Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Ilmo Kekkonen kirjoitti: Kuka ja missä on väittämänne puolustusvoimien esteellisyyden määrittänyt?
Puolustusvoimien esteellisyys on Pelhon väittämistä ainoa, joka olisi kannattanut ottaa huomioon. On tunnettua, ettei riitä, että itse tietää olevansa rehellinen ja puolueeton, täytyy myös ottaa huomioon, miten muut asiaan suhtautuvat. Institutionaalinen jatkuvuus on olemassa.

Huom! En itse usko, että armeija on johtanut kaivauksia harhaan. Ajatus salaliitosta, joka olisi pitänyt yli 70 vuotta, on absurdi, koska salaisuus olisi pitänyt paljastaa kahden-kolmen sukupolven edustajille.

Pelhon syytökset Helena Rantaa vastaan ovat jo paranoidisia.

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Martti Pelho kirjoitti: Andalusiasta löytyi vuosina 2002-2010 yhteensä 614 sotilashallinnon murhaamien kansalaisten joukkohautaa. Vainajia laskettiin olevan 47200.
Vertauskohta ei ole hyvä, koska Espanjassa diktatuuri jatkui vuosikymmenet ja vallitsi sensuuri. Suomessa olisi ollut jo sodan jälkeen mahdollisuus tehdä paljastuksia, jos siihen oli syytä. Ja muista asioista niitä tehtiinkin, syystä ja syyttä.

Myöhemmin Ilmari Turja nosti lehdessään esiin yhden sotilaan ampumisen ja teki aiheesta näytelmänkin.
Martti Pelho kirjoitti: Sadat toimittajamme tuhansissa jutuissaan kertoivat meille satuja Huhtiniemessä etsittävän kesällä 1944 teloitettujen rintamakarkureiden hautoja aikalaistodistajien osoittamista paikoista.
Todellisuudessahan toimittajat menivät kuin sopulit uskomaan huhua. Jaakkonen kertoo hyviä esimerkkejä siitä, miten "todisteina" pidettiin sitäkin, kun kun joku sotilastoveri oli kertonut olleensa töissä, josta oli niin masentunut, ettei voinut asiasta puhua.

Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 14:16

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Olen osallistunut ja seurannut tarkasti Espanjan Andalusiassa sotilashallinnon (1936-75) murhaamien kansalaisten joukkohautojen selvittely- ja kaivaustyötä. Asuinpaikkakuntani Alhaurin el Granden naapurissa (5 km päässä) Cartaman kaupungista on huhuihin ja aikalaiskertomuksiin perustuvissa maatutkailuissa löydetty jo 19 murhattujen kansalaisten joukkohautaa.

Joukkohautoja Andalusiasta on nyt löytynyt hallituksen ja EUn rahoittamassa 8-vuotisessa projektissa jo 614. Niistä on dokumentoitu 47200 vainajaa. Espanjan armeijan keskusarkistossa Madridissa ja Malagan aluearkistossa näistä joukkohaudoista ei löytynyt asiakirjoja.

Vuonna 1977 Madrinin uusi poliittinen eliitti teki espanjalaisten kenraalien vaatimuksista sopimuksen (the pact of silence) ettei sotilashallinnon aikana suoritettuja rodullisia puhdistuksia ja kansalaisten joukkomurhia selvitettäisi ja hautoja etsittäisi. Kadonneiden omaiset olivat asiasta jyrkästi toista mieltä. Sitkeän oikeustaistelun jälkeen kadonneiden omaisten laillinen oikeus voitti pyhän sotilaskunnian. Asia selvitettiin armeijan johdon ja poliittisen eliitin vastustuksesta huolimatta.

Tuomioistuimen ratkaisulla Espanjan armeijan edustajilta kiellettiin oikeus sallistua näihin sotilashallinnon murhaamien kansalaisten väitettyjen joukkohautojen tutkimuksiin ja maatutkailuun ns. jääviysperusteella.

Andalusian murhattujen kansalaisten joukkohautojen kartan (terror-map or mass graves map) saa mm. sivulta www.theoliviapress.es.

Helsingin yliopiston tutkimusryhmäthän toimivat vuosina 2006-09 Huhtiniemi-projektissa yhteistyssä puolustusvoimien kanssa asiassa ja perustivat tutkimuksensa ja kaivauksensa puolustusvoimain maatutkailuraportteihin kuten professori Helena Ranta on kytköksestä julkisesti kertonut.

Puolustusvoimat tai sen edustajat asiantuntijoina olivat ja ovat riidatta ja selvästi esteellisiä tutkimusvirkatoimintaansa siltä osin kun selvitettävänä ja esitutkittavana on kysymys, ampuivatko suomalaiset sotilaat laittomasti suomalaisia sotilaita Lappeenrannan seudulla ja Huhtiniemessä kesäkuussa 1944 ja onko Huhtiniemeen armeijan alueelle joukkohaudattu näitä sitkeiden huhujen ja useiden aikalaistodistajien haudatuiksi kertomia ja osoittamia ammuttuja suomalaissotilaita?

Kun Venäjän presidentti Boris Jeltshin päätti vuonna 1992 julkaista Katynin metsään teloitettujen ja joukkohaudattujen tuhansien puolalaissotilaiden salaiset asiakirjat vastoin kenraalikuntansa tahtoa ja kovaa vastustusta, hän oli samoihin aikoihin BBC:n toimittajan haastateltavana.

Lontoolaistoimittajan kysyessä kainosti Jeltshiniltä KGB:n salaisten asiakirjojen julkistamisen palautteesta Venäjällä, Jeltsin vastasi tunnettuun rehvakkaaseen tyylinsä: "Kaikki meidän kenraalit hirttäisivät nyt minut munista, jos olisi vanha neuvostoaika. Ja meillähän on edelleen turhanpaljon kenraaleja - 6000!", vitsaili Jeltsin.

Venäjän kenraaleille Katynin hirmutekojen salaamisessa oli (ja on) kysymys sotilaskunniasta. Jeltsinille kysymys oli rikoksesta ja joukkomurhasta.

Jeltsin kertoo muistelmissaan inhimillisestä perhetragediastaan. Siksi hän päätti käyttää laajaa valtaansa rehellisesti ja paljasti 53 vuodeksi kätketyn Katynin salaisuuden. Edeltäjä, Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mihail Gorbatshov, päätti asiassa KGB:n vaatimuksista toisin.

Suoritin aikoinaan 11 kkn varusmiespalvelun Haminassa. Kävin KymJPn aliupseerikoulun. Koulun jälkeen toimin 7 kuukautta talousalikessuna Haminan varuskunnallisessa ruokalassa. Sen muonitusvahvuus oli RUKn kurssien yhteydessä parhaimmillaan 2400.

Syksyn 1976 kuntavaalit repivät Haminan toimiupseerien ja upseerien välit verille.

He olivat mukana vuoden 1976 kuntavaaleissa varuskunnan yhteislistalla mutta valituksi tuli vain kaksi toimiupseeria. Upseerit vaativat paikkaa Haminan kaupunginhallituksessa johon toimiupseerit eivät suostuneet. Toimiupseeri en johtaja kutsui upseereja härnätäkseen omia joukkojaan "punikeiksi" ja toisia "lahtareiksi".

Huhtiniemen kesän 1944 karkureitten joukkoteloitukset putkahtivat esille jopa näiden viikkoja Haminan ruokalassa kestäneiden kapiaisten riitelyjen yhteydessä. Niistä puhuivat sekä toimiupseerit että upseerit toisiaan syytellen. Minulla oli velvollisuus (tai oikeus) ruokailla sitten näiden riitaisten "toverien" pöydissä. Tosin riitojen aikaan toimiupseerit ja upseerit eivät edes mahtuneet samoihin pöytiin.

Ruokailinko Haminassa "lahtarien" vai "punikkien" pöydissä, jääköön arvoitukseksi.

Puolustusvoimain silloinen läakintäkenraalimajuri Martti Karvonen sovitteli sitten ruokalassa näitä "tovereiden" riitoja.

Karvonen osoitti meille ruokalan varusmiehille paikan, missä 17-vuotias Urho Kaleva Kekkonen antoi Haminan valleilla ampumiskäskyn 10 punikkivangin teloittamiseksi. Teloituksesta ei liene asiakirjaa sota-arkistossa. Karvonen kertoi meille Kekkosen osoittaneen hänelle teloituspaikan.

Martti Pelho
suuhygienisti, alik.
Alhaurin el Grande
Andalusia

Eki

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Emma-Liisa kirjoitti:
Eki kirjoitti:Voisin kuvitella, että mikäli Heikki Ylikankaan ja tämän Martti Pelhon väittämä asia olisi todella tapahtunut, olisi se pysynyt salassa muutaman päivän, parhaassa tapauksessa viikon.
Ylikangasta ei sentään voi rinnastaa Pelhoon. Pelhon alempi lukuhan on 10-kertainen Ylikankaaseen verrattuna. Ja Ylikangas sentään hylkäsi Huhtiniemi-teorian ja ampumiset tapahtuivat rintamajoukoissa. Olisi ollut paljon helpompi salata esim. 20 miehen ampuminen per divisioona (joskaan salaamiseen ei olisi ollut mitään syytä, koska karkurien teloituksella piti olla peloitusvaikitus) kuin 2000-3000 teloitusta Lappeenrannassa.

Ihan totta puhut, kiitos Sinulle! Olet viisas.

Yhteiskunta on tässä karkuriasiassa puolustautunut aika voimakkaasti. Huhtiniemen hautaa on etsitty virkatyönä paljon suuremmalla panoksella kuin aikanaan etsittiin Mäkkylän kummitusta tai Ruokolahden leijonaa.

Martti Pelholla on silti oikeus olla asiasta juuri sitä mieltä kuin on. Ja kirjoittaa mitä tahtoo. Meidän muiden rooli näyttää olevan keskustelun ruokkiminen. Onko sekään oikein?

Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 14:16

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Sain juuri terveisiä Helsingin yliopistolta:
"Hyvä Martti Pelho,

Lappeenrannan Huhtiniemen kaikista tutkimuksista on toimitettu tutkimuskertomukset Museovirastolle. Kuulin, että osa niistä kaikkia ei ole juuri tällä hetkellä arkistossa Museoviraston muuton vuoksi, mutta toukokuussa ne olisivat jälleen vapaasti nähtävissä. Tutkimuskertomukset ovat kuitenkin nähtävissä Helsingin yliopiston arkeologian oppiaineessa tälläkin hetkellä.
Kerron lisäksi, että Huhtiniemen tutkimuksista jo pitkälle työstetyn kirjan käsikirjoitus. Monitieteinen tutkimus valaisee hyvin monia aspekteja tutkimuksen eri vaiheista ja tuloksista.

parhain terveisin,

Mika Lavento
arkeologian professori
Helsingin yliopisto
09-191 23578"
Martti Pelho
suuhygienisti
Alhaurin el Grande
Andalusia

Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 14:16

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Espnajassa vallankaapanneen sotilashallinnon ytimen kapina-ajatus oli puhdistus (limpieza).
Sen tarkoituksena oli eliminoida Espanjan kansasta vasemmistolaiset ja demokraattisliberaalit ainekset. Heinäkuusta 1936 alkuvuoteen 1937 tappaminen oli ”harkinnanvaraista” ja se tehtiin sodan varjolla. Eliminointi muuttui sen jälkeen järjestelmälliseksi. Ensin ammuttiin kaikki sotavangit ja tasavaltalaistenjoukoissa taistelleet, seuraavaksi ammattiyhdistysjohtajat ja tasavaltalaisen hallinnon edustajat, vasemmistolaiset poliitikot sekä kaikki tunnetut tai epäillyt liberaalit ja vapaamuurarit. Suuret maanomistajat, paikallisen kansalliskaartin päällikkö ja melko usein pappi muodostivat paikalliskomitean, joka johti teloituksia. Terrori jatkui kauan sodan jälkeen aina 1970-luvulle saakka. Uhriluku voi nousta jopa 200 000:een niiden dokumentoitujen 80 000 uhrin lisäksi, jos otetaan huomioon kaikki rekisteröimättömät ja vielä dokumetoimattomat surmatyöt.

Tutkija Esa Ruuskanen on selvittänyt Pohjois-Savossa suojeluskuntalaisten toiminnan ideologista perustaa ja toimintamalleja.

Kun Karttulan suojeluskuntalaiset kokosivat keväällä 1918 kiinniottamiaan ja pahoinpitelemiään "ryssiksi" ja "punikeiksi" leimaamiaan karttulalaisia ja muita epäilyttäviksi luokittelemiaan työväenaktiiveja, suojeluskuntalaiset kokosivat pidätetyt Karttulan keskustaan suojeluskunnan johtoon kuuluneen ev.lut. kirkkoherran puhutteluun. Kirkkoherra kehotti "ryssiä" katsomaan kirkkoon tarkasti, sille nyt he näkivät sen viimeisen kerran.

Kun Karttulassa pidätetyistä suurin osa aikanaan vapautui Kuopion kasarmille muodostetulta 2400 vangin leiriltä ja palasi kotiseudulleen Karttulaan maatalous- ja metsätöihin, kirkkoherran mainostama kirkko poltettiin edellisena yönä. Polttajaksi epäillään yhä Karttulassa itse kirkkoherraa.

Mutta kaikki eivät palanneet. Miksi?

Kun eduskunnan hyväksymä uskonnonvapauslaki astui voimaan 1.7.1921, suojeluskuntalaisesta Karttulan ev.lut.seurakunnassa erosi muutamassa päivässä 612 aikuista karttulalaista.

Tämän palstan useista kirjoituksista huokuu asennetta, jonka mukaan kesällä 1944 Lappeenrannan seudulla ja Saimaan saarissa rintamakarkureita kiinniottaneet ja kuulustelleet suojeluskuntalaiset ja sotapoliisit olivat pyhäkoulupoikia ja vapaita kaikelaisista suojeluskuntalaisista ryssävihaideologioista.

Miksi suojeluskuntalaiset sitten kutsuivat karkureita isänmaan pettureiksi, rotiksi, ryssiksi, punikeiksi ja kommunisteiksi?

Juhannuksena 1944 Lappeenrannan 350 suojelukuntalaisen ja sotapoliisin seula otti asiakirjojen mukaan kiinni yli tuhat karkuria. Yksikään kiinniotettu ei yrittänyt karkuun tai loukkaantunut kiinniotettaessa. Ketään ei ammuttu tai pahoinpidelty. Kaikkia kohdeltiin reilusti syyttöminä kunnes Toivo Tapanaisen tuomioistuin Huhtiniemessä toisin tuomitsi.

Puolustusvoimiemme ylipäällikkö, tasavallan presidentti Tarja Halonen, sai äskettäin tuulahduksen yhä armeijamme ideologiana sikiävästä suojeluskuntaperinteestä kun armeijan kantahenkilökuntaan kuuluva upseeri haukkui ylipäällikköään julkisessa puheessaan varusmieskomppanialle kommunistiksi.

Martti Pelho
suuhygienisti
Alhaurin el Grande
Andalusia

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Martti Pelho kirjoitti: Miksi suojeluskuntalaiset sitten kutsuivat karkureita isänmaan pettureiksi, rotiksi, ryssiksi, punikeiksi ja kommunisteiksi?
Varmaan samasta syystä kuin heitä NL:ssa kutsuttiin fasisteiksi etc. Ja isänmaanpetturiksi pääsi jo antautumalla vangiksi.
Martti Pelho kirjoitti: kunnes Toivo Tapanaisen tuomioistuin Huhtiniemessä toisin tuomitsi.
Tämän "tuomioistuimen" olemassaolosta ovat todisteina vain Syväkurkun esittämät paperit, jotka osoittautuivat väärennyksi.

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Pelhon rinnastus Espanjan sisällisotaan ei toimi, koska sisällissodan logiikka on erilainen. Niin valitettavia ja moraalisesti tuomittavia kuin puhdistukset ovat, niistä uskotaan sisällissodan ja diktatuurin oloissa olevan hyötyä. Suomen kohdalla problematiikkaa on valaissut esim. Marko Tikka.

Suomessa ei riemusodan aikanakaan 1941 järjestetty puhdistuksia, vaan asiasta selvittiin panemalla avainhenkilöt ennen sodan alkua turvasäilöön. Määrä lienee ollut muutama sata, en muista tarkoin. (Kannattaa verrata esim. Viroon,jossa kyydittiin 1 prosentti väestöstä.)

Laajan puhdistuksen järjestäminen kesällä 1944, kun jo tiedettiin että rauha jouduttaisiin tekemään, olisi ollut äärimmäistä tyhmyyttä, koska sitä ei olisi jätetty kostamatta. (Tämä ei tietenkään sulje pois sitä, ettei joku yksityinen henkilö olisi ollut väkivaltainen tappion häämöttäessä.)

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Martti Pelho kirjoitti: Venäjän kenraaleille Katynin hirmutekojen salaamisessa oli (ja on) kysymys sotilaskunniasta.
Kas kummaa, kun armeija ei suinkaan rikosta tehnyt vaan NKVD.

"Salaamisesta" voi puhua vain NL:n ja sen valtapiirien kohdalla. Muulle maailmalle asia oli selvä.

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Martti Pelho kirjoitti: Juhannuksena 1944 Lappeenrannan 350 suojelukuntalaisen ja sotapoliisin seula otti asiakirjojen mukaan kiinni yli tuhat karkuria. Yksikään kiinniotettu ei yrittänyt karkuun tai loukkaantunut kiinniotettaessa. Ketään ei ammuttu tai pahoinpidelty.
Tämä on hyvä esimerkki "maalitolppien siirtämisestä". Kukaan ei ole väittänyt, että karkureita olisi kohdeltu erityisen hellästi, mutta yksityisten mahdolliset väärinkäytökset kiinniottotilanteissa ovat aivan eri asia kuin systemaattiset, ylemmältä taholta määrätyt teloitukset.

Ja jos aiheesta kerran on asiakirjoja, niin sieltähän voi karkuri karkurilta tarkistaa, mikä heidän kohtalonsa oli.

Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 14:16

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Vuoden 1918 kansallinen tragediamme jälkeen yhteiskuntamme julkishallinnossa sikisi kaikkialla viralliseksi ideologia, jota voitaneen kutsua fasistiseksi (tai arjalaisuudeksi). Taipumuksemme ryssäfobiaan toi oman lisämausteensa maan dominoivaan militaristiseen valtakulttuuriiin.

Syksyllä 1918 Suomen sosiaalihuollon virallinen lehti - Köyhäinhoitolehti - kuvasi fasistisessa katsonnassaan punaäidit seuraavasti:
Vielä on suuri vaara punaisten naisissa. He ovat osoittautuneet useimmissa tapauksissa kauhistuttaviksi hirviöiksi ja pedoiksi. He ovat olleet kamaloita ilmiantajia ja murhiin yllyttäjiä. He ovat riehuneet ase kädessä ja tehneet kammottavia murhia. Suurelta osin noiden naisten kodit ja niissä annettu kasvatus on syynä hirvittävän kauheaan sisällissotaamme. - - -

Yhteiskunnan ehdoton velvollisuus tästä lähtien on oleva, etteivät tällaiset hirviöt saa enää lapsia kasvattaa ja niihin istuttaa julkeaa raakuuttaan sekä kalvavaa vihaansa, joka saastuttaa lapsensielunelämän. Tässä täytyy tulla luja kontrolli ja sen aikaansaaminen on ennen kaikkea köyhäinhoitoviranomaisten tehtävä. Kaikissa vähänkin arveluttavissa tapauksissa on lapset erotettava tällaisista hirviöistä. Yhteiskunnan etu ja säilytysvaisto sitä vaatii
”.
Tulkinta, jonka mukaan valkoisen armeijamme johto olisi ollut vapaa tartunnasta, ei ole uskottava. Eduskunnassa vuonna 1919 käsiteltyyn asevelvollisuuslakiesitykseen kenraalikuntamme antamat lausunnot puhunevat puolestaan.

Kesällä 1944 armeijamme johto sekä Lappeenrannan seudun suojeluskuntalaiset ja sotapoliisit eivät ollut varmuudella vapaa tästä ideologisesta arjalaisuudesta rintamakarkureita kuulustellessaan ja punikeiksi luokittelemiensa rintamakarkurinuorukaisten kohtaloita ratkaistaessa.

Martti Pelho
suuhygienisti
Alhaurin el Grande (Malaga)
Andalusia

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 10:09

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Martti Pelho kirjoitti:Kesällä 1944 armeijamme johto sekä Lappeenrannan seudun suojeluskuntalaiset ja sotapoliisit eivät ollut varmuudella vapaa tästä ideologisesta arjalaisuudesta rintamakarkureita kuulustellessaan ja punikeiksi luokittelemiensa rintamakarkurinuorukaisten kohtaloita ratkaistaessa.
Taa perusteeton väite. Entä todisteet? Karkureita ei luokiteltu poliittisesti yhtään miksikään.Heidät toimitettiin takaisin yhtymiinsä, missä riippumattomat kenttäoikeudet antoivat tuomionsa karkuruuden ja kieltäytymisen perusteella. Poliittisista näkemyksistä ei rangaistu, jos niitä edes selviteltiin. Ainakaan kuulustelupöytäkirjojen ja päätösasiakirjojen mukaan niin ei tehty.

Missä viipyvät Pelhon todisteet aiemmin väitetyistä 2 000 - 3000 karkurin ampumisesta?

Huhtiniemen huhuun uskoville on tyypillistä aiheen vaihto kokonaan muihin asioihin ja perättömien väitteiden esittäminen ilman todisteita. Niin nytkin.

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Martti Pelho kirjoitti: Kesällä 1944 armeijamme johto sekä Lappeenrannan seudun suojeluskuntalaiset ja sotapoliisit eivät ollut varmuudella vapaa tästä ideologisesta arjalaisuudesta rintamakarkureita kuulustellessaan ja punikeiksi luokittelemiensa rintamakarkurinuorukaisten kohtaloita ratkaistaessa.
Tällä "logiikalla" jokainen mies olisi raiskaaja.

Muutenkin logiikkasi ontuu, koska jos punaisuus oli varsinainen rankaisun syy, niin senhän ei olisi pitänyt lainkaan pelottaa puna-armeijaa, jonka olisi pitänyt suhtautua hyvin helläkätisesti rintamakarkureihin ja muihin sotalakeja rikkoneihin, mutta asia oli nimenomaan päinvastoin.

Yritä edes esittää joitakin tosiasioita.

Martti Pelho
Viestit: 168
Liittynyt: 11.03.11 14:16

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Puolustusvoimiemme ylipäällikkö, tasavallan presidentti Tarja Halonen, sai äskettäin tuulahduksen yhä armeijamme ideologiana sikiävästä suojeluskuntaperinteestä kun armeijan kantahenkilökuntaan kuuluva upseeri haukkui ylipäällikköään julkisessa puheessaan varusmieskomppanialle kommunistiksi.

Emme tietysti tiedä toistaiseksi edellä kirjoitetun herjaustapahtuman yksityiskohtia.
Entinen alivaltiosihteeri Risto Volanen on tuoreessa Kuvalehdessä arvioinut varsin osuvasti ns. yleistä ideologista ilmastoamme armeijan sisällä.

Volasen mukaan tapahtunut ei ole pelkästään yksittäiset nuoren upseerin hairahdus.

Ajattelen niin, että kysymys on armeijamme kyvyttömyydestä omaan koulutustehtäväänsä ja toimia normaalisti kuten sivystyksessä kuuluukin ainosti erilaisia mielipiteitä ja aatteita tuottavassa yhteiskunnassa.

Tämän kyvyttömyyden perimmäisenä mentaalilukkona lienee tosia ettei armeijamme ole koskaan tehnyt välejään selväksi fasistisen miltatismiperinteemme kanssa.

Kaikki se, mikä kumpuaa fasmisminperinteestämme, ollaan oltu eri verukkeilla valmiit hyväksymään. Ja puolestaan kaikki, mikä koskaa Venäjää tai tulee Venäjältä, armejamme on hallitsevassa ideologiassaan sitkeästi ryssävihaperinteensä vanki.

Tarkistin kenraalimajuri Olli-Matti Multamäen ylentämisestä kenraaliluutnantiksi 6.12.2006 koskevan puolustusministerin ylennysesityksen perusteista, mainitaanko niissä mitään Multamäen monipuolisista ansioita venäjän kielen asiantuntijana, tulkkina tai venäläisen armeijan kalaluston käyttöohjeiden suomentajana.
Tai Multamäen opiskelusta Neuvostoliitossa.

Multamäkihän osasi ulkoa Aleksander Pushkinin mainion kapinapäällikkö Pugatshov aikaan ja toimintaan sijoittuvan seikkailuromaanin "Kapteenin tytär".

Multamäen monipuolisia ansioita venäjän kielessä ja suomalais-venäläisissä sotilassuhteissa ei sanallakaan mainita ylennysesityksessä.

Kysymys on luonnollisesti valinnoista, mitä painotetaan ja mitä ei. Valinnat ovat luonnollisesti aina ideologissidonnaisia.

Olen tarjonnut osaksi Lappeerannan seudun ja Saimaan saaristossa kesällä 1944 tapahtuneita rintamakarkureiden ampumisten taustaa tämän punikeiksi ja kommunisteiksi leimattujen rintamakarkureiden tappamiseen mahdollistavan ja yllyttävän fasistisen ideologian.

Martti Pelho
suuhygienisti
Alhaurin el Grande
Andalusia

Emma-Liisa
Viestit: 4990
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: 2000 vai 3000 teloitettua rintamakarkuria?

Martti Pelho kirjoitti: Olen tarjonnut osaksi Lappeerannan seudun ja Saimaan saaristossa kesällä 1944 tapahtuneita rintamakarkureiden ampumisten taustaa tämän punikeiksi ja kommunisteiksi leimattujen rintamakarkureiden tappamiseen mahdollistavan ja yllyttävän fasistisen ideologian.
Olemattomalla tapahtumalla ei voi olla taustaakaan. Kyse on huhusta, kuten Pasi Jaakkonen on kirjassaan Huhtiniemi osoittanut.

Pikemmin voisi kysyä, miksi tällainen huhu pääsi jopa valtakunnan medioihin.

Sinänsä olisi kiintoisa tutkimusaihe, oliko karkureissa edes huomattavan suuri osuus vasemmistolaisia. Pelkuruus tuskin riippuu puoluekannasta. Kuten ei väkivaltaisuuskaan, kuten sotavankeihin kohdistuneita rikoksia tutkittaessa kävi ilmi.

Täällä on jo mainittu, ettei karkureita käsitellessä selvitetty puoluekantaa, mutta ehkä suojeluskuntaan kuuluminen antaisi osviittaa, vaikka se joilakin työpaikoilla oli kai pakollista.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”