Valvojat: Agricola, Klaus Lindgren
Joo, lisäksi on ainakin kaksi muuta: 1) Olisiko NATO ottanut Suomen jäseneksi ja 2) olisiko tuo "suuria ja mahtava" sen sallinut.lentävä kirvesmies kirjoitti:Tarkoitan ennemminkin kysymystä. Olisiko Suomi 1954 voinut liittyä Natoon?
Ei sitä halusiko joku henkilö sitä, tai mistä syystä. Vaan mahdollisuutta.
Demokratiassahan ainakin periaatteessa se pitäisi olla kansan päätettävissä.
Siis ainakin yksi ehto sille, olisiko ollut mahdollista, pitäisi olla se, että kansa halusi sitä. Halusiko?
Tämä oli vasta yksi ehto, niitä on varmaanki vielä joitain muitakin.
Jukka Seppinen, Hannu Rautkallio, Lasse Lehtinen mm. yhdistävätPeter Tikka kirjoitti:Niin, sis syyttääkö Veikko Palvo UKK:ta niistä olosuhteista, joissa oltiin siloin? Oliko UKK syypää siihen mihin hän syntyi?lentävä kirvesmies kirjoitti:Joukon kysymys on ihan mielenkiintoinen. Voisiko joku muu vastata siihen?
K.A.Fagerholm (pääministeri 7/1948 - 17 / 3 1950 ) syytti 11 / 1949Jouko Heyno kirjoitti:Joo, lisäksi on ainakin kaksi muuta: 1) Olisiko NATO ottanut Suomen jäseneksi ja 2) olisiko tuo "suuria ja mahtava" sen sallinut.lentävä kirvesmies kirjoitti:Tarkoitan ennemminkin kysymystä. Olisiko Suomi 1954 voinut liittyä Natoon?
Ei sitä halusiko joku henkilö sitä, tai mistä syystä. Vaan mahdollisuutta.
Demokratiassahan ainakin periaatteessa se pitäisi olla kansan päätettävissä.
Siis ainakin yksi ehto sille, olisiko ollut mahdollista, pitäisi olla se, että kansa halusi sitä. Halusiko?
Tämä oli vasta yksi ehto, niitä on varmaanki vielä joitain muitakin.
Palvo on esittänyt vain väitteen. Yhtä hyvin voisi väittää, että Suomi olisi jo 1946 voinut liittyä YK:iin. Varsinkin, jos ei väitettä perustele, kun han muistaa syyttää Urkkia. Tässä en todellakaan tuomitse tai ylistä Kekkosta vaan odotan Palvon perusteluja.
Voimatoimiin viitaten Suomi oli tuolloin erittäin haavoittuvainen.Ciccio kirjoitti:Usein viitataan Unkarin 1956 tapahtumiin, mutta merkittävä ja ratkaiseva ero on siinä, että puna- armeija torjuttiin 1944, eikä Suomi ollut vallattu ja miehitetty maa.
Tarkoituksenani oli viitata Suomen ja Unkarin merkittävään eroon,Derkku kirjoitti:Voimatoimiin viitaten Suomi oli tuolloin erittäin haavoittuvainen.Ciccio kirjoitti:Usein viitataan Unkarin 1956 tapahtumiin, mutta merkittävä ja ratkaiseva ero on siinä, että puna- armeija torjuttiin 1944, eikä Suomi ollut vallattu ja miehitetty maa.
Vuonna 1954 Neuvostoliitolla oli hallussaan eräs tukikohta pääkaupungin lähellä ja Suomen puolustusvoimien toimintakyky oli erittäin alhainen. Suomella ei ollut puolustuskykyinen Neuvostoliiton mahdollisia nopeitakin vastatoimia vastaan. Ilmavoimilla oli kuusi vanhentunutta hävittäjää. Merivoimia ei käytännössä ollut olemassa. Maavoimien saattamiseen sotavalmiiksi arvioitiin kuluvan kuusi kuukautta, joskin tiettyjä suppeampia joukkoja olisi ollut saatettavissa liikkeelle nopeammin.
Sillä mitä oli tapahtunut kymmenen vuotta aiemmin ei ollut merkitystä, Suomi oli 1954 täysin puolustuskyvytön mahdollista Neuvostoliiton nopeata miehitystä vastaan. NATO-jäsenyyttä ei olisi voitu myöskään valmistella piilossa johtuen jo neuvostotiedustelun vahvuudesta. Neuvostoliiton miehitys lienee ollut niin Paasikiven kuin Kekkosen äärimmäinen - ja todennäköisesti realistinen - kauhuskenaario. On vaikea arvioida mikä olisi estänyt Neuvostoliittoa käyttämästä voimaa Suomea vastaan tuossa tilanteessa. Vielä kauhistuttavampaa on ajatella olisiko Eisenhowerin hallinto tuossa tilanteessa kallistunut pohtimansa ehkäisysodan kannalle.Ciccio kirjoitti:Tarkoituksenani oli viitata Suomen ja Unkarin merkittävään eroon,Unkari oli Puna- armeijan valtaama ja miehittämä maa ja Suomen nykyisille rajoille astihan puna- armeija ei kyennyt etenemään 1944.
Mutta en tässä aiheessa Suomi ja NATO 1954 suinkaan tarkoittanut sotaa,
(yhteenkään NATO-maahan ei ole muuten tietääkseni hyökätty) vaan
länteen suuntautunutta talouden kehityssuuntaa, joka olisi jättänyt
Kremlin ilman taloudellista painostusmahdollisuutta.
Harrastelijana syyllistyn liian laajojen asioiden esilleottamiseen,Klaus Lindgren kirjoitti:Veikko Palvo, minun täytyy taas pyytää sinua tiivistämään puheenvuorojasi! Sen sijaan että luetteloit erilaisia faktoja, vähennä niitä ja punnitse, mihin argumenttiisi ne liittyvät, ja kerro se lukijoillekin. Esitä selkeästi oma näkemyksesi, se argumenttisi, ja tue sitä tarpeellisilla faktoilla. Olisi ehkä hyvä, jos esittäisit hieman harvemmin hieman perusteellisemmin harkittuja puheenvuoroja.