Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Helsingin Diakonissalaitoksen museo siirtyy ihmisvirtojen äärelle


Kuva: Helsingin Diakonissalaitoksen museo
Helsingin Diakonissalaitoksen museo kokee ison muutoksen. Keskellä Alppikadun korttelia sijannut museo siirtyy nykyisistä tiloistaan säätiön pääaulaan, ihmisvirtojen äärelle. Muutoksella halutaan säätiön identiteettiä vahvasti tukeva historia tuoda aiempaa tiiviimmin osaksi laitoksen henkilöstön ja vieraiden arkea. Uuden ilmeen on määrä olla valmis vajaan vuoden kuluttua.

Helsingin Diakonissalaitos perustettiin 1867. Saksasta saadun mallin mukaisesti laitoksessa hoidettiin sairaita ja koulutettiin diakonissoja sisarkotijärjestelmän mukaisesti. Diakonissalaitoksen museo on kertonut diakonissojen elämästä, sairaanhoidon historiasta, sosiaali- ja naishistoriasta. Museo-oppaina ovat toimineet vapaaehtoistyöntekijät, jotka taustaltaan liittyvät Diakonissalaitokseen.

* Helsingin Diakonissalaitoksen museo
* Helsingin Diakonissalaitoksen historiaa

Lähde: Helsingin Diakonissalaitoksen museon tiedote

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Helsingin Diakonissalaitoksen museo siirtyy ihmisvirtojen äärelle

Helsingin Diakonissalaitoksen museo on saanut uuden ilmeen, sen paikka on muuttunut ja lisäksi museolla on uusi nimi, Diamus. Nimi löytyi henkilökunnalle järjestetyssä nimikilpailussa.

Diamus – Helsingin Diakonissalaitoksen museo sijaitsee nyt Alppikadulla Diakonissalaitoksen Päärakennuksen ensimmäisessä kerroksessa näkyvällä paikalla ja helposti saavutettavissa. Uusi näyttely ”Minä olen, koska sinä olet” kuvaa 1867 perustetun kahdeksanpaikkaisen kulkutautisairaalan ja naisten koulutuspaikan, sisarkodin, kehityskaaren yhteiskunnalliseksi konserniksi.

Näyttely kertoo Diakonissalaitoksen diakoniatyöstä ja toiminnoista kronologisesti laitoksen perustamisesta alkaen tähän päivään. Vuosikymmenten taitekohdassa on ns. peilaus, jossa yhteen aikakauden keskeiseen haasteeseen vastaa laitoksen työntekijä. Haasteita ovat mm. tuberkuloosi, asunnottomuus ja syrjäytyminen. Näyttelyn päättää ns. Apukaappi, josta löytyy Diakonissalaitoksen ratkaisuja moniin ajankohtaisiin yhteiskunnan kipeisiin ongelmiin.

Näyttelyssä on käytetty runsaasti tietotekniikkaa kosketusnäytöillä, kuvakehyksissä ja äänikioskina syventämään historiakerrontaa. Aiheina ovat mm. Alppikadun kortteli, Sisarkoti ja Ehtoollisleivän valmistus. Äänikioskissa on 14 tarinaa 1870-luvulta alkaen; kultakin vuosikymmeneltä on valittu tarinaksi yksi tapahtuma, muistelma tai lehtiartikkeli. Laitoksen nykyiset toimihenkilöt kertovat videokoosteessa tämän hetken toiminnasta, sen tavoitteista ja laitoksen arvopohjasta.

”Minä olen, koska sinä olet” on afrikkalainen käsite, ubuntu. Käsite tarkoittaa, että olemme olemassa toisiamme varten. Käsikirjoituksen näyttelyyn on tehnyt museonjohtaja Jaana af Hällström. Tilasuunnittelusta vastaa suunnittelutoimisto Aivan.

Museo on avoinna ma-pe 9-15 mutta keskiviikkoisin klo 18 saakka (ei kesä-elokuu). Opastuksia ennakkovarauksella näyttelyyn, Aurora-saliin ja kirkkoon sekä Alppikadun kortteliin. Museoon ei ole sisäänpääsymaksua. Myös opastukset ovat ilmaisia.
Alppikatu 2, Päärakennus (oven yläpuolella teksti Sairaala/Sjukhus). Esteetön sisäänkäynti on Amanda-rakennuksesta.

***
Lähde: Helsingin Diakonissalaitoksen museon tiedote

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”