Tuomo Yrttiaho
Viestit: 201
Liittynyt: 18.04.11 09:40

Maata viljeltiin Suomessa jo 2000 vuotta luultua aiemmin

Nykyisen Kouvolan pohjoisosien maankäytön historiaa tarkastellut tutkimushanke mullistaa käsityksiä maanviljelyn ensiaskeleista Suomessa.

HIljattain valmistuneen arkeologiaa ja siitepölytutkimusta yhdistävän Kouvolan seutu muinaisuudessa, korpea vai kaskenkaatajia -tutkimushankkeen myötä suomalaisen maanviljelyn historiasta ollaan saamassa uutta tietoa. Helsingin yliopiston arkeologeista koostuvan ryhmän tavoitteena oli tutkia harjoittiko Jaalan Huhdasjärveä 600-1100 eaa asuttanut yhteisö maa- vai erätaloutta, ja löytyisikö Huhdasjärveltä yhtä vanhoja maanviljelyn merkkejä kuin läheltä, Repoveden kansallispuiston alueelta joitakin vuosia sitten.

Nyt julkaistut tutkimustulokset mullistavat käsityksiä maanviljelyn varhaisvaiheista Suomessa. Varhaisin metsänraivausvaihe ajoittuu kivikaudelle 5300 - 4000 eaa. Ensimmäisenä viljelykasvina oli tattari 5300 eaa., ja noin tuhat vuotta myöhemmin ilmestyvät ensimmäiset merkit ohran viljelystä.



Tattarin (fagopyrum esculentum) siemeniä.


Maanviljely saapui Suomeen idästä jo 7000 vuotta sitten

Tutkimushankkeessa saatujen tulosten merkittävyyttä on vaikea kiistää, sillä ne antavat täysin uudenlaista tietoa maanviljelyn historiasta Suomessa. Tutkimusten mukaan maanviljely levisi Suomeen samoihin aikoihin kuin Keski-Eurooppaan eli noin 2000 vuotta oletettua aikaisemmin. Aiemmin viljelytaidon on ajateltu saapuneen Suomeen Keski-Euroopasta vasta 2900 eaa. alkaen niin sanotun nuorakeraamisen kulttuurin myötä. Kouvolasta löydetty vanhin viljelylaji, tattari, on kuitenkin kulkeutunut Suomeen idästä. Tattarilöytö on peräisin samalta ajalta kuin Aasiasta lähtöisin olevan saviastioiden valmistustaidon saapuminen Suomeen.

Tattarin alkuperä on Himalajan suunnalla ja Keski-Eurooppaan se levisi yleisesti vasta 1200-luvulla tataarien mukana. Tulokset siis osoittavat kivikautisen viljelytaidon saapuneen Suomeen eri suunnasta kuin Keski-Eurooppaan, jonne maanviljely levisi Lähi-idästä.

Nyt löydetyt viljelyn merkit eivät kuitenkaan tee Suomen kivikauden asukkaista automaattisesti maanviljelijöitä, sillä kalastus ja metsästys olivat edelleen kivikauden ihmisten pääelinkeinoja Suomessa.


Uuden tutkimuksen mukaa Suomessa viljeltiin myös ohraa jo 4200-luvulla eaa.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Geoarchaeology: An International Journal -lehdessä

Lisää aiheesta:
Helsingin yliopisto

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”