Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Kauppaneuvoksen kyydissä 1900-luvun alun Vaasaan



Koskaan aikaisemmin museot eivät ole päässeet yhtä lähelle kävijöitä — heidän taskuihinsa. Tikanojan taidekoti on osana Suomen museoliiton Seinätön museo-hanketta kehittänyt uuden, maksuttoman opastuspalvelun, joka toimii reittisovelluksena älypuhelimessa ja muissa älylaitteissa.

Vaasan keskustaan ja sen lähialueille sijoittuva Fritsin kyydissä – mobiilisti 1900-luvun alun Vaasaan on erilainen mobiiliopastuspalvelu, sillä se nostaa esiin kaupunkiin piiloutunutta historiaa. Opastuksen teema on kauppaneuvos Frithjof Tikanojan (1877–1964) Vaasa, Vaasan kaupunkiin elinaikanaan ja taidelahjoituksen kautta merkittävällä tavalla vaikuttaneen henkilön elämän draamallinen esittely. Uudessa opastuspalvelussa historiallinen fakta yhdistyy draaman ja arkistoaineiston kautta esiin tuotaviin fiktiivisiin, kuunnelmanomaisiin kohtauksiin, jotka valottavat Frithjof Tikanojan elämää varhaisista Vaasan-vuosista liike-elämän pyörteisiin ja taidekiinnostuksen syntymiseen 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla.



Mobiiliopastuksella sadan vuoden takaiseen Vaasaan pääsee tutustumaan kauppaneuvoksen kyydissä. Kertojana toimii Frithjof Tikanojan luotettava autonkuljettaja Yrjö Sorvari, joka opastaa kuulijaa kaupungin halki. Mobiiliopastus kattaa kahdeksan kohdetta – rakennusta tai aikaisempien rakennusten sijaintipaikkoja – jotka liittyvät kauppaneuvoksen elämään Vaasassa. Näitä paikkoja ovat Tikanojan taidekodin lisäksi Tiklaksen paita- ja pukutehdas Kauppapuistikolla, Hotelli Ernst Kirkkopuistikolla, Myntin talo Koulukadulla, Hotelli Central ja entinen liikehuoneisto Hovioikeudenpuistikolla, Vaasan tori sekä Tiklas-puisto. Opastuksella selviää mm. mikä yhdistää kauppaneuvos Frithjof Tikanojan hotelli Ernstiin? Mistä johtui, että liikemiehenä työskentelevä taiteenkeräilijä asui sota-aikana yli kahden vuoden ajan hotelli Centralissa? Milloin hankittiin tänä päivänä Tikanojan kokoelman tunnetuin teos, Henri Matissen asetelmamaalaus Nature morte? Miksi Frithjof Tikanoja lahjoitti kotinsa ja taidekokoelmansa Vaasan kaupungille?

Hankkeen tavoitteena on luoda kulttuurista, kuvataiteesta ja paikallishistoriasta kiinnostuneille paikkakuntalaisille ja matkailijoille elämyksellinen kokemus Vaasasta. Palvelulle tavoitellaan käyttäjiä myös nuorista aikuisista sekä tekniikasta ja paikallishistoriasta kiinnostuneista. Elämysten tuottamisen ohella jaetaan tietoa kaupungin ja museon historiasta, mm. nostamalla esiin tarinoita, jotka ovat vaasalaisen taidemuseon, Tikanojan taidekodin, toiminnan taustalla. Hanke vastaa yleisön tarpeeseen saada museoiden palveluita myös museorakennuksen ulkopuolella. Lisäksi se päivittää museon profiilia tarjoamalla teknologiaan ja käyttäjälähtöiseen ajatteluun perustuva palvelu.

Hanke on toteutettu yhteistyössä Suomen museoliiton kanssa. Hankkeen teknisestä toteutuksesta on vastannut Citynomadi Oy. Tahot kehittivät vuoden 2013 aikana mobiiliopastustuotteita yhdessä kymmenen pilottimuseon kanssa. Tikanojan taidekoti oli yksi osallistuneista museoista. Historiallisen taustatutkimuksen on toteuttanut FM, taidehistorioitsija Maaria Niemi. Hankkeeseen osallistuneita muita yhteistyötahoja ovat käsikirjoittaja Antti Hietala, Q-teatteri sekä äänisuunnittelusta vastannut Timo Muurinen, Kokos OY AB. Graaffisesta suunittelusta vastuussa oli Bock’s office. Museon henkilökunnasta koottuun työryhmään ovat kuuluneet Selma Green, Pamela Andersson, Pauliina Pääkkönen, Johanna Kull, Pia Timberg, Riina Peltonen sekä hankekoordinaattorina toiminut Mikaela Sandberg. Hanke on saanut tukea Veljekset Gröndahlin säätiöltä ja Tikanojan taidekodin ystäväyhdistykseltä.

Uusi mobiiliopastus liittyy myös taiteenkeräilijästä kertovaan kesänäyttelyyn Keräilijän sydän – Frithjof Tikanoja ja hänen kokoelmansa, joka on esillä Tikanojan taidekodissa 14.6.–17.8.2014.

* Fritsin kyydissä, mobiilisti 1900-luvun alun Vaasaan!
* Tikanojan taidekoti
Lähde: Tikanojan taidekodin tiedote

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”