Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Sanoma- ja aikakauslehtien digitalkoisiin


Kansalliskirjasto avaa uuden lisäpalvelun digitoitujen aineistojen verkkosivuilleen. Digitalkoissa kuka tahansa voi merkitä maalaamalla aineistoihin leikkeitä ja kerätä niistä itselleen oman leikekirjan.

Leikkeet voivat olla artikkeleita, uutisia, kuvia, ilmoituksia, mainoksia tai vaikka runoja ja niihin voi lisätä henkilökohtaisia kommentteja ja tietoja. Muut käyttäjät voivat hyödyntää kertynyttä tietoa aineistoja etsiessään. Merkitsemällä ja rikastamalla lehtileikkeitä käyttäjät tukevat Kansalliskirjaston digitointia ja parantavat samalla aineiston käytettävyyttä parantamalla sen hakuominaisuuksia. Sanoma- ja aikakauslehdistä sekä pienpainatteista kerättyjä leikkeitä voi myös jakaa sosiaalisessa mediassa – tekijänoikeuksien rajoissa.

Digissä eli digi.kansalliskirjasto.fi:ssä on yhteensä yli 8 miljoonaa digitoitua sivua, josta suuri osa on vapaasti käytettävissä verkossa. Ainoastaan tekijänoikeuden alaiset aineistot tarjotaan rajoitettuun asiakaskäyttöön vapaakappalekirjastojen asiakaspäätteillä. Digin tarjoama aineisto koostuu Kansalliskirjaston digitoimista sanoma- ja aikakauslehdistä ja pienpainatteista.

Digitalkoot on kansainvälisestikin yksi ensimmäisistä palveluista, joka mahdollistaa artikkelien yhteisöllisen merkitsemisen ja kokoamisen. Palvelua voivat hyödyntää hyvin erilaiset käyttäjäyhteisöt kuten koulut, tutkijat, harrastajaryhmät tai vaikkapa aktiiviset seniorit. Käyttö on mahdollista tietokoneella ja tavallisimmilla tableteilla (iPad, Samsung).

Vuonna 2011 Kansalliskirjaston Digitalkoissa parannettiin digitaaliseen muotoon siirrettyä historiallista aineistoa sen oikoluvun osalta. Nyt joukkoistamista laajennetaan digitoidun aineiston sisältöön. Oikolukua kehitetään tällä hetkellä tekstinlouhinnan avulla.

Projektia ovat rahoittaneet Euroopan sosiaalirahasto (Vipuvoimaa EU:lta), Mikkelin kaupunki ja Kansalliskirjasto. Yhteistyökumppaneita ovat olleet suomalaiset yritykset Gofore, Evident ja Idean.

* Digitalkoot

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”