Niina Siivikko
Viestit: 47
Liittynyt: 04.05.15 08:59
Paikkakunta: Turku

Tuoreen väitöskirjan aiheena tavallisen suomalaisen suhde luontoon ja kulttuuriympäristöön

Turun yliopistossa on tänään 16.6. tarkastettu FL, KK Leena Rossin väitöskirja Yksilö ja ympäristö: Maalari Frans Lindin (1903–1988) elinikäinen ympäristösuhde muistitiedon ja maisemamaalausten valossa. Tutkimus kuuluu kulttuurihistorian alaan ja tarkastelee tavallisen ihmisen ympäristösuhdetta.
Jokaisella ihmisellä on ainutlaatuinen suhde fyysiseen ympäristöönsä, ja jokaisen ihmisen ympäristösuhde on tutkimuksen arvoinen ja myös mahdollinen, jos vain sitä valaisevaa aineistoa löytyy riittävästi. Tutkimuskohde voi siis olla yhteiskunnan merkkihenkilö tai ihan tavallinen ihminen.
– Itse tutkin yhden tavallisen ihmisen, varkautelaisen työläisen, sisustusmaalari ja harrastajamaalari Frans Lindin elinikäistä suhdetta luontoon ja kulttuuriympäristöön hänen vapaa-aikanaan, Leena Rossi kertoo.

Ympäristösuhteeseen kuuluu kaikki, mitä ihminen tekee ympäristössään, ympäristölleen ja ympäristönsä vaikutuksesta tai innoittamana. Suhde konkretisoituu eri paikoissa ja aikoina, eri ihmisten kanssa ja eri toiminnoissa, siis yksinkertaisesti elämällä. Suhde on dynaaminen, alati muuttuva ja jatkuu elämän loppuun asti.
(Turun yliopiston tiedote 10.6.2015)


Tutkimuksen tärkeimpinä lähteinä ovat toimineet muistitietohaastattelujen lisäksi Lindin maalaamat maisemataulut ja Rossin omat havainnot.
– Tauluissaan Lind on kuvannut todenmukaisuuteen pyrkien elinympäristöään sellaisena kuin hän sen näki: yksityisiä asuintaloja – mökkejä kuten Lind itse sanoi – Varkauden julkisia rakennuksia, taajamanäkymiä sekä luonnonmaisemia. Käyttämäni lähdeaineistot eivät kuulu kaikkein tavallisimpiin historiantutkijan lähteisiin, mutta ilman niitä ei tutkimukseni edes olisi ollut mahdollinen.
(TY)

Väitöskirja löytyy sähköisenä Doriasta.


* Utu.fi: Turun yliopiston tiedote 10.6.2015

* Doria: Yksilö ja ympäristö: Maalari Frans Lindin (1903–1988) elinikäinen ympäristösuhde muistitietohaastattelujen ja maisemamaalausten valossa. Rossi, Leena

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”