Agricolaverkko

Agricolaverkon vintti


Suomenkieliset Tieto-Sanomat
AGRICOLA


[Tieto-Sanomat 1775-1776] [Edellinen numero] [Seuraava numero]

-105-

N:o 14.
Suomenkieliset Tieto-Sanomat Heinä-Kuusa Wuonna 1776.
Jatko Suomen-Maan ensimmäisen Huonen-Hallituxen parantelemisesta ja awaroitzemisesta.
Lawiampi selitys eläinten juottamisesta.
( Katzo N:o 13. )
Se on kyllä enimmän osan Talollisten tykönä tähän aikaan tawallinen, juottaa talwella karjaansa kerran wuorokautena puolipäiwän aikaan, siinä luulosa, ettei eläimet enämpätä juoda tarwitze ; mutta toimelliset Perhenhaltiat owat tutkinnosta ymmärtänet sen olewan luontoa wastan, ja myös wahinkollisexi, kidutta eläimitä juomata koko wuorokauden.
Ne eläwät, jotka saawat nautita luonnollista wapauttansa, nähdän usiammasti päiwäisä kiiruhtawan weden <106> tykö wirwottamaan itziänsä.

-106-

Ihmisen täytyy itze tunnustaa, että hän sen pitäis kurjutena ja terweyttä wahinkoittawaisena asiana, jos hän waaditaisin, yhden kerran juomisella koko wuorokauden kuluttaa, ja sitte juoda ahmasti ; Josa katzannosa terweyden holhomisesa harjantunet Oppenet neuwowat juomaan, terweyden holhomisexi, usiammasti ja wähän erällänsä.
( Jatko tästä toisten. )
Englantin tapa, kuinka heinät saadan hywin hajawina pysymään.
( Katzo N:o 13. )
Ehkä sillä ennen nimitetyllä wiheriällä heinällä on hywä haju, hajaa kuitenkin hejän maxankarwainen seurawaisella tapaa walmistettu heinänsä paljota paremmalle : Sitte kuin heinä on maasa, käättän se tawallisesti wälittäin, ja kuin ei se ole wielä juuri kuiwa, waan on wähä nuoskamainen, kootan heinä latoihin ja suowiin.
Siinä seisoo koko asia, kuinka se sowelias nuoskaus oikein hawaitan, johon tarwitan erinomainen koetus.
Mutta kuin se myös <107> oikein osatan, saattaa se heinät semmoiseen hikoilemiseen, josta ne tulewat suotuisen ja sanken hywin hajawixi.

-107-

Hewoiset ja lehmät walitzewat tainkallaista heinää mielummin kuin muuta, ja pidetän semmenkin lehmille hyödyllisenä ; sillä ne juowat sen päälle mielellänsä ja lypsäwät myös enämmin.
Se on ynnä siellä nähty, että heinät suowisa pysywät paremmasa tallesa, kuin latoisa ja korsuisa : Suowisa ilma kuiwattaa joka taholta ; mutta umpinaisisa huoneisa ne komuttuwat, eikä pysy niisä niin hywin hajawina, kuin suowisa.
Muutamat wälittäin hawaitut saten aawistuxet.
Seurawaiset aawistuxet, ei kuitenkan kukin aina yxin, waan pikemmin usiammat ja niin monta kuin yhtä haawaa hawaita taitan, owat monelta koeteldut edellä tietä antawan saten ; moniasti toimittomuden estexi.
Ensin, eläiten ja eläwitten menetyxistä, nimittäin : 1. Kuin usianlaiset wähemmät linnut lentäwät lähes huoneita ja paatteja eli aluxia, ja ei karta suurestansa ihmisiä.

-108-

2. Kuin pääskyiset lentäwät matalalta.
3. Kuin merilinnut oleskelewat woimattomina meren rannoilla, ja siellä itziänsä peseskelewät.
4. Kuin kukkoi tawattomalla ajalla laulaa.
5. Kuin kalat hyppäwät ylös wedestä, eikä ota kewiästi onkeen.
6. Kuin mesiäiset aamulla warhain lentäwät mettä kokomaan, mutta kohta palajawat pesiinsä.
7. Kuin kärwäiset, perhoiset, hyttyiset ja senkallaiset eläwät päiwällä kätkewät itzensä ruohoin lehtein ala.
8. Kuin onki-madot päiwäiseen aikaan maasta koolta hairawat eli nousewat.
( Jatko toisella erällä. )
Kylwöstä uusilla taikka wanhoilla Jywillä.
Tämä yhteinen kysymys kuullan joka wuosi peltomiesten keskellä : kumpi tänä wuonna lienee parempi, kylwää, uusilla eli wanhoilla jywillä ?
Täsä asiasa on meille wanhoilta jätetty monikahtoja wuoden kylwömerkkejä, joitten tutkimisen me lykkämme toiseen erään.
Nyt annetan yhteisexi wastauxexi tosi juttu, joka on pyytty näisä tietosanomisa tiettäwäxi tehtää.
Yhdellä perhen-isännällä oli pelto, sarka <109> sarasta toisten kylällisten kanssa, jotka myös olit jalot peltomiehet ; mutta tämä sai joka wuosi tasaisesti ja runsammin wiljaa, kuin ne toiset.

-109-

Hänen kylällisensä kamaloitzit kyllä sitä, mutta ei tahtonet häneltä kysellä neuwoa, waan koetit tawallansa, saada kylwöstänsä niinkuin hänkin ; mutta ei se menestynyt joka wuosi heille, niinkuin tälle.
Wihdoin meni yxi hänen ystäwistänsä hänen tykönsä ja tiedusteli ystäwydesä häneltä : mikä salaisus eli tieto hänellä on kylwämisesä, että hänen kylwönsä joka wuosi niin jalosti menestyy ?
Hän wastais : ettäs sitä minulta ystäwydesä kysyt, niin en minä tahdo minun koeteltua tapaani sinulta salata, enkä muiltakan kadehtia.
( Jatko seurawaisesa tietosanontasa. )

Uusia Sanomita.


S. 25. p. mennesä Huhti-Kuusa synnytti Englantin Kuninkan Puoliso eli Drötinki yhden Tyttären eli Prinsessan.
Wenäjältä Pietarbårista jutellan, että 11. Sota-laiwaa ja Alusta tulewat liikkelle Itä-mereen, Merimiesten harjoitusta wasten.

-110-

S. 13. p. wiimeisesä Kesä-kuusa läxi Hänen Keisarillinen Korkeutensa Wenäjän Iso-Ruhtinas matkaan Ulkomaalle, Preussiin.
Hiljaiset sanomat Puolasta antawat tietä, että siellä on hywä toiwo runsasta wuoden tulosta.
Saxasa Österrikisä sanotan pellot näkywän wiljakkammaxi muita muistin-aikoja.
Nyt sanotan Hispanian ja Alsirin wälillä jo olewan rauha.
Tästä odotetan kuitenkin likempää tietoa.
Englantilaiset Amerikasa owat wapahtanet Qwebekin Kaupunkin Amerikalaisten käsistä.
Englantilaiset owat myös woittanet ja ottanet Amerikalaisilta yhden Sota-Aluxen, 44. Kauppa Alusta, toisella erällä 35. ja usiamman muita Hahteja, ja myös ilman näitä wapahtanet 13. kaikenlaisilla kaluilla täytetyitä Aluxia, jotka Amerikalaiset ennen olit heiltä ottanet pois.
Englantisa on yxi rikas narrinparinen Froua eli Monna asettanut, että hänen kissansa piti palwelialta hirtettämän Monnan <111> kuoleman jälkeen sentähden, ettei kukan sitte pitänyt niitä kissoja enää niin rakkana kuin hän : ja palwelia teki asetuxen jälkeen.

-111-

Englantisa on myös tämä lystillinen petos tapahtunut : Yxi kowasti juopunut pantin säkkiin, myytin niinkuin kuollu ruumis Parantajalle leikattaa ylös ja wietin yöxi kellariin : mutta kuin juoppo häyrystänsä yöllä wirkois, tuli hän ulos säkistä, piti menoa kellarisa, josta hän sitte pääsi ulos ; ja niin oli Parantaja eli Ruumisten Leikkaja rahaansa paitzi.
Ruotzisa on s. 17. p. wiimeisesä Huhti Kuusa Fliingen Kuninkan kartanosa löytty pellolta 80. luodia kultaa, joka teke kaxi tuhatta, yhdexän sataa, kahdexan kymmentä ja kahdexan Talaria Hopia-rahaa, se on, 8964 Tal. Kupari Rahaa.
S. 17. p. mennesä Kesä-kuusa tehtin Upsalan Kaupunkisa 50. Magisteria.
S. 24. p. täsä Kuusa owat seurawaiset Henkelliseltä Turun Konsistoriumilta asetetut walittaa : 1. Kirkkoherraxi Sawon Pitäjään : Kirkkoherrat Magist. Adam Gerhard Sacklinius, ja Magist. Martin Tolpo, <112> niin myös Regementin Kirkkoherra Henr. Indreen.

-112-

2. Kirkkoherraxi Rymättylän Pitäjään : Kappalaiset Hr. Magist. Gustaw Bång, Hr. Pehr Nykander ja Hr. Erik Dahl.
3. Kappalaisexi Brunkalaan, Liedon Pitäjään : Kappalainen Hr. Samuel Montin, Armowuoden Saarnaja Hr. Joh. And. Mennander, ja Apulainen Hr. Lars Raudelin.
4. Kappalaisexi Esbon Pitäjään : Kappalaiset Hr. Joseph Weckman ja Hr. Magist. Salomon Möller, niin myös Apulainen Hr. Joh. Ytter.
5. Kappalaisexi Pälkänen Pitäjään : Kappalainen Hr. Magist. Isaak Rothowius, Apulaiset Hr. Thomas Toreen ja Hr. And. Alander.
6. Saarnajaxi Norrmarkkiin, Ulwilan Pitäjään : Apulaiset Hr. Magist. Isaak Nordlund, Hr. Gustaw Lagus ja Hr. Elias Daniel Korpolander.
S. 27. p. wiimeisesä Kesä-Kuusa on Prowasti ja Kirkkoherra Limingon Pitäjäsä Pohjan Maalla, Hr. Thomas Stenbäck kuoleman kautta täältä kulkenut.

Agricolaverkon vintti