Niitä sun näitä
Viestit: 565
Liittynyt: 19.12.11 23:11

Zyklon-B ja sen käyttö Suomessa sota-aikana

Zyklon B:lla on paha kaiku johtuen sen käytöstä joukkotuhontaan viime sotien aikana. Kuitenkin kyseinen aine on kehitetty aivan muuhun tarkoitukseen ja sitä käytettiin valtavia määriä pilkkukuumeen torjuntaa ja ylipäätään desinfiointiin. Kyseinen aine näyttäisi olevan keksitty jo 1. MS:n jälkeen. Sen käytöstä Suomessa ei ole paljonkaan kerrottu, vaikka Suomen armeija näyttäisi käyttäneen sitä melkoisia määriä.

Mielenkiintoinen julkaisu vähän puhutusta aiheesta:

http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/va ... uritai.pdf

Suomen armeija käytti Zyklon-B -nimistä ainettäa pelkästään vuoden aikana liki 5000 kg eli ajalla 1.7.43 - 30.6.44 4972 kg

Suomen Armeijan kaasususuojelujoukot käyttivät tuhansia kiloja Zyklon B:tä sota-ajan täisodassa. Maahansaantivaikeuksien vuoksi Professori A.I. Virtasen johdolla oli kehitetty puolustusvoimien biokemiallisessa laitoksessa uusi niin sanottu V-ainemenetelmä, jossa vapautui rikkivetyä. Se oli erittäin tehokas ja nopea, mutta mustutti metalliesineitä ja oli natriumsyanidin tavoin vaarallinen myös ihmisille. (viite 284)

(viite 284) Desinfektiomateriaalin kulutustilastot kts. liite 4.

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Zyklon-B ja sen käyttö Suomessa sota-aikana

Zyklon-b:tä toimitettiin sodan aikana runsaasti ympäri Eurooppaa, myös mm. Ruotsiin. Tuotteen valmisti firma nimeltä Degesch, joka toimitti sitä myös keskitys- ja tuhoamisleireille. Alla yksi toimitusraportti joulukuulta 1942, jossa myös Suomi mainittuna, ja jolloin tänne tuotiin vajaa 3000 kg:

http://www.profit-over-life.org/rolls.p ... &expand=no

http://www.profit-over-life.org/rolls.p ... &expand=no

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”