Lea Murto-Orava
Viestit: 394
Liittynyt: 21.11.05 14:09
Viesti: Kotisivu

Museoviraston Helsingin toiminnot sijaitsevat nyt Sturenkadulla

Museoviraston yli viisi vuotta kestänyt toimitilahanke on päättynyt ja viraston Helsingin toiminnot museoita lukuun ottamatta sijaitsevat nyt Sturenkadulla. Toimitilaratkaisussa on yhdistetty vanhaa ja uutta. Museovirastolla on käytössään kaksi kauniiksi ja ajanmukaisiksi toimitiloiksi peruskorjattua vanhaa rakennusta, entinen kotitalousopettajaopiston rakennus Sturenkatu 2a:ssa ja Kulttuuritalon toimisto-osa Sturenkatu 4:ssä. Maineikkaan Kulttuuritalon konserttisaliosan molemmin puolin sijaitsevien rakennusten väliin on rakennettu yhdyskäytävä ja maan alle moderni uudisrakennus, johon on sijoitettu Museoviraston kansallisesti merkittävät esihistorialliset esinekokoelmat sekä arkisto- ja kuvakokoelmat.

Joulun alla vuonna 2007 varmistui, että Senaatti-kiinteistöt rakennuttaa Museovirastolle toimitilat Sturenkadulle. Uusia toimitiloja oli odotettu hartaasti ja niitä tarvittiin kipeästi, koska virasto oli jo vuosia kamppaillut jatkuvasti pahenevien tilaongelmien kanssa. Museovirastolla oli museoiden lisäksi toimintaa useassa eri osoitteessa Helsingissä ja Nervanderinkadun virastotalossa työ-, kokoelma- ja yleisönpalvelutilat olivat ääriään myöten täynnä ja huonossa kunnossa.

Toimitilahankkeen ensimmäisessä vaiheessa peruskorjattiin Sturenkatu 2a:n rakennus ja rakennettiin uudisrakennus kokoelmille ja arkistoille Sturenkatu 2a:n ja Kulttuuritalon konserttisaliosan väliin maan alle kolmeen kerrokseen. Myös yhdyskäytävä Sturenkatu 2a:n ja 4:n välille rakennettiin tässä vaiheessa. Toimitilahankkeen viimeisessä vaiheessa Museoviraston käyttöön peruskorjattiin Kulttuuritalon toimisto-osa Sturenkatu 4:ssä.

Sturenkatu 2a:n peruskorjaus ja maanalainen uudisrakennus valmistuivat vuoden 2011 alussa ja asiakaspalvelu uusissa tiloissa päästiin avaamaan alkusyksystä. Ajanmukaisissa tiloissa voidaan asiakkaita palvella entistä paremmin ja tehokkaammin. Sturenkatu 2a:n rakennuksessa sijaitsee Museoviraston Arkisto- ja tietopalvelut -osasto, johon kuuluu neljä yksikköä: Arkisto ja arkeologiset kokoelmat, Kirjasto, Kuvakokoelmat ja Tiedonhallinta. Myös Museoviraston kirjaamo sijaitsee Sturenkatu 2a:ssa.

Maanalaisessa uudisrakennuksessa voidaan viraston kulttuurihistoriallisesti arvokkaat arkistot ja kokoelmat säilyttää hallituissa, eri materiaalien säilymisen turvaavissa olosuhteissa. Laajassa ja monipuolisessa aineistossa on yli sadan vuoden ajan karttunutta kulttuuriympäristön ja kulttuuriperinnön tutkimiseen, hoitoon ja hallintoon liittyvää materiaalia. Arkeologisissa kokoelmissa on sekä tuhansia vuosia vanhoja muinaisesineitä että nuorempia, historialliselta ajalta peräisin olevia esineitä.

Kulttuuritalon toimisto-osan peruskorjaus Sturenkatu 4:ssä valmistui vuoden vaihteessa 2012/2013 ja Museovirasto muutti taloon Nervanderinkadulta maaliskuussa 2013. Sturenkatu 4:ssä työskentelevät viraston pääjohtaja, Kulttuuriympäristön suojelu -osasto, Kulttuuriympäristön hoito -osasto ja tukipalvelut, joita ovat Kehittämispalvelut, Laki- ja henkilöstöpalvelut, Talouspalvelut sekä Viestintä- ja markkinointipalvelut.

Museoviraston molemmat toimitalot ovat hienoja esimerkkejä taidolla peruskorjatuista rakennuksista, joissa vanhat kauniit rakenteet ovat heränneet uudelleen henkiin samalla, kun mm. rakennusten talotekniikka on nykyaikaistettu ja energiatehokkuutta parannettu. Rakennusten julkisivut ovat säilyneet lähes entisellään. Myös sisätilojen ratkaisuissa on noudatettu alkuperäisiä ratkaisuja, materiaalivalintoja ja väritystä mahdollisimman hyvin.

Entinen kotitalousopettajaopiston rakennus Sturenkatu 2a:ssa valmistui vuonna 1956. Sen ovat suunnitelleet arkkitehdit Elma ja Erik Lindroos. Rakennus on suojeltu valtion omistamien rakennusten suojelusta annetun asetuksen nojalla. Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Kulttuuritalo valmistui vuonna 1958. Se on suojeltu rakennussuojelulain nojalla.

Museovirasto on Sturenkadulla Senaatti-kiinteistöjen vuokralainen. Viraston käytössä tiloja on kaikkiaan 9600 m2. Viraston toimitaloissa on työtiloja yhteensä noin 200 henkilölle. Museoviraston toimitalojen välissä sijaitsee Kulttuuritalon konserttisaliosa, joka on myös peruskorjattu. Kaikki tilat on uudistettu ja tekniikka on uusinta uutta. Kulttuuritalon toiminnasta vastaa Kiinteistö Oy Helsingin Kulttuuritalo.

Tietoa Museovirastosta:

Museoviraston verkkosivut http://www.nba.fi tai http://www.museovirasto.fi
Yhteystiedot ja asiointi http://www.nba.fi/fi/ajankohtaista/toim ... teystiedot
Henkilöhakemisto ja puhelinluettelo http://henkilot.nba.fi/

Museovirasto Facebookissa http://www.facebook.com/Museovirasto
Museovirasto Twitterissä @Museovirasto https://twitter.com
Museoviraston blogi http://blogi.nba.fi/index

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”