Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Romaniasiain neuvottelukunnan Paarkiba-tunnustus SKS:lle

Romaniasiain neuvottelukunta on myöntänyt romanikielellä kiitos-sanaa tarkoittavan Paarkiba-tunnustuksen SKS:lle ansiokkaasta työstä romanien kansanperinteiden saattamisessa osaksi kansallista kulttuuriperintöä.

Palkintoperusteissa todetaan SKS:n pitkäaikainen työ romanien kulttuuriperinteen keräämisessä ja tutkimisessa. Työllään SKS on voittanut romanien luottamuksen, ja SKS:aan on kehittynyt merkittävä ja kenties laajin romaneja koskeva arkisto.

SKS:lle myönnetty Paarkiba-tunnustus on yhdeksäs romaniasiain neuvottelukunnan myöntämä tunnustus.
Romaniasiain neuvottelukunta myöntää vuosittain romanikielellä kiitos - sanaa tarkoittavan Paarkiba - tunnustuksen. Sen tarkoituksena on kannustaa ja antaa kiitosta romanien asemaa edistävästä merkittävästä työstä.

Valtakunnallinen romaniasiain neuvottelukunta on päättänyt myöntää vuoden 2014 Paarkiba - tunnustuksen Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle sen ansiokkaasta työstä sijoittaa romanien kansanperinteet osaksi k ansallista kulttuuriperintöä.

Vuonna 1831 perustettu Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on tehnyt pitkäaikaista ja monialaista työtä romanien kulttuuriperinteen keräämisen, tutkimisen ja kustannustoiminnan alueella. Suomalaisen kirjallisuuden Seuran sitoutuneisuus ja ammattitaitoinen henkilökunta on voittanut romanien luottamuksen . Tästä kertoo se, että useat romanijärjestöt ja yksityishenkilöt ovat luovuttaneet omat arkistonsa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle. Yhdessä perinnetietokeruun kanssa Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta on kehittynyt merkittävä ja kenties laajin ro maneja koskeva arkisto ja monipuolinen tutkimuslaitos.

SKS julkaisi Suomen romanien historia - kirjan vuonna 2012 ja toteutti kirjan julkaisua edeltäneen tutkimushankkeen. Neuvottelukunta pitää erityisessä arvossa sitä, että SKS:n Biografia - keskuksen hanke Moninainen Suomi on tallentanut romanien biografioita osaksi suomalaista historiankertomusta. Kansallisbiografiaan on kerätty niin romanivaikuttajien, tavallisten perheenäitien kuin fiktiivisten hahmojenkin biografioita. SKS säilyttää kansanperinnettä tulevien sukupolvien tutkittavaksi, tuottaa samalla uutta tietoa ja osallistuu romaneja koskevaan julkiseen keskusteluun.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimintafilosofia on tuottanut yhtenäiskulttuurin sijasta myös historiassa integroitunutta kansakuntaa, jossa romaniväestöllä on oma legitiimi paikkansa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura osoittaa, että yksittäinen tieteellinen seura ja kustantaja voi tehdä merkittävää vähemmistöjen asemaa edistävää ja suojelevaa työtä ottamalla väestöryhmän yksinkertaisesti osaksi eri toimialueitaan.

Paarkiba - tunnustus luovutettiin SKS:n pääsihteeri Tuomas Lehtoselle Kansainvälisen Breaking the Barriers - konferenssin 2. - 3.12.2014 yhteydessä .
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle luovutettu Paarkiba - tunnustus on järjestyksessään yhdeksäs. Ensimmäinen Paarkiba - tunnustus myönnettiin vuonna 2006 tasavallan presidentti Tarja Haloselle.
Romaniasiain neuvottelukunnan tiedote 4.12.2014.

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”