Martti Tapio Pelho
Viestit: 322
Liittynyt: 24.12.11 17:05

Pääesikunta poltti salassa 1980-luvulla kesäkuun 1944 asiakirjoja

Rikostoimittaja Jarkko Sipilä kirjoittaa 3.6.2013 MTV3:n sivuston Elinkautinen blogissaan sotahistoriamme tuhotuista asiakirjoista seuraavasti:

Aikanaan 90-luvulla yritimme kollegan kanssa selvitellä puolustusvoimien salassa pidettyjä, mutta määräaikojen myötä julkisiksi tulleita asiakirjoja. Vaikka asiakirja on määrätty salaiseksi, niin lain mukaan se tulee julkiseksi tietyn ajan jälkeen. Se vaihtelee ministeriöiden 25 vuodesta suojelupoliisin 60 vuoteen. Absoluuttinen maksimi on sata vuotta, joka voidaan määrätä salassapitoajaksi yksilönsuojaksi.

Pääesikunnassa kävi kuitenkin tuolloin ilmi, että osaa asiakirjoista enää ollut olemassa.

Säilyttämisvelvollisuudesta huolimatta niitä oli 80-luvulla poltettu vinoja pinoja.


Agricolan eri keskusteluissa ovat lukuisat kirjoittajat tuoneet julki vakaumustaan, jonka mukaan armeijamme johto noudatti kesäkuussa 1944, mm. karkurijahdissaan, ja myöhemminkin, tarkoin virkavelvollisuuksiaan, maan lakeja ja oikeutta.

Kun kirjoittajien vakaumuksen mukaan armeijamme johto on kurinalaisesti aina toimeenpannut - vain ja ainoastaan - laillisen yhteiskunnan sille asettamia tehtäviä, niin hyvä kysymys luonnollisesti on, kenen päätöksiä armeijan johto (pääesikunta) toimeenpani 1980-luvulla kun pääesikunta määräsi hävitettäväksi sen arkistoissa säilytettyjä, Sipilän mainitsemia julkisiksi tulleita, kesäkuun 1944 Kannaksen rintaman asiakirjoja?

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
Andalusia

Ruokkoamaton
Viestit: 45
Liittynyt: 29.10.09 09:47

Re: Pääesikunta poltti salassa 1980-luvulla kesäkuun 1944 asiakirjoja

Eihän tätä kannattaisi kommentoida (eikä tähän pitäisi vastata), mutta eihän Sipilän blogi anna mitään tietoa eikä ainakaan ehdotonta varmuutta siitä miltä ajanjaksolta tai mitä koskevia asiakirjoja oli tuhottu.

Sipilä vastaa bloginsa kommenttiosastossa kysyjälle. "Kyse oli muistaakseni pääesikunnan diaarikirjasta, jota selasimme. En muista mikä vuosi se oli, mutta 90-luvulla. Jos se oli ns. salainen diaari – kuten muistan – niin tuolloin polttopäivä oli todennäköisesti 1970-luvulla. Diaarikirjaan oli kuitenkin merkattu monia asiakirjoja tuhotuksi."

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 10:09

Re: Pääesikunta poltti salassa 1980-luvulla kesäkuun 1944 asiakirjoja

Ruokkoamaton kirjoitti:Sipilä vastaa bloginsa kommenttiosastossa kysyjälle. "Kyse oli muistaakseni pääesikunnan diaarikirjasta, jota selasimme. En muista mikä vuosi se oli, mutta 90-luvulla. Jos se oli ns. salainen diaari – kuten muistan – niin tuolloin polttopäivä oli todennäköisesti 1970-luvulla. Diaarikirjaan oli kuitenkin merkattu monia asiakirjoja tuhotuksi."
Asiaa tarkemmin tuntematta, mutta puolustusvoimien arkistointiohjeet jotenkin muistavana arvioin tuossa tapahtuneen aivan normaalia arkiston supistamista eli kopiokappaleiden hävittämistä. Ilmeisesti kyse on ollut sodan jälkeen laadituista asiakirjoista.
Ykköskappale jää silloin sen laatineen arkistoon.

Ellei parempaa selvitystä tule, ei ole syytä pelätä minkään arvokkaan tietoaineiston katoamista tässä tapauksessa.
On syytä muistaa, että myös salainen aineisto on tietyin rajoituksin tutkijoiden käytössä.

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 10:09

Re: Pääesikunta poltti salassa 1980-luvulla kesäkuun 1944 asiakirjoja

Lisään vielä tuohon edelliseen.

Diaarikirjan perusteella voi hakea alkuperäisen asiakirjan säilytetyn ykköskappaleen.

Jos halutaan tuhota arkisto perusteellisesti, on hävitettävä myös diaariot.

Albert Ravila
Viestit: 263
Liittynyt: 22.10.08 18:14

Re: Pääesikunta poltti salassa 1980-luvulla kesäkuun 1944 asiakirjoja

Ruokkoamaton kirjoitti:Eihän tätä kannattaisi kommentoida (eikä tähän pitäisi vastata), mutta eihän Sipilän blogi anna mitään tietoa eikä ainakaan ehdotonta varmuutta siitä miltä ajanjaksolta tai mitä koskevia asiakirjoja oli tuhottu.
Voi, voi sentään. Ehdin jo elätellä toiveita, ettei tähän olisi kukaan tosiaan vastannut tai kommentoinut. Kuten Ruokkoamaton toteaa, ei ole mitään varmuutta siitä, miltä ajalta ko. asiakirjat ovat. Itse asiassa Sipilän jutusta ei käy ilmi mitään asiakirjojen laatimisaikaan viittaavia tietoja. Ja silti Pelho aivan pokkana kirjoittaa, että kyseessä ovat kesäkuun 1944 Kannaksen rintaman asiakirjat. Tämän jo viimeistään pitäisi kertoa, mistä Pelhon osalta on kysymys. Joko hän ei ymmärrä lukemiaan tekstejä, tai sitten hän täysin tarkoituksellisesti keksii niille kuvitteellisia sisältöjä, joilla hän sitten provosoi kommentteja. Itse pidän jälkimmäistä vaihtoehtoa todennäköisempänä. Sananvapaus- ym. syistä moderaattorit eivät näihin Pelhon avauksiin puutu. Ehdottomasti paras tapa suhtautua Pelhon tämäntapaisin avauksiin olisi kuitenkin jättää ne vaille huomiota. Pelholla on todennäköisesti omaan henkilöhistoriaansa liittyviä syitä purkaa viranomaisiin kohdistuvaa kaunaansa, mikä selvästi vaikuttaa hänen tapaansa keskustella. Minusta tämä forum ei ole oikea paikka tällaiselle terapialle.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”