V Palvo
Viestit: 219
Liittynyt: 08.09.12 13:04

Mannerheim ja operaatiosuunnitelma PIKE

Prikaatinkenraali Ling kävi tammikuussa 1940 Suomessa ja keskusteli Mannerheimin kanssa rintamatilanteesta Suomessa. M. sanoi tämän Sotakabinetin kokouspöytäkirjan http://www.histdoc.net/history/BRCAB1940-01-13.html mukaan Downing Street 10:ssä
13.1.1940.,
"että vapaaehtoisten brittiyksiköiden lähettäminen Suomeen ei olisi suotavaa, koska se saisi aikaan Saksan suorittaman Suomen ja Ruotsin miehityksen."
Ja
Mannerheim sanoi tammikuun 1940 alussa myöskin: "Jos Britannia voisi lopettaa Bakun öljytoimitukset Sisä-Venäjälle, se samalla lopettaisi Talvisodan Suomessa."

Tammikuussa Downing Streetin keskusteltiin odotettavissa suurista neuvostojoukkojen vahvistuksista Suomen suunnalle ja odotettavissa olevasta uudesta voimakkaasta hyökkäys-offensiivistä. Mannerheim lienee informoinut Lingiä ja tämä esitti sen raportissaan.
Sotakabinetti näyttää päättäneen antaa Imperial Chemical Industries Ltd:lle luvan toimittaa Suomeen 20 miljoonaa käsiaseiden patruunaa, koska Pr.kenr Lingin raportti oli osoittanut niiden kiireellisen tarpeen ja valtiosihteeri Oliver Stanley oli vakuuttunut , että käsiaseiden patruunoista olisi hyötyä sodassa NL:a vastaan.
BAKUn
öljykenttien pommituksesta kokouksessa ei näytetä keskustellun, mutta missäköhän määrin Downing Streetillä on oltu tammikuussa 1940 tietoisia Saksan ja Neuvostoliiton välisestä tavaranvaihdosta?
Saksan - NL:n ensimmäinen varsinainen kauppasopimus näytetään allekirjoitetun helmikuun 26. pv:nä 1940 http://avalon.law.yale.edu/20th_century/ns120.asp Saksan saadessa sop. mukaan mm. öljyä 900 000 t.

Mutta
olisikohan Mannerheimin Lingille sanoma Bakun öljytoimitusten estäminen Sisä-Venäjälle jäänyt itämään Britanniassa ja Ranskassa?
Se,
että Operaatio Piken, Bakun öljykenttien tiedustelulennot Irakista aloitettiin vasta Talvisodan loputtua maaliskuun 1940 lopulla, lienee osaltaan osoittanut Mannerheimille länsiliittoutuneiden avustustahdon Narvikin ja Kiirunan suunnalta?
Olisiko
tieto operaatio Piken suunnitelman laatimisesta ehkäpä jo helmikuulta 1940 kantautunut Kremliinkin?

Huhtikuun 1 pv:nä 1940 Lähi-Idässä kirjoitetaan olleen n. 150 Englannin ja Ranskan pommikonetta, siirrot olisivat siten alkaneet maaliskuun puolella.
Ranskan
sotilasjohtaja kenr. Maurice Gamelin näyttäisi raportoineen pääministerilleen "Kaukasian öljytoimituksista riippuvuus on Neuvostoliiton talouden olennainen heikkous ja Bakun pommitukset estäisivät myöskin NL:n öljytoimitukset Saksalle."
Ranskan
romahdus touko-kesäkuussa 1940 näyttäisi lopullisesti estäneen Operaatio Piken toteuttamisen ja britit ja ranskalaiset vetäytyivät Narvikistakin.

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”