Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Vihavaisen Vanhan Venäjän paluu valittiin vuoden historiateokseksi

Historian Ystäväin Liitto nimesi 6.2. Suomalaisilla historiapäivillä Lahdessa vuoden 2014 historiateokseksi Timo Vihavaisen teoksen Vanhan Venäjän paluu (Otava).
Teoksen ansio on pyrkimyksessä ymmärtää Venäjän tapahtumia sen omista lähtökohdista käsin, mutta samalla ulkopuolisen neutraalisti, puolustelematta tai tuomitsematta. Professori Vihavainen kohdistaa tutkivan katseensa keisari-Venäjän aikaan, josta hän hakee juuria nyky-Venäjän arvoille ja teoille ja josta hän löytää yhtäläisyyksiä eritoten slavofiilien ja nykyajan teoreetikkojen välille. Myös poliittisen johdon ja älymystön sekä venäläisen ja eurooppalaisen kulttuurin vastakkainasettelussa on paljon samaa.

Vihavainen sivaltaa ajatuksiaan nasevasti ja käyttää ahkerasti ironiaa ja sarkasmia. Hänellä on kyky herättää lukija ajatuksineen dialogiin kanssaan, oli lukija sitten samaa tai eri mieltä. Teos on tekijänsä näköinen rohkean poleeminen ja anteeksipyytelemätön analyysi Venäjän historiasta ja politiikasta.

Vuoden historiateospalkinnon kriteerinä on, että valittu teos on "erittäin ansiokkaasti edistänyt historiallisen tietämyksen laajenemista ja syvenemistä suomalaisen yleisön keskuudessa".

Kunniamaininnan saavat:

RAISA PORRASMAA ja PETRI ARTTURI ASIKAINEN teoksesta Temppelin hämärästä Matsurin vilinään. Nojatuolimatka Japanin kulttuurihistoriaan (Atena). Teksti välittää suomalaisille nykyaikaan säilyneen ja tutkitun tiedon Japanin muinaisuudesta, taruista ja uskomuksista jumalista, henkisiin keskuksiin sidottuna.





MIKKO HUHTAMIES teoksesta Pohjolan Atlantis. Uskomattomia ideoita Itämerellä (John Nurmisen säätiö). Kirja kertoo Itämereen liittyvistä ihmeellisistä keksinnöistä ja suunnitelmista kuten merkillisistä sukelluskokeista, Viaporin merilinnoituksen rakentamisesta, kaleerilaivastoista ja yleensäkin Ruotsin kehittymisestä todelliseksi merivaltioksi Itämerellä.


AGNETA RAHIKAINEN teoksesta Edith. Runoilijan elämä ja myytti (Schildts & Söderströms). Nuorena kuollut Södergran oli omintakeinen ja ristiriitainen runoilija, josta on rakennettu myytti modernismin airuesta. Rahikainen kaivaa pala palalta esiin oikean ihmisen.





ARI UINO teoksesta Sotiemme veteraanit. Rintamalta rakentamaan (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura). Uino kuvaa havainnollisesti, miten sodassa toimineet miehet ja naiset kykenivät sodan jälkeisinä vuosikymmeninä rakentamaan Suomea ja osallistumaan yhteiskunnan elämään, monesti ilman riittävää arvostusta. Se, miten hyvin kaikki Suomessa sittenkin onnistui, ilmenee kirjassa vertailtaessa muihin sodissa mukana olleisiin maihin.

Historian Ystäväin Liitto on palkinnut Vuoden historiateoksen v. 1972 lähtien. Lautakunnan puheenjohtaja on professori Ohto Manninen

* Lähde: Historian Ystäväin Liitto

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”