Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Avoimen tieteen käsikirjaa tekemään


Tule mukaan tekemään Avoimen tieteen käsikirjaa!

Avoimen tieteen käsikirja on tarkoitettu tutkijoille, tutkimusryhmille ja tutkimusorganisaatioille auttamaan avoimen tieteen ja tutkimuksen hyödyntämisessä ja edistämisessä. Käsikirjaa työstetään hankkeessa kaikkien kiinnostuneiden kesken ja käsikirja julkaistaan osa kerrallaan kevään 2015 aikana. Koska kenttä on laaja ja moninainen, toivomme paljon kommentteja: kerro meille omasta alastasi ja organisaatiostasi, hyvistä käytännöistä ja anna vinkkejä! Myös kritiikkiä saa esittää, sitä toivotaan.

Myös humanistien olisi tärkeää osallistua käsikirjan laatimiseen:

http://avointiede.fi/fi/web/guest/www-kasikirja
Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt tiedon saatavuuden ja avoimen tieteen edistämiseksi Avoimen tieteen ja tutkimuksen hankkeen (ATT) vuosille 2014-2017. Tavoitteena on, että vuoteen 2017 mennessä Suomi nousee yhdeksi johtavista maista tieteen ja tutkimuksen avoimuudessa ja että avoimen tieteen mahdollisuudet hyödynnetään laajasti yhteiskunnassa. Lisäksi tavoitteena on edistää tieteen ja tutkimuksen luotettavuutta, tukea avoimen tieteen ja tutkimuksen toimintatavan sisäistämistä tutkijayhteisössä sekä lisätä tutkimuksen ja tieteen yhteiskunnallista ja sosiaalista vaikuttavuutta.

Tutkijoiden ja tutkimusorganisaatioiden on pyrittävä asettamaan tutkimusaineistot, tutkimusmenetelmät, ja tutkimusjulkaisut tulevat avoimesti saataville huomioiden toimintaympäristön ja tutkimusetiikan. Tutkijoita ja organisaatioita tuetaan tässä muutoksessa ohjeistuksella, palveluilla sekä kannustimilla. Avoin tiede ja tutkimus –hanke suosittelee tutkimuksen tulosten julkaisemista avoimella lisenssillä tai avoimena lähdekoodina. Yleisenä periaatteena on, että tutkimusaineistojen ja -julkaisujen jatkokäyttöä ei rajoiteta tarpeettomasti ja käyttöehdot tuodaan selkeästi esille. Avoimille aineistoille suositellaan, standardimuotoista koneluettavaa lisenssiä CC BY 4.0. Tutkimusaineistoja kuvailevat metatiedot suositellaan lisensoimaan käyttöluvalla CC0. Tutkijoita, tutkimusryhmiä ja tutkimusorganisaatioita kehotetaan hyödyntämään olemassa olevia palveluita kuten esimerkiksi Euroopan tasolla suositellut PubMed central, arXiv, Openaire+, Zenodo sekä Suomessa IDA, Etsin, Aila ja Kielipankki sekä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten omat julkaisuarkistot ja tutkimustietojärjestelmät.

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”