisen puolesta. Juvosen aktiivisuuden ansiosta tätä aihealuetta on systemaattisesti tallennettu ja tuotu esille vuodesta 2002 lähtien Juvosen, työväenmuseo Werstaan ja Työväen Arkiston yhteistyönä.

Filosofian lisensiaatti Harry Halén sai kunniamaininnan tutkimukseen perustuvasta, pitkäjänteisestä arkistoaineistojen sisältötietojen jakamisesta Unholan Aitta -sarjajulkaisun muodossa. Hänen tutkielmansa perusteellisine hakemistoineen johdattelevat lukijoita monien jo unohtuneiden kansanryhmien ja heidän vaiheidensa jäljille Suomessa ja Venäjällä.

Vuoden arkistoteon nimeäminen liittyy Pohjoismaiseen Arkistojen päivään, jonka tarkoituksena on korostaa arkistojen merkitystä kulttuuripääomana ja yhteiskunnan muistina. Vuonna 2012 Arkistojen päivän teemana on muoto arkistoissa. Teemalla korostetaan arkistoissa havaittavan muodon moninaisuutta sekä huomioidaan Helsingin designpääkaupunkivuosi.

Palkintoraatiin kuului Arkistojen päivän työryhmä, jonka jäsenet ovat Christina Forssell, Kansallisarkisto; Pekka Anttonen, Helsingin Sanomain Säätiö/Päivälehden arkisto; Päivi Hirvonen, Jyväskylän maakunta-arkisto; Merja Keinänen, Poliisihallitus, Arkistoyhdistyksen edustaja; Ulla-Maija Peltonen, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura; Ida Suolahti, Helsingin kaupunginarkisto; Petri Tanskanen, Työväen Arkisto.

Lisätietoja: ylitarkastaja Christina Forssell, Kansallisarkisto, puh. (09) 228 52 381 sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@narc.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”