Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Kaupunkinäkymiä 1950- ja 1960-luvun Rovaniemeltä Historypinissä



Lapin maakuntamuseo on julkaissut rovaniemeläisen valokuvaajan Lauri Alanärän valokuvia Historypin verkkosivustolla. Kuvat ovat etupäässä rovaniemeläisiä kaupunkinäkymiä 1950- ja 1960-luvuilta. Lapin maakuntamuseon Historypin-kanavalla on tällä hetkellä julkaistuna 233 kuvaa.

Rovaniemeläinen Lauri Alanärä (1934–1998) kuvasi monipuolisesti ja säännöllisesti kotikaupunkiaan ja sen erilaisia tapahtumia aina 1950-luvulta lähtien. Valokuvaamisen hän aloitti harrastuksenaan sotien jälkeen. Vähitellen harrastuksesta tuli ammatti, ja 1950-luvun lopulla Alanärä perusti valokuvausliike Foto Alanärän. Myöhemmin hän oli osakkaana valokuvausalan tarvikeliike Foto Polarissa. Hän myös julkaisi Lapin alueella 1960-luvulla ilmestynyttä Lapin sanomia.

Kuva: Lauri Alanärä, Lapin maakuntamuseo

Lauri Alanärä tallensi filmeilleen esimerkiksi 1950- ja 1960-lukujen jälleenrakennusaikaa. Katunäkymät ovat kiivaasta rakennustahdista huolimatta yllättävänkin hiljaisia ja rauhallisia. Liikennettä ja väkeä on vain satunnaisesti. Alanärän kuvista löytyviä jälleenrakennusajan rakennuksia purettiin parin vuosikymmenen päästä; näin hän on tallentunut myös kaupunkikuvan muutosta vuosikymmenten ajalta.

Alanärä palkattiin usein kuvaamaan Rovaniemen uusia myymälöitä ja yrityksiä. Historypin-sivulla onkin mahdollisuus päästä kurkistamaan 1960-luvun myymälään tai ihmettelemään menneen ajan näyteikkunoita. Valokuvissa näkyy myös Laurin mieltymys autourheiluun, sillä olihan hän itsekin kuskina Ounasvaaran vauhtikisoissa.

Historypin kulttuurihistoriallisten aineistojen julkaisukanavana

Historypin -sivustolle on tallennettu Alanärän kuvia 1950- ja 1960 -luvuilta, ajalta jolloin Lapin pääkaupunki Rovaniemi kasvoi ja muuttui nopeaan tahtiin. Historypin-verkkosivusto pohjautuu Google Maps:iin ja siinä on käytettävissä Streetview ominaisuus. Kävijä voi tarkastella vanhaa valokuvaa nykyisen näkymän päällä. Sovelluksen saa myös ladattua matkapuhelimeensa, jolloin paikan päällä voi tarkastella maisemanmuutosta ja saada uudenlaisen perspektiivin totuttuun ympäristöön. Tällä hetkellä Lapin maakuntamuseon sivustolla on reilusti yli kaksisataa Lauri Alanärän valokuvaa. Sivustolle ladataan myöhemmin lisää kuvia, joten kiinnostuneiden kannattaa pysyä valppaina.




Historypin -sivustoa ylläpitää voittoa tavoittelematon ja palkittu We Are What We Do -yritys. Sivuston ideana on saattaa yhteen yksityiset henkilöt, eri sukupolvet ja yhteisöt. Kaikilla on mahdollisuus kertoa muistojaan ja liittää omia kuvia ja videoita sivustolle. Mukana on laaja kirjo erilaisia museoita ja arkistoja ympäri maailman, ja Lapin maakuntamuseo on nyt liittynyt mukaan jakamaan kulttuuriperintöä uusin tavoin.


* Lapin maakuntamuseon kanava Historypinissä

* Historypinissä on julkaissut kuviaan mm Uudenkaupungin museo. Uusikaupunki Historypinnissä

Agricolassa aiemmin:
Tapio Onnela: Historypinillä aikamatkoja rakentamaan (Agricolan uutisfoorumit 2.12.2011)

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”