Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Jukka Kemppisen laaja yksityisarkisto Kansalliskirjastolle ja SKS:lle


Jukka Kemppinen, kuva: Tapio Onnela
Professori FT Jukka Kemppinen on luovuttanut Kansalliskirjastolle laajan kirjallisen aineistonsa ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle (SKS) sekä oman arkistonsa että isänsä kirjailija Kullervo Kemppisen arkiston. Luovutettavat arkistot sisältävät materiaalia sotavuosista tähän päivään.

"Kokoelma tarjoaa tulevaisuudelle hyvin moniulotteisen kokonaisuuden, joka kuvaa mm. tämän keskeisen kirjoittajan ja mielipidevaikuttajan työvälineiden ja foorumien muutosta.", toteaa Kansalliskirjaston johtaja ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm.

Kansalliskirjaston lahjoitus koostuu teosten sähköisistä käsikirjoitusversioista, blogeista ja niiden lukijakommenteista sekä valokuvista. Painetut teokset kirjasto on vastaanottanut vapaakappaleina. Luovutettu aineisto on poikkeuksellisen laaja, se kattaa kuusi vuosikymmentä. Aineisto pitää sisällään mm. 2 400 vuosikymmenien varrella julkaistua artikkelia paikallis- ja maakuntalehdistä Helsingin Sanomiin ja 250 kirjaa, joiden joukossa on mm. runokokoelmia, lainopillisia kirjoja, tieteellisiä julkaisuja sekä suomennoksia peräti 11 eri kielestä. Blogikirjoituksia on yhteensä 3 500 ja niihin liitettyjä kommentteja noin 35 000.

Kai Ekholm kuvaa Kemppisen kokoelmaa haastavaksi juuri sen monimuotoisuuden vuoksi. "Kemppisen tuotanto on ihanteellinen kohde, koska haluamme osoittaa muistiorganisaatioiden haasteet sähköisellä kaudella. Ilman tekijöiden, lainsäätäjän ja Kansalliskirjaston yhteistyötä emme saa talteen kaikkea aineistoa."

Kansalliskirjasto tuo julkistetun aineiston asiakaskäyttöön avoimen Doria-palvelun kautta. Julkistamaton aineisto viedään Varia-palveluun, johon asiakkaat pääsevät vapaakappaletyöasemilta. Kokoelma tarjotaan asiakaskäyttöön vuonna 2015.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle (SKS) luovutettu arkisto sisältää julkaistujen teosten käsikirjoituksia, luonnoksia ja runokonsepteja, kirjeitä, valokuvia, käännöksiä, muistivihkoja, muistokirjoja ja leikkeitä. Kirjailija, asianajaja, laamanni Kullervo Kemppisen (1921–2012) arkisto taas koostuu käsikirjoituksista, kirjeistä ja valokuvista. Mukana on myös mm. lentopäiväkirja sotavuosilta ja erilaisia muistikirjoja, kuten virheettömästi pikakirjoituksella tallennetut hallinto-oikeuden luennot vuodelta 1946 ja raportit yli 60 tunturivaellukselta.

SKS:n kirjallisuusarkiston johtaja Ulla-Maija Peltonen korostaa yksityisarkistojen ainutkertaisuutta ja korvaamattomuutta tutkimuksen lähdeaineistona. ”Ne tarjoavat ulottuvuuksia elettyyn aikaan, kokemuksiin ja muistiin. Arkistojen rooli sähköistyvässä maailmassa on korostunut, sillä muistiorganisaationa tehtävämme on säilyttää jälkipolville ja ylläpitää kulttuuriperintömme käytettävyyttä.”

Lahjoitustilaisuuden yhteydessä julkistettiin myös Jukka Kemppisen kirja ”Tuolta puolen”, johon kirjoittaja on kerännyt valikoituja blogikirjoituksiaan.

FT Jukka Kemppinen (s. 1944) on suomalainen professori, lakimies, kirjailija ja suomentaja. Kemppinen on toiminut informaatio- ja teknologiaoikeuden professorina Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, johtavana tutkijana HIIT:ssä eli Helsingin yliopiston ja Teknillisen korkeakoulun tietotekniikan tutkimuslaitoksessa, Korkeimman oikeuden oikeussihteerinä, Helsingin hovioikeuden hovioikeudenneuvoksena sekä Helsingin yliopiston oikeustieteen dosenttina ja Turun yliopiston kulttuurihistorian dosenttina. Uransa alkuvuosina Kemppinen toimi myös kustannustoimittajana Otavassa ja elokuvatoimittajana MTV:ssä.

Helsingin Sanomat valitsi Kemppisen blogin Suomen parhaaksi vuonna 2013, ja blogilla on merkittävä määrä vakinaisia lukijoita. Digitaaliset sisällöt ja tekijänoikeudet ovat Jukka Kemppisen erityisaluetta, ja hän on saanut toiminnastaan useita julkisia palkintoja.

Lähde: Kansalliskirjaston tiedote

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”