
Kuva: Riksarkivet, Originaltraktater med främmande makter. Ryssland nr 21
Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen ehdottaa blogissaan Uudenkaupungin rauhan museota. Vihavainen vetoaa blogissaan muun muassa Uudenkaupungin kaupunginjohtajaan ja Suomen hallitukseen museon perustamiseksi.
Uudessakaupungissa elokuun 30. päivä vuonna 1721 tehtyä rauhaa muistetaan kaupungin torille 1960-luvulla pystytetyn muistomerkillä, sekä joka toinen vuosi järjestettävien Uudenkaupungin rauhan soutujen avulla.
Vihavainen kirjoittaa Uudenkaupungin rauhan merkityksestä:
Agricolassa aiemmin aiheesta:Uudenkaupungin rauha 1721 on merkittävin Suomeen liittyvä maailman poliittisen historian tapahtuma. ETY-kokouksessa, kaksi ja puolisataa vuotta myöhemmin vain lupailtiin juhlallisesti rajojen säilymistä, mutta Uudessakaupungissa ne muutettiin. Siellä piirrettiin uudelleen koko Pohjois-Euroopan kartta ja siksi tapahtuma vaikutti myös laajemmin koko Euroopan poliittiseen tasapainoon. Ruotsin suurvalta-asema romahti, se menetti balttilaiset ja enimmät saksalaiset provinssinsa, Suomesta irrotettiin Viipuri ja Karjalan kannas suunnilleen nykyistä rajaa myöten.
...
Se, mitä tapahtui Uudessakaupungissa vuonna 1721, liittää meidät symbolisesti koko Euroopan historiaan. ”Nystadin”, ”Nistadin”, tai ”Nyshtadtin” rauhan tuntevat kaikki sivistyneet eurooppalaiset. Vain harvat tietävät, että asialla on jotakin tekemistä eurooppalaisia valioautoja tuottavan suomalaisen Uudenkaupungin kanssa.
...
On aika perustaa Uudenkaupungin rauhan museo. Nykyaikaiset historialliset museot rakentuvat tarinoiden ympärille. Tarina siitä, miten naapurimaat muodostivat suuren koalition murskatakseen nuoren Kaarle XII:n johtaman Ruotsin ja miten sotaa sen jälkeen käytiin yli kaksikymmentä vuotta, tuo nykyihmisen ulottuville näkökulman siihen, miten Euroopan valtojen nykyisyys pitkälti ratkaistiin jo niissä taisteluissa, joita tuolloin käytiin.
Niille, jotka kaipaavat todisteita sodan mielettömyydestä, Suuri Pohjan sota tarjoaa loputtomasti erinomaista aineistoa, Isosta vihasta Ukrainassa harjoitettuun poltetun maan taktiikkaan.
...
Suomi, joka viime kädessä jälkiviisauden valossa hyötyi Ruotsin heikkenemisestä, on juuri sopiva maa organisoimaan tätä kansainvälistä yhteistyötä ja pitämään sen jälkeen yllä kansainvälisesti kiinnostavaa museota, jonne eri maista tehdään varta vasten vierailuja ja jossa aikakauden tutkijat vuosittain tapaavat.
Kyse ei ole suurista summista. Itse asiassa tutkijaseminaarien järjestäminen on niin halpaa, että on pelättävissä, ettei se sen vuoksi kiinnosta korkeita päättäjiä. Museorakennus on jo vaativampi urakka ja siihen, jos mihin pitäisi löytyä EU-rahaa. Kyseessä on sentään yksi Euroopan historian solmukohta ja merkittävin sellainen, jossa Suomi on keskeisessä asemassa.
Herätys, Uudenkaupungin kaupunginjohtaja, Suomen hallitus, mepit, sun muut lobbarit!
***
Lue koko teksti Vihavaisen blogista: Vihavainen: Uudenkaupungin rauha ja me (Perjantai, 10. elokuuta 2012)

Uudenkaupungin rauhan muistomerkki, kuva: Tapio Onnela
Suuri Pohjan sota päättyi Uudenkaupungin rauhaan 1721, jonka kunniaksi Uuteenkaupunkiin pystytettiin myös muistomerkki. Väitetään, että rauhan allekirjoitus tapahtui kaupungin keskustassa erikseen sitä varten Lokalahdelta siirretyssä talossa, sillä kaupungista ei löytynyt yhtään riittävän isoa rakennusta tätä varten. Venäläiset allekirjoittajat saapuivat sisään talon toisesta päädystä ja ruotsalaiset toisesta.
Kiinnostavaa tuossa muistomerkissä on se, että muistomerkin tekstit on laadittu vain suomeksi. Muistomerkin toisessa päädyssä on Venäjän kaksipäinen kotka ja toisessa päädyssä kolme kruunua. Keskelle muistomerkkiä, näkyvimmälle paikalle on sijoitettu Suomen vaakuna. Luulisi venäläisillä ja ruotsalaisilla turisteilla olevan ihmettelemistä muistomerkin suomenkielisessä tekstissä:

Uudenkaupungin rauhan muistomerkki, kuva: Tapio Onnela

Uudenkaupungin rauhan muistomerkki, kuva: Tapio Onnela
Muistomerkin on suunnitellut taiteilija Reino Harsti ja sen lahjoitti Uudenkaupungin kaupungille kauppaneuvos Knut Wallin vuonna 1961.
Uudenkaupungin kaupungin sivuilla kerrotaan muistomerkistä muun muassa seuraavaa:
* Vihavainen: Uudenkaupungin rauha ja me (Perjantai, 10. elokuuta 2012)Uudenkaupungin rauha solmittiin 30.8.1721. Se päätti Suuren Pohjan sodan ja isonvihan ajan. Kun rauhasta oli kulunut 240 vuotta, pystytettiin muistomerkki rauhan solmimispaikalle. Se muistuttaa kivistä ruumisarkkua. Kanteen on kuvattu Uudenkaupungin vaakuna ja asemakaava v. 1721.
Taiteilija Harsti halusi patsaan karuudella korostaa ison vihan synkän aikakauden uhrien muistoa. Uudenkaupungin olosuhteet isonvihan aikana olivat heikot: yhteiskunnan ylin kerros oli paennut Ruotsiin, kaupankäynti oli pysähdyksissä ja kaupunki oli yhtä suurta sotilasleiriä. Venäläissotilaita oli pakko huoltaa jatkuvasti ja sekä sotilaat että kaupunkilaiset kärsivät nälkää. Kaupungin kannalta oli melkoinen rasitus, että isonvihan aikana jo pahasti rappeutumaan päässyt kaupunki joutui vielä tarjoamaan puitteet ylhäisille rauhanneuvottelijoille. Kaupunkilaiset joutuivat tekemään lukemattomia työtunteja.
http://uusikaupunki.fi/template_1.asp?i ... tdepth=210
* Uudenkaupungin rauha (Uudenkaupungin kaupunki)
* Miksi suuri Pohjan sota unohdettu? (Agricolan uutisfoorumit, 22.03.2012 )