Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Sotahistorian laitos yhdistetään Sotataidon laitokseen, kuva-arkisto siirtyy Sotamuseon hallintaan

Vuodenvaihteesta alkaen Maanpuolustuskorkeakoulun organisaatiorakenne ja palvelut muuttuvat puolustusvoimauudistuksen vaikutuksesta. Muutoksien myötä Maanpuolustuskorkeakoulun toimintoja keskitetään Santahaminaan ja resurssien käyttö tehostuu. Esimerkiksi Strategian laitos, Taktiikan laitos ja Sotahistorian laitos yhdistetään Sotataidon laitokseksi, ja kuva-arkisto siirtyy Sotamuseon hallintaan.

Sotataidon laitoksen muodostaminen
Strategian laitos, Taktiikan laitos ja Sotahistorian laitos yhdistetään Sotataidon laitokseksi, joka aloittaa vuodenvaiheessa toimintansa Santahaminassa. Muutoksella pyritään tuomaan lisäarvoa sotataidon oppiaineiden opettamiseen ja opintojen järjestämiseen. Sotataidon laitos vastaa jatkossa asiantuntijalausuntojen antamisesta strategian, taktiikan ja sotataidon historian aloilta. Laitoksen johtajana aloittaa eversti Petteri Jouko.

Kirjaston siirtyminen Santahaminaan
Maanpuolustuskorkeakoulun pääkirjasto Kruununhaassa palvelee normaalisti perjantaihin 19.12.2014 saakka, jonka jälkeen se suljetaan lopullisesti pakkausta ja muuttoa varten. Maanpuolustuskorkeakoulun uusi sotatieteellinen keskuskirjasto Santahaminassa avataan asiakkaille maaliskuussa 2015. Maanpuolustuskorkeakoulun kirjasto on jatkossakin avoin yliopistokirjasto, joten siviiliasiakkaat ovat tervetulleita myös Santahaminaan.

Puolustusvoimien kansainvälinen keskus osaksi korkeakoulua
Puolustusvoimien kansainvälinen keskus toimii vuoden alusta osana Maanpuolustuskoulutuskorkeakoulua. Kansainvälinen keskus järjestää sotilaallisen kriisinhallinnan kursseja johtaja- ja asiantuntijahenkilöstölle Yhdistyneiden kansakuntien, Euroopan unionin, Afrikan unionin ja Naton johtamiin kriisinhallintaoperaatioihin.

Tulevaisuudessa Kansainvälinen keskus keskittyy entistä enemmän myös koulutuksen laadun varmistukseen ja kriisinhallintakoulutuksen kriteerien valvontaan. Kansainvälinen keskus muuttaa kevään 2015 aikana uuteen Santahamina-taloon.

Kuvakeskus ja oppimateriaalituotanto osaksi Puolustusvoimien palvelukeskusta
Tuotanto-osasto (Puolustusvoimien kuvakeskus ja oppimateriaalituotanto) siirtyy 1.1.2015 alkaen osaksi uutta Puolustusvoimien palvelukeskusta. Muutoksen ennakointina itse toiminta siirtyi Tuusulaan jo syksyllä 2014. Puolustusvoimauudistuksen myötä yksikön uudeksi nimeksi tulee Oppimis- ja kuvapalvelut.

Kuva-arkiston siirtyminen Sotamuseon hallintaan
Uudistusten jälkeen kantakaupungissa Kruununhaassa sijaitseva Sotamuseo ylläpitää jatkossa SA-kuva.fi -verkkopalvelua ja puolustusvoimien kuva-arkiston aineistoa, joka sijoittuu autonomian ajalta vuoteen 2003. Kyseisen ajankohdan jälkeen otettuja kuvia hallinnoi Puolustusvoimien palvelukeskuksen Oppimis- ja kuvapalvelut.

Täydennyskoulutussektori osaksi Opintoasiainosastoa
Aikaisemmin Täydennyskoulutus- ja kehittämiskeskukseen kuulunut puolustusvoimien henkilökunnan täydennyskoulutus siirtyy Opintoasiainosaston alaisuuteen. Täydennyskoulutussektorin tehtävänä on puolustusvoimallisen toimialakohtaisen täydennyskoulutuksen koordinointi, pedagoginen kehittäminen ja laadunvarmistus. Lisäksi sektori vastaa yliopistollisen tason täydennyskoulutuksen sekä operatiivisen-, suunnittelu-, koulutus- ja henkilöstötoimialan täydennyskoulutuksen toteuttamisesta. Täydennyskoulutussektori toimii päärakennuksessa.

Maisteriosaston perustaminen
Sotatieteiden maisteriopiskelijoiden hallinnointi tapahtuu vuodenvaihteesta lähtien Maisteriosastossa, joka erotetaan Kadettikoulusta itsenäiseksi tutkinto-osastoksi. Osaston johtajana aloittaa eversti Jyrki Lahdenperä. Maisteriosasto hallinnoi kaikkia maisteriopiskelijoita mukaan lukien viranomaisyhteistyön koulutusohjelman opiskelijoita. Viranomaisyhteistyön koulutusohjelma antaa valmistuville opiskelijoille sotatieteiden maisteritutkinnon, joka ei oikeuta upseerin virkaan. Maisteriosasto jatkaa toimintaa päärakennuksessa.

Sotatekniikan laitoksen muutto uudisrakennukseen
Sotatekniikan laitoksen toiminta pysyy ennallaan, mutta laitos muuttaa saaren sisäisesti ja toimii jatkossa uudessa Santahamina-talossa.

Lähde: Maanpuolustuskorkeakoulun tiedote 17.12.2014

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”