Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Motti-Matti ja kadonneet paperit, motissako?

Eversti Motti-Matti Aarnion kadonneet paperit

Operaatiosuunnitelmia miehityksen varalta?

Tehdessään tänä syksynä ilmestynyttä kirjaa Motti-Matti – eversti Matti A. Aarnio kirjailija Robert Brantberg törmäsi erään kenraalin lausuntoon, jonka mukaan Aarnion arkisto oli tämän kuoleman jälkeen hajonnut ”taivaan tuuliin”. Kirjan ilmestyttyä kustantajaan Tapio Anttilaan otettiin yhteyttä arkun tiimoilta.
Matti Aarnion sota-arkusta oli havainto. Arkku sisälsi kirjeitä, joissa kerrottiin Marttisen miesten Yhdysvalloissa tehdystä operaatiosuunnitelmista Suoman miehityksen varalle.

Elettiin 1980-luvun loppua. Muuan everstiluutnantti astui Kouvolassa sijaitsevan Antikvariaatti Novgorodin ovesta sisään vihreä sotilasarkku mukanaan ja kysyi paljonko siitä saa? Liikkeen työntekijä Harri Yrttikangas ryhtyi penkomaan arkun sisältöä. Joukossa oli kirjeitä, joista oli leikattu postimerkit pois, ja muita papereita. Everstiluutnantti hyväksyi Yrttikankaan tarjoaman hinnan ja kaupat tehtiin.

Myöhemmin liikkeen omistaja tutki perusteellisesti arkun sisällön. Siellä oli eversti Motti-Matti Aarnion kateissa ollut henkilökohtainen sotapäiväkirja. Se oli kosmoskynällä kirjoitettu, tummakantinen muistikirja, jossa oli Aarnion nimi kannessa. Lisäksi arkussa oli kymmeniä kirjeitä sekä Aarnion kunniamerkkien myöntämiskirjat.

Omistajan mieleen oli erityisesti painunut talvisodan viimeisen päivän merkintä. Päiväkirjassa luki talvisodan päättymispäivän 13.3.1940 kohdalla ainoastaan kolmetoista kertaa: ”Potuttaa”.

Kirjeet olivat Yhdysvaltoihin punaista Valpoa pakoon lähteneiden ns. Marttisen miesten ja Venezuelaan paenneen Motti-Matti Aarnion välistä postia. Kirjeissä oli muun muassa operatiivisia suunnitelmia siitä, miten liikekannallepano tehtäisiin Suomessa jos tilanne kiristyy. Kirjeissä oli myös mainittu nimeltä suomalaisia ja ruotsalaisia yhteishenkilöitä liikekannallepanon toteuttamista varten.

Arkku oli sotahistoriallisesti arvokas. Antikvariaatin pitäjä otti yhteyttä Reserviupseerikouluun Haminaan. Kahdessa tunnissa paikalle tuli kaksi intoa täynnä olevaa noin 30-vuotiasta miestä RUK:n museosta siviilivaatteissa. He maksoivat pyydetyn hinnan. Arkku päätyi Yrttikankaan mukaan RUK:n museoon tutkijoiden käyttöön.

RUK:n museon kokoelmatiedoissa kyseistä arkkua ei löytynyt laajoista etsinnöistä huolimatta. myöskään Sotamuseon kokoelmista sitä ei ole. Arkku, kirjeet ja sotapäiväkirja ovat edelleen kateissa.

Matti Aarnion nuorempi veli, vuonna 1991 edesmennyt Kaarlo Aarnio oli everstiluutnantti. Kouvola puolestaan oli Aarnion veljesten koti- ja koulukunta.

Lähde: Lehdistötiedote 4.12.2012
Lisätietoa:
Tapio Anttila
tapio.anttila@revontuli.net
puhelin 050 3422 750

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”